L’enfant sauvage, een uitzonderlijke feestwijn
Met ‘L’enfant sauvage’ biedt de wijngaard van Château de Bousval een uitzonderlijke wijn voor de feestdagen, maar ook een knappe medley. Op zoek naar een zeldzaam en exclusief kerstgeschenk? Dan moet je bij de wijngaard van Château de Bousval zijn! Het domein biedt namelijk een limited edition van een uitzonderlijke wijn aan: L’Enfant Sauvage. Deze atypische gastronomische wijn mag je gerust een vat vol verrassingen noemen. En dan is er ook nog de Medley van zes flessen, die speciaal voor de eindejaarsfeesten samengesteld werd om je gerechten – van aperitief tot dessert – dat tikkeltje extra te geven. Pareltjes met biolabel, die stuk voor stuk geproduceerd zijn volgens de biodynamische methode.
L’Enfant Sauvage doet zijn naam alle eer aan. Deze unieke wijn is vrij van enig keurslijf en is ontstaan uit de magie en verrassingen die de natuur voor ons in petto houdt, maar ook uit de durf en creativiteit van de keldermeester van de wijngaard van Château de Bousval.
L’Enfant Sauvage is een 100% chardonnay die door Botrytis aangetast is. Deze edele rotting doet zich heel zelden voor: de weersomstandigheden moeten perfect zijn. De keldermeester heeft beslist om de druiven van dit perceel op een originele manier te verwerken tot een echte creatie. Hij heeft ze namelijk negen maanden laten rijpen in een marcvat. Zijn keuze viel op dit type vat omdat het tijdens de rijping niet alleen zuurstof aanlevert, maar ook de aroma’s van de marc die er vroeger in gerijpt heeft.
De aangetaste chardonnay ontwikkelt op die manier een heel ander smaakprofiel, met rijpere aroma’s van witte perzik, gedroogd fruit en rijpe peer. De marc levert daarnaast nog aroma’s van mirabelpruimen, rozijnen en geroosterde amandelen, die perfect blenden met de aroma’s van de chardonnay.
Wat krijg je als je chardonnay laat rijpen in een grappavat? Vuurwerk! L’Enfant Sauvage is een atypische wijn omwille van de zeldzame aanwezigheid van edelrot en de ongebruikelijke rijping in marcvaten die de wijn een bevreemdende toets geven. Romain Jacob, keldermeester: “Voor wijnliefhebbers is dit een wijnstijl die ze nog niet eerder geproefd hebben en die ze dus moeilijk herkennen. Dankzij ons terroir en onze creatieve vrijheid in de wijnmakerij zijn we erin geslaagd een exclusief product te creëren. We zijn er erg trots op en hopen dat de wijn in de smaak zal vallen bij onze meest veeleisende klanten.”
L’Enfant Sauvage past perfect bij gebakken foie gras, gravad lax, peer met chocolade, driekoningentaart en andere desserts op basis van amandelen. Productie: 140 flessen van 37,5 cl. Verkoopprijs: € 28 BTW inbegrepen. Verkrijgbaar in de winkel van de wijngaard van Château de Bousval en in de webshop. Deze wijn maakt ook deel uit van de Medley die speciaal voor de feestdagen aangeboden wordt.
De Medley: zes wijnen voor onvergetelijke feestdagen
Ook heel leuk voor onder de kerstboom is Le Medley de Bousval. Deze doos bestaat uit een selectie van zes flessen die de essentie van het terroir van Bousval en de expertise van het wijndomein weerspiegelen. Van chardonnay en pinot noir tot marc en olijfolie, elke fles onthult een uniek palet aan aroma’s. Genoeg om de smaakpapillen te strelen van zowel liefhebbers als echte kenners van wijn en lekker eten. Voor elke fles in de selectie zit er een beschrijving en een bijpassend gerecht in de doos. Daarnaast vind je er ook een recept dat speciaal ontwikkeld is voor een van de wijnen in de Medley en dat afgestemd is op het seizoen Kortom, deze Medley is een ideaal geschenk om er een geliefde mee te verrassen, of gewoon voor jezelf!
De Medley bestaat uit: ∙ Een fles (37,5 cl) Marc de Bousval 2020 – Een fles La Sorellina extra vierge olijfolie, geproduceerd in het zuiden van Sicilië door de eigenaar van de wijngaard van Château de Bousval. En elk van de volgende wijnen: ∙ L’Enfant Sauvage (chardonnay) – Ange ou Démon 2022 (pinot noir) – Tout Cru 2022 (chardonnay) – Le Naturiste 2023 (chardonnay) – Prijs: € 199 BTW inbegrepen. Verkrijgbaar in de winkel van de wijngaard van Château de Bousval, in de webshop en bij een aantal wijnhandelaars.
De winkel van het domein is zonder afspraak geopend van 10 tot 13 december van 9.00 tot 18.00 uur en op zaterdag 14 december van 14.00 tot 18.30 uur. Gratis levering bij aankoop van minstens twaalf flessen in de webshop van 1 tot 25 december.
