Dabba King brengt zuid-Indische keuken naar Antwerpen

“DE ESSENTIE VAN ONS VUUR IS IN ELKE HAP HERKENBAAR”

Na een proefperiode met takeaway en delivery tijdens de coronaperiode, opende Dabba King officieel zijn deuren. Het nieuwe restaurant in de Graaf van Egmontstraat laat Antwerpen kennismaken met de authentieke Chettinad-keuken, een regio in Zuid-India. “Verwacht bij ons geen gewone tikka masala of naan, maar unieke Indische gerechten die zeldzaam zijn in Europa.”

Zaakvoerders Nikolaj Kovdal en Sen Kulanthaivelu zijn geen onbekenden. Ze exploiteren al het bekende visrestaurant Fiskebar op de Marnixplaats en het rock-‘n-rollconcept Fiskeskur op het Eilandje. Het idee om nu ook een Indisch restaurant te openen ontstond tijdens de lockdown in 2020.

Sen vertelt: “Ik ben in Sri Lanka geboren, maar mijn jeugd bracht ik door in Chettinad, Zuid-India, een plaats die faam geniet voor haar smakelijke keuken die zich onderscheidt van het noordelijke culinaire landschap. Het gezegde ‘One is lucky to eat like a Chettiar’ kan ik dan ook alleen maar beamen.”

“Elke keer als Sen voor het team kookte, koos hij typische gerechten uit zijn thuisregio,” vervolgt Nikolaj. “Dit wekte mijn belangstelling voor de Chettinad-keuken. Tijdens de lockdown in 2020 experimenteerden we voor het eerst met Indische takeaway en delivery onder de naam Dabba King. Een waar succes! We hadden zelfs vaste klanten uit Mechelen die met plezier een tripje naar Antwerpen maakten om ons eten af te halen.”

THE REAL DEAL

De tijd is nu rijp om Dabba King verder te zetten als vast restaurant in de Graaf van Egmontstraat. Om hun menu verder uit te breiden, ging Sen in India zelf op zoek naar een kok die de Chettinad-keuken perfect beheerst. Heel wat testen later werd Dhinakaran Ramasamy als chef gekozen uit acht kandidaten. Al was het wel even wachten tot hij ons land in kon.

“Ik had nog één stempel nodig om naar België te mogen komen. Dat heeft enkele maanden geduurd. Ik ben pas een week in het land, maar ben meteen in de keuken aan de slag gegaan”, aldus Dhinakaran.

“Dankzij hem bieden we een authentieke ervaring aan onze gasten”, bevestigt Nikolay. “De gerechten kregen geen Westerse vertaling, maar worden op de traditionele wijze gemaakt. Een pure en authentieke beleving, zonder compromissen.”

CHETTINAD MASALA

Geen tikka massala, butter chicken of naan brood dus bij Dabba King. Deze bekende gerechten komen uit het Noorden van India. Wat wel op het menu staat zijn onder andere Dosa (een soort pannenkoekjes met kokoschutney), Parrotta (platbrood) en authentieke Biryani (een Indische versie van paëlla).

“Deze keuken – vooral terug te vinden bij de rijkere bevolking – is gekend voor de complexiteit in smaken dankzij kruiden als steranijs, rode pepers, venkelzaad, kaneel, komijn en fenegriek. De basis van veel gerechten is Chettinad masala, een mix van 27 verschillende kruiden die we zelf maken”, legt Sen uit. “Chettinad-keuken is minder pikant of vetrijk dan klassieke Indische keuken. Naast veel vegetarische gerechten, komen ook vlees en vis aan bod. Alles bereiden we net als in Zuid-India op een open vuur, de houtoven of vanop een kleipot op houtvuur. Dat vuur proef je in alles.”

Dabba King, een nieuw restaurant in Antwerpen, introduceert de authentieke Chettinad-keuken uit Zuid-India, bekend om zijn unieke specerijen en smaken. Opgericht door Nikolaj Kovdal en Sen Kulanthaiveku, bekend van Fiskebar en Fiskeskur, biedt het restaurant een menu dat verder gaat dan standaard Indiase gerechten. Chef Dhinakaran Ramasamy zorgt voor de authentieke bereiding van de gerechten.

Een hoofdgerecht bij Dabba King kost tussen de 8 en 11 euro, wat het mogelijk maakt om meerdere kleine gerechten te proeven. Bezoek het restaurant in de Graaf van Egmontstraat 2 te Antwerpen van woensdag tot zondag, 17:00 – 22:00 uur, voor een culinaire ervaring met verrassende rijkelijke Zuid-Indische gastronomie.