De Brustele – Kasterlee

Deze brasserie maakt integraal deel uit van het hotel-restautrant complex De Watermolen. Het figuurlijk kleine broertje heeft een al even figuurlijke lagere toegangsdrempel maar serveert net als de grote broer een rijk assortiment brasseriegerechten, gerechten waarbij chef Dirk Wittebrood andere accenten legt maar waarvan de ingrediënten even vers en onberispelijk zijn.

Ook hier verwijst de naamgeving naar de locatie van het domein. Brustele herinnert aan de eerste nederzetting aan de Nete waar twee oude heirbanen elkaar kruisten. Deze nederzetting vormde indertijd een oase van rust en gaf reizigers de kans om even op adem te komen. Brustele werd nadien vervormd in Brugstel, Breysel en ligt volgens meerdere historici mee aan de basis van de naam Brussel. Hoe dan ook een treffende parallel vermits ook Brussel als nederzetting aan rivier in casu de Zenne, het levenslicht zag.

Los van de historische achtergrond zorgt brasserie De Brustele voor culinaire creaties en innovatieve brasseriegerechten die elke drie weken in een nieuw seizoensgebonden 3-gangenmenu worden verwerkt.

Het decor van de brasserie die zich in de lobby van het complex bevindt is sober maar efficiënt met leuk en makkelijk zittend meubilair. Tijdens de zomermaanden kan men eveneens tafelen op het ruime en schaduwrijke terras aan de boorden van de Kleine Nete.

Op de kaart het menu ‘Brustele’ 33€ per persoon met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, menu dat momenteel bestaat uit een zomers slaatje met meloen en feta, een gevulde kippenbout met honing en vanille-ijs, blauwe bessen met gekoelde sabayon. Deze gerechten kunnen eveneens apart worden bekomen. Tijdens de weekdagen serveert De Brustele elke middag een zakenlunch, voorgerecht en hoofdgerecht aan 21€

Klassiekers van De Brustele zijn o.m. zeetong meunière, babykreeft, steak van Belgisch wit-blauw rund als rundfilet of als chateaubriand, gegrilde kip en gekonfijte eendenbout. Ook een aantal zomerse slaatjes sieren de kaart, voor kids -12 jaar zijn er eveneens speciale gerechten.

Wij kozen voor onze proeverij een steak tartaar met de hand gesneden rund met als garnituur een heerlijk slaatje met groene sla en tomaat en mooi krokante en goudgele frietjes. Hierbij degusteerden we een ‘witte madam’ een regionaal blond biertje van hoge gistings, 8.5% alc.vol. Onze tafelgenoot opteerde voor een creatie van kabeljauw, heerlijk gegrild, hagelwit en kraakvers met garnituur van broccoli en groene boontjes. Ook hier fijne smaakaccenten en een mooie portie

De Brustele is een leuk adresje om even op adem te komen en te genieten van regionale specialiteiten of klassiekers met een leuke persoonlijke touch van chef Wittebrood.

De Brustele – Houtem 61 – 2460 Kasterlee

Tel 014- 65 23 74 – www.watermolen.be

Open 12-14 en 18-21.30, op zondag van 12 tot 14.30 en van 17.300 tot 21.30

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  1 minute

leuk gezellig interieur

dagverse ingrediënten

attente bediening

mooie smaakprofielen