Café Flora – Brussel

Op het voorplein van Sint-Gillis vond de wedergeboorte van een historische plek plaats. Het Café Flora is er onder de creatieve impuls van de architect Lionel Jadot een place to be geworden waar dorstige passanten, buurtbewoners en hippe jongeren terecht kunnen en dat helemaal past in het bruisende karakter van de wijk. “Het Café Flora is een plek voor mensen geworden”, aldus Lionel Jadot.

Een streepje geschiedenis

Het Aegidium, dat ingehuldigd werd in 1905 is een iconisch gebouw waar in de vorige eeuw de mooiste Brusselse feesten plaatsvonden. Vooraan valt er een café-restaurant te ontdekken: het Café Flora. “Het behoud van de originele naam in de typografie van weleer was belangrijk voor de communicatie”, legt architect en bouwmeester van de renovatie Lionel Jadot uit.

Toen Cohabs (een Belgische start-up die hippe co-livingplekken aanbiedt in karaktervolle Brusselse huizen) en Alphastone het pand kochten, deden ze dat met een duidelijk beeld voor ogen. Het moest een globaal project worden waar Cohabs woningen in kon creëren, waar een theaterzaal voor culturele gelegenheden en events zou komen en waar Café Flora aan een nieuw leven zou kunnen beginnen.

Een Milanees café in Sint-Gillis

De Milanese cafés inspireerden Lionel voor de sfeer van de ruimte. Voor de één wordt Café Flora een plek om van gedachten te wisselen, voor de ander om te werken, van een derde om iets lekkers te gaan proeven. “Ik heb ervoor gekozen om de geest van het gebouw te behouden. ik heb de inrichting in lagen gecreëerd, als een bladerdeeggebakje van de moderne architectuur. Wat begint met de geest van een Milanees café uit de jaren dertig eindigt in de jaren tachtig met een herbeleving van de Memphis-beweging. Ik wilde deze verschillende tijdperken zichtbaar maken via subtiele details: het blauw van de jaren dertig, de metalen Memphis-elementen uit de eighties en de originele sierlijsten van het plafond die door een grafisch fresco een aparte touch meekregen. “

Een unieke esthetische schok

“Ik hou van botsingen, van een esthetische schok. Ik confronteer dingen die niet noodzakelijk samen horen. Ik kleur nu eenmaal graag buiten de lijntjes;” Lionel Jadot heeft zijn visie doorgedrukt in dit project dat in een recordtijd is afgewerkt (de werken duurden amper vier maand). Elk element van de decoratie, van de lampen tot de toog, draagt zijn stempel.

Voor dit grootschalige project, kon Jadot rekenen op een keur van partners. Sebastien Kruyt van Synergy International zorgde voor de technische kant van het verhaal. Francis Metzger, Ma2, nam de vergunningen voor zijn rekening van het project, dat een aantal geklasseerde delen telt. Het meubilair, de metalen stoelen en tafels, werden geleverd door Atelier J&J. De canapé en de houten zitplaatsen werden door Lionel Jadot en zijn vader Jean-Claude Jadot gerealiseerd in Zaventem Ateliers. Ze vormen meteen het begin van een nieuwe meubellijn.

Een eclectische bar

Binnen, achter de grote ramen die oorspronkelijk reeds deel uitmaakten van het pand, kunnen 80 mensen plaatsnemen, op het terras kunnen er 120 genieten van het zonnetje. Café Flora is alle dagen open van 8u30 tot middernacht. Sommige weekends gaat de pret nog langer door en af en toe kan je er van een pittige dj-set genieten. De bar wordt gerund door Pascal Kasongo en Thomas Boeri die er ook al bij waren tijdens de pop-up voor de werken “T’es pas prêt”.

Op de kaart vind je signature-cocktails en ontbijt tot 15 uur in de namiddag. Op het menu: streekproducten, een snelle en lekkere lunch. Tot de huisspecialiteiten behoren een burrata, pastrami boterham met gegrilde bloemkool en verse rode biet, een prei vinaigrette met gekookt ei en grijze garnalen en de ‘boterham van de dag’ bereidt volgens de inspiratie van de chef. Verder is er ook finger food voor wie houdt van uitgebreid aperitieven. Vanaf 18 uur beperkt ey assortiment zich tot een charcuterieschotel, een kasschotel, gemengde schotel, gegrilde asperges en brocoli met miso, yuzu en gefrituurde uien. Café Flora is de enige bar van het voorplein waar er zaalbediening is tot 18 uur. Het wil een plek zijn waar je een magisch moment beleeft in een eclectische sfeer.

Café Flora – Parvis de Saint Gilles 16A Sint-Gillisvoorplein – 1060 Brussels

8:30 – 00:00 – www.cafeflora.be