Château de Grandvoir: ‘n culinaire verpozing

Le Château de Grandvoir is ideaal gelegen in het hart van het kleine dorpje Grandvoir, op enkele minuten van Neufchâteau. Zijn restaurant en chef-kok Tristan Martin luiden het herfstseizoen in een verrassende culinaire verpozing.

Tristan Martin zette in 2012 de eerste stappen als autonome chef in Maison Lemonnier in Lavaux-Saint-Anne naast zijn vader Eric. Het onverwachte overlijden van deze laatste en de sluiting van Maison Lemonnier noodzaakte hem andere oorden op te zoeken.

Château de Grandvoir  zorgt voor een unieke setting. Veel mensen trekken naar hier om de drukte te ontlopen, even tot rust te komen en gebruik te maken van de faciliteiten van deze prachtig gemoderniseerde kasteelboerderij uit de 17e eeuw. De belangrijkste troeven van deze zeer mooie groene bestemming zijn een enorme tuin met natuurlijke waterpoelen, gezellige en warme salons, een gastronomisch restaurant georkestreerd door chef-kok Tristan Martin, 8 zeer comfortabele kamers met zelfs een familiesuite, een parkeerterrein met elektrische oplaadpunten voor hybride auto’s, een prachtige brouwerij die het bier Vaurien produceert. Maar dat is niet alles!

In Château de Grandvoir vond Tristan een nieuwe uitdaging en is er ondertussen reeds een tweetal jaren actief. Een nieuwe periode aldus de chef, een exploitatie overnemen betekent een eigen stijl uitbouwen en accenten leggen, maar ook de keuken sturen en bijsturen. Een opdracht die behoorlijk succes kende en de fijnproevers beslist kan bekoren.

Restaurant Grandvoir kan optimaal een 30-tal couverts verwerken, aantal dat mede door de covid-pandemie up en downs kende. Er werd beslist om geen take-away te voorzien omdat de kwaliteit van het eindproduct hieronder te sterk lijdt en ook de presentatie de mist ingaat. Hotelgasten konden de ganse periode evenwel  van de huisspecialiteiten genieten, de kamers zijn gelukkig voldoende ruim waardoor dit initiatief alle lof oogstte.

Ondertussen kan men opnieuw volop van de salons en het restaurant van Grandvoir genieten zodat Tristan alle registers kon opentrekken. In eigen domein kwam niet alleen Max, een prachtig volwassen hert de familie verrijken en komen er nog 5 hindes en een jong hert. Bovendien kan Tristan ook een beroep doen op het wild van de eigen jacht van Château Grandvoir zodat zijn keuken prat stoelt én op de lokale producten én op het eigen wild.

Vandaag is Tristan Martin goed omringd. Het team is bijna compleet, zowel in de keuken als in de zaal. Hier hebben jonge stagiairs en/of studenten zich bewezen en zijn aangenomen, zoals Julien in de keuken. Virginie Albert is ook aangenomen naast Tristan. Afgelopen voorjaar was ze hier stagiaire tijdens haar laatste jaar aan de Ecole Hôtelière de Namur, vervolgens werd ze afgelopen zomer aangenomen als student, en nu is ze de tweede in bevel van chef Tristan Martin. Dat gezegd zijnde: ze was voor een paar weken weggeglipt om deel te nemen aan een beruchte televisiewedstrijd!

Fijnproevers kunnen momenteel genieten van Le Menu du Château, een 4 tot 6-gangenmenu met als absoluut extraatje de Marcassin à la Royale. Wij opteerden bij onze proeverij van de 5-gangenversie met als hoofdgerecht zowel een creatie van hert als het everzwijn. In de gezellige salons genoten we volop van de leuke proevertjes. Als introductie serveerde Tristan een creatie van makreel in twee bereidingen, eentje met grijze garnalen, courgette en cresson en de verleiding van Acremont. Knapperig, lekker en mooi zilt. Volgde een heerlijke bereiding van licht aangebakken sint jacobsvruchten met ardeense ham, coco bonen en kale. Talentvol en een genot voor de smaakpapillen. Tijd om even op adem te komen met een creatie van ganzenlever, potimaron, brioche en nootjes. Een gerecht dat perfect in deze symfonie thuishoort.

Voor het hoofdgerecht enerzijds de hertenfilet van de eigen jacht van het domein met een puree Cardinale, sjalot en geneverbes. Super mals en leuk rosé met mooi decoratief assortiment en vooral boordevol smaak. Anderzijds het everzwijn à la royale een winterse bereiding met zware romige saus en uiterst lekker vlees, een creatie om duimen en vingers af te likken, meer dan geslaagd en beslist een item om terug te komen. Zoetebekken en chocoladeliefhebbers vinden beslist hun gading in de smeuïge crémeux van chocolade grand cru met delicate hits van maltwisky. Een knapperige mignardises als eindnoot.

Het Kasteelmenu is een meer dan geslaagde creatie die iedereen moet bekoren. Wie nog een extraatje wil kan altijd opteren voor een kaasschotel samengesteld uit een selectie regionale kazen. Bovendien verzorgde Tristan hierbij een keurig assortiment wijnen, geen onbetaalbare toppers maar een mooie Europese collectie witte en rode wijnen die de gerechten perfect ondersteunen zonder zelf opdringerig te zijn. Meer dan een bewijs dat Tristan uit het gastronomische hout is gesneden en zin passie voor lekker eten ook op andere wette over te dragen.

Château de Grandvoir – La Cornee 66 – 6840 Grandvoir.- tel 061- 210 620 –www.chateaugrandvoir.be

Restaurant geopend op vrijdag en zondagmiddag en op donderdag, vrijdag en zaterdagavond vanaf 19 uur.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4minutes

Oude vierkanthoeve met gezellige kamers

Domein van chef Tristan Martin

Keurig kasteelmenu in meerdere versies

Dagverse en regionale producten,

Perfecte gaartijden, verwennerij van smaakpapillen

Michelin:       Indrukwekkende vierkanthoeve

Terroirkeuken met klassieke technieken

Knipoog naar pairing met bier

Uitbundige, rijke keuken