Casa Conservas – Antwerpen

De Antwerpse metropool is sinds enkele maanden een gezellige tapasbar rijker die tegelijkertijd een wijn- en sherrybar, maar ook een delicatessenshop is.

In de volksbuurt van de Varkensmarkt openden Wim Schuur samen met Carla Antens een gezellig restaurantje waar liefhebbers van Iberische specialiteiten volop kunnen genieten van talloze delicatessen in blik! De tradities van delicatessen in blik zoals makreel, tonijn, sardienen, mosselen en ansjovis zijn op het Iberische schiereiland een vaststaand gegeven dat in onze regio’s nauwelijks enige bekendheid geniet.

Initiatiefneemster Carta Antens bezoekt regelmatig een vriendin in Portugal en raakte niet alleen in de ban van het land en de prachtige natuur maar evenzeer van de typische tapasbarretjes waar vis in bik samen met een lekker wijntje worden geserveerd. In Wim Schuur vond ze een vennoot en fijnproever die open oog heeft voor unieke foodprojecten. Zij omschrijven Casa Conservas als “ een verhaal van vis met nostalgische smaak in een gezellige, vriendelijke setting met een uitnodigende vette knipoog naar Portugal en Spanje”.

Terugblikkend naar Portimão, een knusse, sfeervolle havenstad aan de mondig van de Rio Arade met de grootste sardienenvloot van Portugal, in de Algarve werd het restaurant in Antwerpen een intieme en gezellige locatie waar gasten zowel voor de lunch als het diner terechtkunnen om aan een petit creux te voldoen, maar evenzeer ongedwongen kunnen bijpraten terwijl ze genieten van een van de vele sherry’s en porto’s of lekkere wijntjes. Pluspunt hierbij is aldus Wim het feit dat de warme gerechtjes erg gezond en voedzaam zijn, beslist niet dikmakend door de aanwezigheid van omega3. Visconserven zijn nu eenmaal een delicatesse met smaak en vitaminebommen die zich lenen tot heerlijke hapjes die de smaakpapillen volop verwennen.

Voor de bereiding van deze specialiteiten doen Wim en Carla een beroep op Raoul Pena, een rasechte Galicien die jaren actief was in het restaurant Galicia op de Paardenmarkt in Antwerpen. Dit Spaans familierestaurant van Raouls ouders sloot na 38 jaar de deuren nadat zijn ouders met pensioen gingen. Raoul zorgt voor een zeer ruime menukaart met als blikvanger een degustatiebordje met ansjovis, sardientjes, makreel en tonijn. Er zijn evenzeer belegde broodjes, salades en een degustatiemenu. Voor dit laatste moet je evenwel je tijd nemen. Het repertoire omvat o.m. jamon, bifana ( fijn gemarineerde en gebakken varkensfilet) en typische desserts zoals warme pasteis de nata of torte Santiago. Een festijn met toppers van Raoul dat nagenoeg 2.5 uur in beslag neemt.

Het succes van deze tapasbar doet de initiatiefnemer dromen van verruiming van het aanbod. Wim:” uitbreiden naar andere locaties is een toekomstdroom waaraan weliswaar enkele condities zijn verbonden. Nieuwe locaties moeten intiem en gezellig zijn, kleinschalig, zich situeren in een volksbuurt met mix van potentiële klanten waardoor ze een meerwaarde aan de vestiging bieden. De mond aan mond reclame moet de liefhebbers van deze unieke specialiteiten overtuigen; Niet alleen de toegankelijkheid is belangrijk, maar kwaliteit blijft voor eventuele nieuwe tapasbars de onbetwistbare rode draad.”

Wij genoten bij onze proeverij van heerlijke mosseltjes uit Galicië die gepresenteerd in blik, toch erg aanlokkelijk overkomen, een creatie van erg delicate maar bijzonder smaakvolle creatie van cabo de penas, mini-paling, in een verrukkelijk sausje met typisch Spaans broodje, en een super lekkere bereiding van pulpo a la gallega, octopus. Een dieprode, zachte en fruitige rode Portugese wijn zorgde voor een bijzonder leuke afronding.

Casa Conservas – Varkensmakrt 1 – Antwerpen – tel 0480-63 17 73 – www.casaconervas.be

Open van donderdag tot en met zondag van 11u30 tot 21 uur voor lunch, diner en take-away

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 2 minutes

sfeervolle, intieme en gezellige tapasbar met terras

rasechte Spaanse en Portugese specialiteiten

lekkere visconserven als absolute blikvanger