Feestelijke foodpairings met de wijnen van Château de Bousval
De wijnen van de wijngaard van Château de Bousval zullen elke gang van je feestmaal mooi begeleiden. Zonder sulfieten, toevoegingen of filtratie is Le Naturiste (100% chardonnay) niet bang om zichzelf te onthullen! In de neus komen witte bloemen en pompelmoes zachtjes tot uiting. In de mond maakt hij plaats voor frisheid en elegantie met een citroenachtige toets die uitstekend samengaat met zeevruchten (oesters, ceviche en tartaar). De Tout Cru (100% chardonnay) is een trouwe metgezel van de verfijnde keuken en weet zelfs de meest veeleisende fijnproevers te bekoren. Tarbot en sint jakobsvruchten zijn uitstekende keuzes bij deze gastronomische wijn. De Tout Cru biedt een fascinerende harmonie van volume, rondheid en frisheid. De prachtige toetsen van amandel, toast en lichte tabak vermengen zich met aroma’s van roze pompelmoes en rabarber. Zilveren medaille op de Decanter Awards, Coup de Coeur van de Gault&Millaujury in 2024 en een score van 91/100 van James Suckling.
Eerder een liefhebber van rode wijn? De Ange ou Démon is een sappige, pittige en precieze pinot noir met toetsen van bosbessen, steenslag en bakkruiden. Hij heeft een gemiddelde body en fijne tannines. Ange ou Démon is een levendige wijn vol vuur en met een transparant karakter en komt helemaal tot zijn recht bij kalfszwezerik met morieljes, eendenborst met rood fruit of risotto met pompoen, kastanjes en rozemarijn. Belgian Wine Award Gault&Millau 2024, Coup de Coeur in de categorie rode wijn en een score van 91/100 van James Suckling.
Alleen maar lof van James Suckling
James Suckling degusteerde onlangs de wijnen van de wijngaard van Château de Bousval en gaf ze uitstekende scores. James Suckling is een bekend journalist en wijncriticus. In 2010 lanceerde hij de website JamesSuckling.com, waarop hij wijnen een score op 100 geeft en interessante informatie verstrekt over elk van de wijnen en wijndomeinen. Zijn platform trekt een trouw publiek van meer dan 600.000 bezoekers per jaar uit 110 landen aan. Als wijncriticus heeft James Suckling ondertussen al zo’n 225.000 wijnen geproefd. Ieder jaar testen hij en zijn team van wijnproevers meer dan 25.000 wijnen uit. James Suckling gaat de wijnen meestal proeven in hun land van herkomst. Een groot deel van het jaar vertoeft hij dus in het buitenland om een bezoek te brengen aan wijndomeinen over de hele wereld.
Om een goede wijn te beoordelen, is voor James Suckling niet alleen het boeiende bouquet in de neus bepalend, maar ook de smaak van de wijn in de mond. Naast de concentratie van de fruitaroma’s, de tannines, de alcohol en de aciditeit, maar ook het evenwicht tussen al deze eigenschappen, is voor James Suckling vooral de persistentie van de smaak in de mond – een aangename en lange afdronk – het belangrijkste aspect. Net als literatuur, muziek en kunst moet een goede wijn volgens hem de emoties prikkelen en de persoon die de wijn drinkt in vervoering brengen. Pas als een wijn daarin slaagt, is het voor James Suckling een topwijn.
Dit zijn de resultaten voor de wijnen van de wijngaard van Château de Bousval die nog verkrijgbaar zijn:
Gouttes d’O 2022: 92/100 : Een levendige, robuuste en sappige chardonnay met toetsen van steenfruit, gedroogde kruiden en zachte specerijen in de neus. Gemiddelde body en frisse aciditeit. Heel sappig, met veel energie in het middenpalet en een bruisende afdronk met een uitstekende lengte. Gemaakt van biologisch geteelde druiven. Om te drinken of te bewaren.
Le Naturiste 2023: 91/100 : Een sappige, transparante en heldere chardonnay met toetsen van verse appel, wilde kruiden en bakkruiden. Gemiddelde body en matige aciditeit. Mooi rond en verleidelijk, met een zijdezachte textuur en een mollig karakter. Gemaakt van biologisch geteelde druiven. Er werden geen sulfieten toegevoegd. Om meteen te drinken.
Tout Cru 2022: 91/100 : Een goed gedefinieerde en verleidelijke chardonnay met toetsen van gedroogde citroen, steenfruit en zoete specerijen. Deze evenwichtige wijn heeft een gemiddelde body en biedt textuur in het middenpalet en een gulle en geconcentreerde afdronk. Gemaakt van biologisch geteelde druiven. Om te drinken of te bewaren.
Le Névrosé 2022: 91/100 : Een levendige, goed samengestelde en aantrekkelijke roséblend van pinot noir, chardonnay en pinot gris met aroma’s van klein fruit, abrikozen, gebak en specerijen in de neus. Gemiddelde body en frisse aciditeit. Mooi rond en zijdezacht, met een heerlijke afdronk die doet denken aan grenadine. Om meteen te drinken.
Ange ou Démon 2022: 91/100 : Een sappige, pittige en precieze pinot noir met toetsen van bosbessen, steenslag en bakkruiden. Gemiddelde body en fijne tannines. Levendig en vol vuur, met een transparant karakter. Gemaakt van biologisch geteelde druiven. Om meteen te drinken.