Week van de Friet

Deliveroo onthult de favoriete frietgewoontes van de Belgen

Dat de beste frietjes uit België komen is al langer een feit. De frietcultuur is hier dan ook niet voor niets immaterieel erfgoed. Naar aanleiding van de Week van de Friet (29 november – 5 december 2021) brengt Deliveroo een eerbetoon aan onze geliefkoosde frietjes en ging daarom op zoek naar de favoriete frietgewoontes in België, want iedereen heeft zo zijn eigen tradities …

Friet aan huis: In 2016 kwam frituur Tapatat als eerste frituur in België op het Deliveroo platform. Sindsdien zijn er bijna 100 frietkoten waar je frietjes kan bestellen op Deliveroo.be die vervolgens bij je thuis worden geleverd. Want geef toe: frietjes smaken nog beter als ze geleverd worden. In Vlaanderen worden de meeste frietjes besteld in Antwerpen, Gent en Brugge. Frituur Frans Hooiaard uit Gent staat dan ook op het hoogste schavotje van aantal bestellingen via Deliveroo in België.

Heilige frietdag : Het motto “vrijdag frietdag” zit er bij ons Belgen, nog steeds dubbel en dik ingebakken. De meeste bestellingen gebeuren dan ook op vrijdagavond tussen 18u en 19u. De ultieme combinatie volgens velen: een kleintje met stoofvleessaus, mayo en een portie bitterballen.

Als het gewoon om frietjes en vleesje gaat, zijn de meningen echter licht verdeeld. In Wallonië staat de mexicano op nummer één, gevolgd door de viandel en zijn minder krokante broer, de frikandel. In Vlaanderen staan bitterballen bovenaan, daarna ook de viandel en de boulet.

Rodolphe Van Nuffel, Corporate Affairs Deliveroo Belgium: “In geen enkel ander land is friet zo populair als bij ons. Bij Deliveroo willen we dan ook gerechten aanbieden die aanleunen bij de wensen van onze klanten. We zijn gewend dat pizza of Chinees aan huis wordt geleverd, maar bij frieten is het minder gebruikelijk. Mensen denken vaak dat deze slap worden geleverd. Zacht van binnen, krokant van buiten, goudbruin en … heel lekker. Dat is wat Belgische friet is en zou moeten zijn! We houden hier rekening mee door onze partners te helpen kiezen bij de juiste verpakkingen en de goede levering afstanden te berekenen, om zeker te zijn dat de frieten knapperig en warm blijven. Zo kan jij thuis genieten van heerlijke frietjes zonder te hoeven aan schuiven bij de frituur.”

Geen frietjes zonder saus : Bij een heerlijk goudgeel frietje hoort vanzelfsprekend een lekker sausje. Volgens een Instagram poll zouden 63,3% van de Belgen mayonaise boven ketchup verkiezen, maar ook hier is er een verschil tussen ons en onze Franssprekende vrienden. De favoriete sauzen zijn in Vlaanderen : 1 Mayonaise – 2. Stoofvleessaus – 3. Joppiesaus. In Wallonië zijn dit volgens dezelfde enquête: 1.Andalouse – 2. Mayonaise – 3. Samourai

Traditie versus trend

Zoals je ziet, hangen wij Belgen goed vast aan onze traditie, hoewel meer en meer mensen de traditionele friet links laten liggen en opteren voor zoete aardappel frietjes. Afgelopen jaar werd maar liefst drie keer zo veel zoete aardappel frietjes besteld. Een hype die weer overwaait? Of binnenkort ook erfgoed? Time wil tell.

Frietjes via Deliveroo

Ontdek hieronder een selectie van de beste frituren die de bezorgservice vertegenwoordigt in Vlaanderen: Antwerpen: Frites Atelier, Frituur La Patata, Frituur Den Boomgaard; Brugge: Charlie’s Chips; Oostende: Frituur Hazegras; Kortrijk: ’n Joy; Brussel: Chez Fernand, Broebbeleir, Manneken frites, Belgian Frites Chez Papy, La Frite de Forest; Gent: Frans Hooiaard (beste frituur van Deliveroo in 2021), Louiss; Hasselt: Frituur De Demer; Leuven: Frituur Belgium; Mechelen: ’t Mechels Frietje en Sint-Truiden: Frituur Kiekenclub