Cor de Chasse – Wéris

Enige tijd terug hebben Mario Elias en zijn echtgenote Auror hun hotel-restaurant in de heuvels rond Barvaux ingeruild voor een nieuwe exploitatie in Wéris, een van de mooiste dorpjes van Wallonië.

Hun nieuwe hotel-restaurant werd ondergebracht in een oude kasteelhoeve uit 1684 die grondig werd gerenoveerd met respect voor de oude historisch elementen. Het geheel bestaat uit een restaurant, terras, 11 kamers, buitenzwembad en domein van ruim 2 ha.

Le Cor de Chasse is een familiehotel en staat veraf van de ketenhotels met ontelbare kamers. Er zijn vier standaardkamers in de bergerie, zes kasteelhoeve kamers en drie grote kasteelhoeve kamers. Elke kamer is modern ingericht en werd harmonisch in de kasteelhoeve geïntegreerd. De vier standaardkamers zijn gelegen in het bijgebouw dat vroeger een schapenschuur was. Ze hebben een boxspring van 1,8m, televisie, bad en wifi. Twee kasteelhoevekamers met privéterras bevinden zich in de centrale vleugel. De vier andere vonden een onderkomen in het hoofdgebouw. Twee ervan zijn uitgerust met een badkamer in de schoorsteen. De andere heeft zicht op het park, een bad en regendouche. Grote kasteelhoeve kamers : een suite beschikt over een terras, een jaccuzzi en een oude structuur met houten balken. De andere beschikt over een badkamer achter glas in de schoorsteen en een regendouche.

Na zijn opleiding aan de hotelscholen van Waremme en Spa kwam Mario terecht in enkele vooraanstaande Waalse restaurants zoals La Poivrière in Barvaux, Le Sanglier des Ardennes in Durbuy en Le Château d’Hassonville in Aye nabij Marche en Famenne. In dit laatste restaurant leerde hij zijn echtgenote Aurore kennen. De synergie tussen het duo dat een gedreven wilskracht bezit om de gastronomische waarden zo breed mogelijk uit te dragen, is symbolisch voor het karakter van de exploitatie. Mario veroverde in 1997 de trofee ‘beste wildschotel’ toegekend door de St Hubertusgilde met een bereiding van wilde duif met verloren krentenbrood en mosterdsaus.

Dit eremetaal was voor hem een aansporing om zich nog meer op een rijkelijke keuken toe te leggen. De raakpunten tussen de moderne en klassieke keuken weet hij door het gebruik van opmerkelijke kwalitatieve hoogstaande producten, het nauwgezet respecteren van de gaartijden en een gedoseerde inventiviteit om te buigen tot een perfect evenwicht en zuivere smaakproporties. Textuur en smaken uit alle windstreken combineert hij op meesterlijke wijze.

Bij Le Cor de Chasse is men al lang gepassioneerd door eten. De chef komt uit een familie van koks. Zijn overgrootvader maakte roomijs dat hij op zijn bakfiets verkocht aan de Noordzee. Zijn overgrootmoeder was chef bij een baron en in een hotel in Stadt, Zwitserland. De ouders van Mario hebben deze passie geërfd en baatten restaurants uit in Koksijde en Barvaux. De familietraditie zet zich alleszins verder met Mario als Chef, Aurore als gastvrouw en zoon Jonah als sommelier.

In Le Cor de Chasse ontdekt men een moderne gastronomische keuken waarbij de schotels door de baas zelf worden samengesteld. De chef werkt hoofdzakelijk met seizoenproducten uit de eigen streek zodat hij leuke seizoengerichte gerechten kan aanbieden. Zoals iedereen die gepassioneerd bezig is, wil men in Le Cor de Chasse de vakkennis graag delen en neemt men deel aan het gastronomische evenement Culinaria, een paradijs voor fijnproevers. De chef is ook lid van «Jeunes Cuisiniers d’Europe». In het restaurant kan men ook een table d’hôtes reserveren, om heerlijk te genieten in een warm en modern kader. Mario gaat alleszins geen uitdagingen uit de weg en wil de exploitatie verder uitbouwen. Een lidmaatschap van internationaal gewaardeerd ketens zoals Relais & Châteaux spreekt hem wel aan. Het nadeel is evenwel de dominerende regels die mogelijk een deel van zijn trouwe gasten voor de borst stoten. Bourgeoisie mag aldus Mario niet de overhand nemen op de intieme en speelse gezelligheid.

Wij genoten bij onze proeverij van het degustatiemenu dat de reizigers in Business Class van Brussels airlines vanaf 1 juli 2022 aangeboden krijgen. In 2013 lanceerde Brussels airlines het concept om Belgische sterrenchefs als ambassadeurs van de Belgische gastronomie aan boord te nemen. Het nieuwe menu dat in principe een jaar van toepassing is met mogelijke seizoensgebonden variaties omvat als voorgerecht de keuze uit een erg lekkere gerookte forel (met Jangaji van daikon en zure room) of op lage temperatuur gegaarde kipfilet (met een salade van gerst, venkel, zeewier en kaviaar tomaten) met leuk bloemetje als extra garnituur. Als hoofdgerecht hebben ze de keuze uit gestoofde kalfsfilet (met o.m. gekonfijte aubergine, erwten, mozzarella, crème van kersen en gnocchi van geroosterd brood), een perfect op het vel gebakken koolvis (met groene asperges, risotto, Noilly Prat saus met lavasolie) of soba noedels (met witte asperges, broccolini, kerstomaatjes en groene kerriesaus met kokos). Als afsluiter staat een ganache van pistache, parelgort, frambozenpudding en passievruchtencoulis op het menu. Kernachtug, pittig en aangenaam verfrissend. De wijnen bij de gerechten in het nieuwe Business Class menu werden geselecteerd door Master of Wine Jan De Clercq. Een Louis Jadot, Couvent des Jacobins 2020 en een lekkere Lusco, Pazos  de Lusco, albariño 2021 sieren het assortiment witte wijnen, een Eight Pillars Stellenrust Estate, 8 grapes varieties 2019 South Africa en een papillenstrelende Château Reverdi 2014 Listrac Bordeaux vormen het rode assortiment. Tot de special wines bij dit menu behoren een erg lekkere Contemplations Katarzyne Estate, Sauvignon Blanc 2021 uit de Bulgaarse Thracian valley, een minder overtuigende Villa Wolf pinot noir 202 Palatinate Duitsland en een leuke Ant Poore, sauvignon blanc 2020 Marlsborough Nieuw Zeeland.

Le Cor de Chasse – hotel-restaurant – rue des Combattants 16 – 6940 Wéris

Tel 086 – 21 14 98 – www.lecordechasse.be

Gesloten maandagmiddag, dinsdag, woensdag en donderdag middag

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes

Mooi zonnig terras en ruime tuin met zwembad

kamers minder geschikt voor zakenlui (nauwelijks aansluitingspunten en geen werkruimte) uiterst moeilijk toegankelijk voor minder-valide personen

creatieve , evenwichtige en verrassende smaakcombinaties

Michelin:       1 ster

karakteristieke hoeve in pittoreske omgeving, knusse contemporaine klasse, strak interieur

creatieve keuken

combinaties van smaken en textuur die verrassen en intrigeren, complex maar toch in balans

oog voor lokale producten

GaultMillau:  16/20 – 3 mutsen

elegante hedendaagse keuken

charmant kader, duo’s op het bord

brandmerk Generatie W

GaultMillau terras van het jaar