Château de Bousval: rosé, rood en marc

Le Névrosé : Chardonnay, Pinot noir, Pinot gris – 2022 – Biologisch gecertificeerd

De wijnstokken aangeplant in 2014 en 2020, worden hier biologisch en biodynamisch met de grootste zorg beheerd. Door onvermoeibaar te werk te gaan, kunnen we elk perceel van ons terroir oogsten bij optimale rijpheid. De druiven worden uitsluitend met de hand geoogst van eind september tot half oktober

De druiven van de jongste wijnstokken worden zorgvuldig gesorteerd voor de maceratie voor de pinots en het persen voor de chardonnay. Voor de pinot noir zorgt een korte maceratie van 18 uur voor kleur en aroma. Voor de pinot gris, een langere maceratie zorgt voor een oranje kleur en een ander aroma. Nadat de pinots geperst zijn, wordt de most gemengd en begint de spontane gisting met inheemse gisten. De wijn overwintert voordat hij in de lente een malolactische gisting ondergaat. Een deel van de wijn rijpt in roestvrijstalen vaten en 3 tot 4 wijnvaten.

Van zodra hij wordt geserveerd, verrast deze rosé met zijn ongewone kleur, die ver afstaat van de klassieke bleke rosés. In de neus begeleiden tonen van bloedsinaasappel en rozenblaadjes de delicate wilde aardbei. In de mond blijft deze neurotische wijn verbazen door zijn volume, complexiteit en de lichte aanwezigheid van tannines die hem structuur geven en een vleugje watertandende bitterheid op de afdronk. Deze complexiteit wordt volledig onthuld als je je glas zachtjes opwarmt. Dus, rosé of geen rosé?

Névrosé is de perfecte begeleider van gegrilde octopus met een velouté van zoete aardappel en granaatappelpitten, of tartaar van zalmforel

Ange ou Démon: 100% Pinot noir – 2022 – Biologisch gecertificeerd

De wijnstokken, geplant in 2014, worden de wijnstokken hier biologisch en biodynamisch met de grootste zorg beheerd

Deze wijn is afkomstig van het eerste perceel Pinot noir van Château de Bousval, de druiven worden zorgvuldig gesorteerd en ontsteeld voordat ze in de kuip gaan. Na enkele dagen maceratie begint de fermentatie spontaan met onze inheemse gisten. Zodra deze voltooid is, worden de vrijgekomen wijn en de perswijn samengevoegd voordat ze op vat gaan. Vervolgens start de malolactische fermentatie snel en wordt voltooid voordat de winterkou intreedt. De rijping vindt voornamelijk plaats in vaten van 2 tot 3 wijnen, met een klein deel in roestvrijstalen tanks.

De mooie robijnrode kleur geeft geen indicatie of dit wijnjaar 2022 het werk is van de Ange ou Démon… De neus is fris en expressief, met toetsen van kleine rode bessen: braam, morellen en aardbei. Deze eerste aroma’s maken vervolgens plaats voor meer discrete toetsen van kreupelhout en aromatische kruiden zoals rozemarijn en tijm. Het gehemelte is lang en licht. De aanzet in de mond is een explosie van verse, knapperige bessen en rode bessen. Daarna ontwikkelt hij zich in complexiteit en volume, met toetsen van specerijen, cacao, sinaasappel en zoete drop. Tot slot zorgen de uiterst fijne tannines voor een lange, soepele afdronk. De keuze tussen l’Ange ou Démon ligt in jouw handen…

Foodpairing: l’Ange ou Démon is de ideale begeleider van kalfszwezerik met morilles, eendenborst met rode vruchten of risotto met pompoen, kastanje en rozemarijn

Marc de Bousval : 100% Chardonnay – 2020 – Biologisch gecertificeerd

Productie: draf bestaat uit de schillen, pitten en steeltjes die aan het einde van de wijnpers worden teruggewonnen. De draf wordt vaak beschouwd als een afvalproduct van het wijnbereidingsproces, maar is niettemin een nobel bijproduct voor om alcohol van dezelfde kwaliteit te produceren. Na het persen worden de schillen en pitten geïsoleerd en gedurende 2 tot 3 maanden gefermenteerd. Aan het einde van de gisting wordt de pulp gerehydrateerd en gedistilleerd in onze distilleerkolf. De alcohol verdampt en gaat door de 7-plaat distillatiekolom, waarbij alleen de fijnste, meest delicate aroma’s bewaard blijven. Lagering: 20 maanden in Franse eiken vaten.

Proefnotities: de rijping in vaten geeft deze wijn een delicate amberkleur. In de neus heeft deze marc een complexe, rijke en intense reeks aroma’s die gedroogde abrikoos, noten, specerijen, vanille en rokerige noten combineren. In de mond is de wijn nog rijker, met aroma’s van geroosterd fruit, karamel en tabaksbladeren. De afdronk is lang en aanhoudend.

Foodpairing: Marc de Bousval is de ideale begeleider van chocoladetaart, appel-perencrumble of, voor de durvers, een stukje foie gras! www.chateaudebousval.be