Chef-koks van Relais & Châteaux stoppen onmiddellijk met het serveren van paling om uitsterven te voorkomen
In samenwerking met Ethic Ocean roept de vereniging Europese Ministers op om de biodiversiteit te beschermen. De leden van de World Culinary Council van Relais & Châteaux hebben besloten om paling onmiddellijk van hun menu’s te verwijderen. Ze roepen de rest van de 580 hotels en restaurants van de vereniging op om hetzelfde te doen. Dit, nadat partner Ethic Ocean een waarschuwing lanceerde dat overheidsinstanties dringend moeten luisteren naar wetenschappers die aanbevelen om de Europese palingvisserij op te schorten.
De Europese paling (Anguilla anguilla) is wereldwijd op restaurant menu’s sterk vertegenwoordigt en wordt in bepaalde culinaire culturen, waaronder die in België en Nederland, geroemd. Dit terwijl de paling als ernstig bedreigd wordt beschouwd. De vis staat op de rode lijst van bedreigde soorten van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). De afgelopen 20 jaar hebben Europese wetenschappers van de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES) gewaarschuwd voor alle oorzaken van de alarmerende achteruitgang van deze soort – maar de afgelopen drie jaar hebben ze aanbevolen om het vissen op te schorten.
Om deze reden zijn de 21 Relais & Châteaux chef-koks van het World Culinary Council in oktober bijeengekomen en hebben gestemd voor een onmiddellijk verbod op Europese paling van hun menu’s. Jef Schuur van Relais & Châteaux Bij Jef* op Texel is één van de leden en serveert zelf al jaren geen paling meer. ‘’Wij als leden van het Culinary Council waren er snel over uit dat wij ons steentje moeten bijdragen aan het beschermen van de paling. Er moet nu actie ondernomen worden als we in de toekomst überhaupt nog paling willen kunnen eten. Als de visserij per direct stopt, zal men zich nog verbazen hoe de stand zich kan herstellen’’. Jef benadrukt ook dat het belangrijk is dat men zich er van bewust wordt dat paling altijd uit het wild komt voordat het überhaupt gekweekt kan worden. Alle paling ter wereld plant zich namelijk voort in de Sargassozee (een regio in het noorden van de Atlantische Oceaan). Het feit dat de paling zich enkel kan voorplanten op één plek, maakt hem heel kwetsbaar. Eerder dit jaar organiseerde Jef in samenwerking met Relais & Châteaux en het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) al een SEAsonality Symposium voor chefkoks over het belang van duurzame en seizoengebonden visserij.
In samenwerking met Ethic Ocean roept Relais & Châteaux de 27 ministers van de Europese Unie op om te luisteren naar de wetenschappelijke aanbeveling om in december de nodige maatregelen te nemen om deze soort te beschermen. Dit initiatief volgt op een soortgelijke succesvolle aanpak van de vereniging in 2009 om de blauwvintonijn vee (Thunnus thynnus) in het noordoosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, die op het punt stonden in te storten, te redden.
Een verscheidenheid aan problemen
De situatie rondom de paling is zeer verontrustend omdat deze soort te kampen heeft met een groot aantal problemen, waaronder watervervuiling (met name in rivieren), vernietiging van zijn Habitats, dammen die hun biologische cyclus belemmeren en illegale visserij, waarvoor een zwarte markt is ontstaan die tot wel 5000 euro per kilo paling opbrengt. Paling is de enige vis die in zijn jonge stadium wordt gevist, boven op het feit dat het lang duurt voordat de vis zich kan voortplanten.
Mauro Colagreco, Vice President Chefs van Relais & Châteaux en daarom leider van de World Culinary Council, en chef-eigenaar van het met drie Michelin-sterren bekroonde restaurant Mirazur in Zuid-Frankrijk, zei: “Chef-koks hebben een cruciale rol: wij kunnen de vraag vanuit de gast stoppen. We hebben een kans om te voorkomen dat de paling uitsterft en om de biodiversiteit te behouden zodat ook toekomstige generaties ervan kunnen genieten, maar alleen als we nu actie ondernemen. Als ‘s werelds grootste netwerk van chef-koks hoopt Relais & Châteaux deze soort te redden.”
Een beweging voor verandering
De World Culinary Council wil de aandacht vestigen op de slechte situatie van de paling. Relais & Châteaux heeft sinds 2009 een partnerschap met Ethic Ocean en verenigt zijn leden regelmatig rond om acties ten voordele van het milieu, in het bijzonder de mariene biodiversiteit (bijvoorbeeld Wereld Oceaandag). Gilles Boeuf, voorzitter van Ethic Ocean: “Ik ben blij dat de vereniging Relais & Châteaux deze complicatie tegenstreeft, die vooral gericht is op het behoud van een uitzonderlijke diersoort die de relatie van de mensheid met het milieu weerspiegelt. Deze zaak om de paling te redden raakt aan veel biodiversiteitskwesties. Laten we handelen voordat het te laat is.” www.relaischateaux.com