Culinaire terugblik 2019 : Adega 25 de Abril & Aux Armes de Bruxelles 6/6

November : Adega 25 de Abril – Beja

Beja is een van de vele oude historische stadjes van Portugal die deels zijn ingedommeld en enkel door nieuwe initiatieven 2 à 3 keer per jaar tot leven komen. Voor Beja is dit o.m. de internationale landbouw- en wijnbeurs. Het oude stadscentrum met nochtans enige merkwaardige monumenten vloeit langzaam leeg en het leven verplaatst zich naar de buitenwijken waar de bewoners in comfortabele appartementen een onderkomen vinden.

Niet ver van de ietwat verloederde Paça de Republica, eens een bruisend centrum, situeert Adega 25 de Abril zich in een van de hobbelige steegjes die het centrum rijk is. Achter een oude gevel getooid met kleurige neonlampen gaat het restaurant schuil.

Bij het binnenkomen word je onmiddellijk vergast op een levende en bruisende gelagzaal ondergebracht in een sfeervol decor. Attentievol personeel begeleidt je naar je tafeltje waar je een voluit regionale menukaart opwacht. Met de toename van het aantal gasten gaat ook de sfeer crescendo. Meteen begrijp je ook waarom kenners je aanraden om zeker tijdig het restaurant te bezoeken. Meer dan eens vind je buiten een aantal Portugezen maar ook toeristen die geduldig wachten op het vrijkomen van een tafeltje … Een voorbode van lekker eten en een gastronomische ontdekking ?

De keuken spitst zich toe op een aantal regionale bereidingen maar serveert evenzeer enkele internationale klassiekers. Portugal ontdekken is ook hier opteren voor de regionale specialiteiten die meestal met een scheutje regionale wijnen worden verrijkt!

Wij genoten bij een lokale schuimwijn van de plaatselijke tapa’s, een ruime selectie van sharing gerechtjes met kazen, olijven, regionale vleessoorten en salami’s, groene sla en enkele mooie maar wel pittige kroketjes.

Als introductie een combinatie van erwten- en bonensoep met fijne stukken vlees, licht kruidig maar volop romig. De traditionele ‘bakelau’ wordt hier geserveerd zoals de Gentse waterzooi. Een soepje met aardappelen en groenten, een forse moot kabeljauw – je moet wel attent zijn voor de graten gezien de vis gewoonweg in stukken wordt gesneden – en een leuk verfrissend citrustintje. De bijhorende Mona Reserva met stevige donkerrode kleur, forse aanzet maar mooi fruitig en intens karakter, geeft dit gerecht een leuke ondersteuning.

Het hoofdgerecht werd een keurig en geurig varkensgebraad, mooi rosé gehouden met assortiment gebakken aardappelen, spruitjes – de ‘choux de Bruxelles’ zijn blijkbaar ook in Portugal erg geliefd gezien we ze tijdens onze trip nagenoeg overal op ons bord kregen- wortelen en broccoli. Een gerecht met mooie smaaktoetsen, maar mocht voor ons net een tikkeltje warmer worden geserveerd. De Cavalao Negro met een eigen uitgesproken karakter, boordevol hints van rijpe rode vruchten, zorgde toch voor een leuke pairing. Een assortiment lokale zoetigheden rondde alleszins de maaltijd op leuke wijze af.

Adega 25 de Abril – rua de Moeda 23 – Beja.

December: Aux Armes de Bruxelles – Paradepaardje van Brussels Ilot Sacré

Het paradepaardje van het Îlot Sacré, in het hart van de hoofdstad van Europa en op een steenworp afstand van de Grote Markt, Aux Armes de Bruxelles is een echt conservatorium van de traditionele Belgische keuken. Na de doorstart van het restaurant op initiatief van Rudy Van Lancker, beheerder van de Chez Leon-keten, stevent het restaurant af op een nieuwe glorieperiode. Meer dan terecht. Moeten we u eraan herinneren dat het hier was dat de mosselen voor het eerst in potten werden geserveerd en dat recepten die zo emblematisch waren als slakkenmosselen of de onvermijdelijke pannenkoeken geflambeerd met Mandarijn Napoleon werden geboren?

Chef-kok Cédric Callenaere is trots op dit prestigieuze gastronomische erfgoed en zet de zoektocht van de oprichters naar gastronomisch eten voort in een kader dat echt deel uitmaakt van de Brusselse geschiedenis. Vandaag toont restaurant Aux Armes de Bruxelles, toegankelijker dan ooit, twee duidelijke verschillende interieurs om aan alle verwachtingen van haar klanten te voldoen.

Er is enerzijds het ‘brasserie’- gedeelte, met zijn “historische” gecompartimenteerde banken voor een meer ontspannend genieten, met een eigentijds en vriendelijk tafelkleed. Weg is de traditionele topping, die plaats maakt voor een uitgesproken brasserie gerichte presentatie van het etablissement, zonder iets op te offeren aan de elegantie van de locatie. Een evolutie die tot doel heeft deze mooie eetkamer minder maar meer geschikt te maken voor een klantenkring die soms bang is, voor een te informele maaltijd, door een sfeer die soms als iets te “rijk” wordt beschouwd……

Anderzijds is er de Rotonde waar de traditionele liefhebbers en fijnproevers van het huis nog steeds terechtkunnen. Pronkstuk in de Rotonde is en blijft de beroemde Jacques Brel tafel, zij behoudt haar oorspronkelijke karakter. Weelderige gordijnen, prachtige gebrandschilderde ramen en natuurlijk de traditionele tafeldecoratie: alles draagt hier bij om de grote momenten van een emblematisch huis tot leven te brengen.

Hoewel het interieur van beide restaurantdelen duidelijk verschillend is en ook tot uiting komt in de “look” van het personeel – hedendaags in de brasserie, traditioneel in de rotonde – blijft het gastronomische aanbod aan beide zijden hetzelfde, met alle Belgisch-Belgische specialiteiten van de chef, maar ook mooie suggesties van het moment geïnspireerd door de markt en onweerstaanbare lunches in termen van de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. Volledigheidshalve verwijzen we naar de privatiseerbare zaal, die ook elegant en eigentijds is en die een perfecte plaats vormt om allerlei familie-, vriendschappelijke en professionele vergaderingen te organiseren, met een zeer mooi aanbod dat bijzonder aangepast is aan dit soort evenementen.

Ook de komst van een echte professionele barman mag worden onderstreept, een voormalige vrachtwagenchauffeur die, naast zijn wijnvaardigheden, in staat is om te voldoen aan alle dorstlessende verwachtingen van het cliënteel.

Aux Armes de Bruxelles – 13 Beenhouwersstraat – 1000 Brussel – Geopend van zondag tot donderdag van 12:00 tot 23:00 uur, vrijdag en zaterdag van 12:00 tot 23:30 uur. www.auxarmesdebruxelles.com – +32 2 511 56 50