Restaurant September – Antwerpen

Koen de Ceuleneer en chef Ann Vander Auwera startten in 2005 hun activiteiten op in restaurant Settembrini in Borgerhout en focusten zich op een duurzame en biologische keuken. In december 2020 brachten ze hun keuken over naar de Minderbroedersrui in Antwerpen. Ondanks de verhuis van de keuken blijven ze actief in Settembrini met tal van leuke en heerlijke kleine gerechten.

Dit pand in de oude academiebuurt van Antwerpen is voor hen een plek, een atelier waar ze al een tijdje naar  op zoek waren. Een pand met een ziel dat geschiedenis ademt. De eetzaal is ondergebracht in een fraaie ruimte die de tijd van weleer weerspiegelt en de klanten onmiddellijk een gevoel van gezelligheid en warme atmosfeer bezorgt.

In de bar werken ze samen met kunstenaar Bram Verbeke. Zijn brut minimalisme vond meteen en sterke aansluiting bij hoe zij graag in vormen denken en leven, en ondersteunde ongecompliceerd de mooie klassieke uitstraling van het pand. Verder gebruiken ze merendeel kleine ateliers en vakmensen voor hun tafels, stoffen, borden,.. om verder af te werken en het geheel te onderstrepen.

In het pand in de Minderbroedersrui beschikken ze over een grote oven waar ze hun broden, pizza en flatbread in bakken, en andere ingrediënten roosteren, roken en drogen. Ook hier focussen ze zich meer dan ooit op duurzaam en biologische koken waar groenten, granen en wilden kruiden de sfeer en het ritme bepalen en het menu karakter geven.

De keuken van Ann is op z’n minst verrassend maar erg lekker. Duurzaam en biologisch koken blijft het ventrale thema en is meer dan eens een aansporing om inventiviteit en creativiteit in haar presentaties tot uiting te brengen. Bij onze proeverij naar aanleiding van het nieuwe opzet van de Bordeauxwijnen om een belangrijke ingreep op de klimatologische maatregelen te lanceren, kregen we als voorgerecht een leuke en smaakvolle creatie van groenten en kruiden met fijn smeuïg sausje. Knapperig en beetgaar vormden de ingrediënten een leuke aanzet die de smaakpapillen volledig wist in te palmen.

Het hoofdgerecht werd een creatie van parelhoen met krokant flatbread waarbij andermaal een sliert dagverse groenten thuishoorden. Een overduidelijk bewijs dat duurzaam koken best voor een aangenaam smaakpalet kan zorgen. Een keuken die bovendien perfect samengaat met een ruim palet Bordeauxwijnen. Afsluiten met een biologisch kaasbordje en enkele zoete gebakjes hoort eveneens thuis in dit concept.

September – Minderbroedersrui 7 – 2000 Antwerpen ) tel 0474 52 3654

www.septemberlokaal.be

Openingsuren: woensdag 11 -16 uur, donderdag, vrijdag en zaterdag van11 tot 22 uur

Settembrini – Vinçottestraat 36 – 2140 Borgerhout

Openingsuren: woensdag 12 tot 14u30, donderdag, vrijdag en zaterdag van12 tot 14u30 en van 18 tot 22 uur.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 2 minutes – klassiek en sfeervol interieur – lekkere keuken duurzaam en biologisch- mooie creatieve presentaties- dagverse ingrediënten.