Champagne Charpentier

Hoe zit het met het wijnjaar 2023?

De balans van het wijnjaar 2023 is opvallend… Dit jaar valt op door de fysiologische en aromatische rijpheid die ongekende niveaus heeft bereikt. De bessen waren prachtig, rijp, sappig en smakelijk… voor de geduldige wijnmaker. De juiste plukdatum voor elk perceel en een rigoureuze sortering van de druiven zorgden voor druivensap met een natuurlijk ideaal smaakprofiel! Een jaar van zeer uiteenlopende wijnen in de Champagne, maar met zekerheid een wijnmakersjaar

Wat is nieuw in de oogst van 2023?

100% van de wijngaard van het huis, oftewel 24 hectare, is gecertificeerd voor biologische landbouw (AB) en biodynamische landbouw (Demeter). Daarmee is ons domein het grootste biodynamische domein in de Champagnestreek! Maar je zult nog even moeten wachten… Ook al gebruiken we deze methodes al sinds 2009 zonder certificering, moet je nog een paar jaar wachten voordat je deze labels op de flessen ziet verschijnen, vanwege het rijpingsproces!

De markt voor wijn en gedistilleerde dranken is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Online communicatie (sociale netwerken, websites, enz.) neemt een hoge vlucht. Ook Maison Charpentier heeft zijn aanwezigheid op sociale media vergroot.

We horen vaak dat het Huis een rijzende ster is in de wereld van biologisch-dynamische Champagnes. Wat zijn de laatste belangrijke ontwikkelingen op dit gebied? We hebben het over de export…

Export is nu goed voor 40% van de totale verkoop. Champagne Charpentier heeft een stevige voet aan de grond gekregen in de Verenigde Staten en onze presence in Azië versterkt vanaf de eerste helft van 2023. We hebben ook uitzicht op verdere groei in landen als Italië, België, het Verenigd Koninkrijk en Japan in het bijzonder!

En hoe zit het met de wijnhandelaren en CHR…

Wat betreft onze aanwezigheid in Frankrijk bij wijnhandelaren, hebben we door onze nabijheid onze focus op Frankrijk kunnen houden en onze partnerschappen, zowel recente als langdurige, kunnen versterken. Aan de horecakant wordt de keuze voor een zeer technische en gespecialiseerde biodynamische cultuur zeer gewaardeerd. Onze knowhow van het terroir, die al 8 generaties lang wordt doorgegeven, en onze Bourgondische vinificatiemethoden per perceel zijn de drijvende kracht achter de Champagnes Terre d’Émotion. Niet alleen in Frankrijk, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, Australië en Japan zijn we steeds meer in trek bij sterrenrestaurants.

Kunt u ons meer vertellen over de “Terre d’Émotion Champagnes and Cheese pairings by Jean-Marc Charpentier and Xavier Thuret, MOF cheese maker”?

Het is een alliantie van uitmuntendheid naar het beeld van de Franse gastronomie. We hebben een beroep gedaan op de expertise van Xavier Thuret, kaasmaker bij MOF, om onze klanten uitzonderlijke combinaties van Terre d’Émotion Champagnes en kazen aan te bieden. Iets om de smaakpapillen van de epi-nieuwsgierigen te prikkelen!