Circus voegt extra culinaire act toe met natuurwijnbar

Een magisch glaasje wijn op basis van gegoochel met natuurlijke ingrediënten.

De Antwerpse biologische ontbijt- en lunchzaak CIRCUS voegt vanaf 21 oktober een nieuwe culinaire act toe aan hun affiche. Op donderdag, vrijdag en zaterdag dimmen ze de lichten in hun zaak om in hetzelfde pand als CIRCUS wijnbar de spotlight te richten op natuurlijke wijnen. Zaakvoerders Inge Dreezen en Lien De Naeyer bleven op hun dorst zitten wat betreft gezellige wijnbarretjes in de stad met een focus op natuurwijnen. Daarom besloten ze in lijn met hun biologische kaart zelf een nieuwe, logische stap te zetten richting een uitbreiding naar deze wijnbar voor ‘s avonds. Een stap die perfect past binnen hun organisch parcours. CIRCUS wijnbar is open vanaf 21 oktober.

Overdag goochelen Inge en Lien al sinds eind juni 2020 met biologische ingrediënten en bijpassende smaakmakers. Het eindresultaat van die magische kooksessies? Een organische culinaire voorstelling met zowel vegetarische als plantbased ontbijt-, lunch- en nagerechten. Vanaf 21 oktober verlengen ze dit CIRCUS vol diepgaande smaken met een avondvoorstelling op donderdag, vrijdag en zaterdag. Tussen 17u en 23u dimmen ze de lichten om het publiek te trakteren op een volledig nieuwe acte de présence waarbij biodynamische natuurwijnen een moment de gloire verdienen.

Puur en natuurlijk

Met pure en natuurlijke dranken op de kaart van CIRCUS wijnbar trekken ze hun biologische insteek van overdag door tot in de avonduurtjes. “Zelf vonden we dat er nog een tekort is aan gezellige wijnbarretjes in Antwerpen die zich richten op natuurwijnen en andere dranken op basis van wilde gisting. Voor ons is het daarom niet meer dan logisch dat we in lijn met onze keuken ook pure, natuurlijke dranken zullen serveren. We merken dat onze gasten zich graag laten verrassen. Via deze wijnkaart willen we hen nog meer verrassen”, klinkt het bij het ondernemersduo.

Op de kaart: een glas natuurwijn in intieme setting

In het karaktervolle pand in de Kasteelpleinstraat geniet je ’s ochtends en ’s middags nog steeds van de pure en vegetarische keuken, terwijl je ‘s avonds in een intiemere setting nipt van een glaasje natuurwijn. Dat kan zowel op het bruisende terras aan de straatzijde als op het binnenterras in de verborgen stadstuin. Bij dat glas wijn bestel je graag seizoensgebonden vegetarische of plant-based sharing plates vol smaakbommetjes zoals gevulde shiitakes en andere knabbeltjes. Voor die gerechten halen ze hun ingrediënten standaard bij lokale telers.

Ook de natuurwijnen en de andere verkrijgbare dranken, zoals ciders, op de (wijn)kaart van CIRCUS komen uitsluitend van lokale Europese telers. Denk aan Europese wijnen van domeinen met een klein rendement, waarbij alle druiven binnen de wijnproductie handgeplukt worden met passie en respect voor het ritme van de natuur.

Lien en Inge kiezen actief voor biologische karaktervolle natuurwijnen die mooi passen bij hun subliem smakenpalet op vlak van eten. In de wijnbar kies je uit witte, oranje, rosé, rode of sprankelende wijnen. Per categorie heb je de keuze uit verschillende wijnen per glas. Ook per fles valt er een ruim aanbod te ontdekken. Voor deze selectie liet het duo zich omringen door goede natuurwijn importeurs, om zo ‘het neusje van de druif’ in jouw glas te kunnen schenken.

Natuurwijn is wijn gemaakt zonder alle chemische hulpmiddelen en trucjes die de afgelopen decennia in de conventionele wijnproductie slopen. Het grote verschil begint al bij de groei van druiven in de wijngaard. Bij natuurwijn gebruiken de telers geen kunstmest om de druiven beter te laten groeien, wel plantaardige mest. Ook is het gebruik van chemische pesticiden, suiker, kleurstoffen, dierlijke producten of conserveermiddelen hier niet toegestaan.

Daarin sluit de productie van natuurwijn sterk aan bij biologische landbouw. Belangrijk detail hierbij: elke natuurwijn is biologisch, maar niet elke biologische wijn is natuurlijk. Waar bij biologische wijn nog gist, suiker en zuur toegevoegd wordt tijdens de vinificatie, activeert de gist die van nature uit op de druif aanwezig is dat proces bij natuurwijn. Telers maken gebruik van fermentatie op basis van wilde gisting, zonder artificiële toevoegingen en zonder klaring. Wilde gisten brengen zo de vergisting op een natuurlijke manier op gang. Die vergisting start na het handmatig oogsten van de druiven wanneer de wijntelers de druiven persen.

Tot slot filteren wijnbouwers de wijn minimaal, met een iets troebelere wijn als eindresultaat. Vergis je hier zeker niet: dat troebel uitzicht levert geen troebele smaak op, wel een diepgaander, puur smakenpalet waarbij de aspecten van de druiven er sterker uitkomen.

Praktische details: CIRCUS Kasteelpleinstraat 26 2000 Antwerpen

Openingsuren:

Circus – ontbijt- en lunchzaak: Maandag t.e.m. vrijdag van 9-16u – Zaterdag en zondag van 10-17u – Woensdag sluitingsdag

Circus – Natuurwijnbar : Donderdag  t.e.m. zaterdag van 17-23u

illustraties sien lauwers