Culinaire terugblik op 2020/3

De zomer startte beloftevol, bevrijd van het juk van de lock down konden we opnieuw genieten van onze ‘vrijheid’ en de geneugten van het leven. Een zorgeloze toekomst moest de negatieve aspecten van de voorbije maanden uitwissen…

Restaurant De Ceder – Kruibeke ( T4Y – 22 juli 2020)

Verfijnde combinaties met de rijkdom uit de vier seizoenen. De menu’s van restaurant De Ceder zijn bekend tot ver buiten het Waasland. Telkens opnieuw vormen ze delicate combinaties van zorgvuldig gekozen ingrediënten en aroma’s uit de vier seizoenen. Maak kennis met de mooiste combinaties van al het lekkers uit de natuur…

De Ceder, het restaurant van Fredrick en Katrijn Schaffrath-Camerlinck, biedt een mooi, eigentijds en sfeervol interieur waarbij alles aan de nieuwe normen werd aangepast. Het aantal tafels wordt beperkt en de shiften worden ingekort. Zo loopt de middagdienst af om 16u en de avonddienst om middernacht. Een verandering die restaurant Ceder 10 ook na de covid periode graag wil aanhouden. Het familieleven en de quality time die covid19 voor de uitbaters en hun personeel meebracht zal na de heropening opnieuw worden gemist.

In het weekend zal er 1 menu zijn. In de week zijn er ’s middags een lunch, het Ceder-menu en een kleine à la carte-kaart die binnenkort online gaat. Elke zaterdag kan u thuis blijven genieten van een afhaalmenu. Elke vrijdagavond stellen wij u een seizoensgebonden 3 gangen keuze menu voor, enkel te verkrijgen door dit op voorhand te melden via telefoon of via mail!

Heerlijk eten gaat hand in hand met heerlijke wijnen. De Ceder ontvouwt voor u een kaart met smaken van overal ter wereld. Verwacht geen naslagwerk met ronkende namen, maar een zorgvuldige selectie, samengesteld door Stefaan Camerlinck, gerenommeerd sommelier en broer van Katrijn…

Restaurant De Ceder – Molenstraat 1 – 9150 Kruibeke – www.restaurantdeceder.be

Poule & Poulette Mechelen ( T4Y – 10 juli 2020)

Het kippenkraam & kippenrestaurant van vroeger weer hot maken door het in een krokant en postmodern jasje te steken. Dàt is de missie van Poule & Poulette met als kernwaarden: weet wat je eet, van boerderij tot bord, in een hippe sfeer en Happy medewerkers! Dankzij hun verschillende achtergronden in horeca & traiteur, finance, marketing en interieur vormen de oprichters het perfecte team om hun droom te verwezenlijken. En die droom is nu aan het uitbroeden: in 2012 opende de eerste shop in Brasschaat, in 2014 het eerste restaurant in Antwerpen. Heden zijn er meerdere vestigingen, is Poule & Poulette in volle expansie en is de groei verzekerd door extern kapitaal. Kip is Hip!

Poule & Poulette is een groeiend Belgisch premium fast casual kippenrestaurant concept opgestart in 2012. De keten bevat 4 restaurants: in Antwerpen – St Jansvliet 21, Mechelen – Ijzerenleen 36, Brussel – Jourdanplaats 70 en Gent – Korenmarkt 11. De drie oprichters van Poule & Poulette hebben verschillende achtergronden, maar delen allen een passie voor lekker en eerlijke voeding. Samen willen ze Poule & Poulette verder uitbouwen tot een concept waar je de beste gebraden kippen van België in een ongedwongen trendy resto-sfeer kan eten…

Weet wat je eet! Poule & Poulette waakt als een moederkloek over de hele voedselketen. Van leghen, tot het ei, over de speciale voeding en stallen met daglicht: Jan en Lieve van Gallux volgen dit alles nauwgezet op in hun boerderij te Gottem. Zo geniet je altijd van ambachtelijk bereide, gezonde en kakelverse Belgische kip op je bord! ..

Poule & Poulette – Ijzerenleen 36 – 2800 Mechelen – www.poulepoulette.com

Restaurant Ludwig – Kortenberg ( T4Y – 5 oktober 2020)

Het is ondertussen nagenoeg 15 jaar geleden dat Ludwig Timmermans samen met echtgenote Chris Ryckmans, de uitdaging aanging om in een burgerwoning in Kortenberg een stijlvol maar vooral aromarijk restaurant op te starten. Een concept dat ondertussen tot en gewaardeerd en creatief smaakparadijs is uitgegroeid. Ondanks de moeilijkheden die de coronacrisis met zich bracht, bouwen Chris en Ludwig rustig verder aan hun restaurant. Ludwig blijft zonder discussie trouw aan de klassieke en traditionele methoden tot genot van de gasten. Meer dan ooit vormen dagverse ingrediënten de rode draad in het keukengebeuren. .

Restaurant Ludwig telt amper 16 zitplaatsen, een doelbewuste keuze omdat Ludwig nu zijn inventiviteit volledig kan laten openbloeien. Door van bij de opstart jaren geleden elke gast ruimte en privacy te gunnen moesten bij de toepassing van de covid-regels amper plaatsen sneuvelen. Gasten voelen zich absoluut thuis in dit decor met een opmerkelijke privacy en kunnen volop van de uitgebreide en rijke Midden- Brabantse tafelen genieten…

Ludwig zorgt ervoor dat de diepere smaakaccenten van dag tot dag verschillen door het gebruik van een subtiel kruidenassortiment dat figuurlijk zijn kokshumeur van de dag en de inventiviteit van het moment weerspiegelt.

Restaurant Ludwig – Hofstraat 76 – 3070 Kortenberg – Tel 02-306 82 81- www.facebook.com/RestaurantLudwig

Restaurant En face de l’île – Hastière (T4Y – 9 september 2020 )

Hotel & Restaurant Les Sorbiers opende met bravoure zijn deuren in Hastière aan de oevers van de Maas… Een groot ecohotel dat in België de deuren opent in volle coronacrisis, zoiets gebeurt niet elke dag …

Het hotel is een initiatief van La Nouvelle Hotellerie dat één ambitie heeft: klanten verwelkomen voor een verblijf dat hen de kans geeft op adem te komen en te herbronnen in volkomen veilige omstandigheden op minder dan anderhalf uur rijden van Brussel. Een heerlijk vakantiegevoel, maar dan dichtbij! …

Het restaurant van het hotel, niet alleen toegankelijk voor de hotelgasten, maar ook voor het grote publiek dat rustig wil genieten van een uitzonderlijke omgeving, volgt nauwgezet de ecologische input. Een pure, ambachtelijke keuken, boordevol regionale producten is dan ook een vanzelfsprekendheid. Voor de uitbouw van het restaurant deed La Nouvelle Hotellerie een beroep op Nicolas Valanchon.

Hij staat aan het fornuis van ‘En face de l’île’ en wil van zijn restaurant een plek maken die bruist van leven. Met zijn rijkgevulde internationale carrière beoogt hij de allerbeste Waalse streekproducten een glansrol te geven – producten uit de ambachtelijke, lokale of biologische landbouw en afkomstig van de natuurmoestuin van Les Sorbiers, de bijenkorven en de plukplekken ter plaatse. De keuken van Nicolas is ‘duidelijk, eerlijk en hartverwarmend’ en alle gerechten zijn ontsproten aan zijn eigen vindingrijkheid of zijn geïnspireerd op Belgische of Franse klassiekers. Al dat lekkers wordt ter plaatse bereid…

En face de l’île – Hotel Les Sorbiers – rue des Sorbiers 241 – 5543 Heer/Hastière – www.lessorbiers.com