Lekker raw & vegan recepten

Brownies & Bounty & Cake BY Nathalie d’Harveng Nats RawLine

De “Grand Cru” brownie met amandelen: Ongeveer 15 brownies, 15 minuten voorbereiding

VOOR DE BASIS: 220 g ontpitte Medjool dadels, 60 g geblancheerde amandelen, een snuifje zout

VOOR DE BROWNIE: 25 g kokosolie, 120 ml esdoornsiroop, 1 theelepel vanillepoeder, 55 g cacaopoeder, 220 g ontpitte Medjool dadels die 30 minuten in water hebben geweekt, 270 g cashewnoten, die gedurende 30 minuten in water hebben geweekt, een snuifje zout, 50 g gehakte amandelen ter versiering

VOORBEREIDING

Meng voor de basis de dadels, amandelen en zout in de keukenrobot tot de amandelen goed vermalen zijn tot zeer kleine stukjes. Rol het deeg vervolgens uit in een vierkante schaal (25 x 25) en zet het in de koelkast.

Maak in de tussentijd de brownie klaar. Meng in een blender alle ingrediënten tot je een glad deeg hebt en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. Bestrooi met gehakte amandelen en zet 2 uur in de koelkast. Snij ze vervolgens in kleine vierkantjes en serveer ze aan kamertemperatuur.

Deze brownies zijn maximaal 1 tot 2 weken houdbaar in de koelkast. Extra tip: vervang amandelen door hazelnoten of paranoten voor een ander smaakplezier.

De Raw Bounty – een paradijselijke smaak

Voor 8 personen – 30 minuten voorbereiding

VOOR DE BASIS: 210 g ontpitte Medjool dadels, 125 g amandelen, 80 g geraspte kokosnoot, 2 eetlepels gesmolten kokosolie

VOOR DE KOKOSNOOTLAAG: 100 g geraspte kokosnoot, 150 ml kokosmelk, 70 g amandelpasta, 2 eetlepels gesmolten kokosolie, 3 eetlepels agave siroop, 1 theelepel vanille, zout

VOOR DE CHOCOLADELAAG : 170 g pure chocolade (70%), 150 ml kokosmelk, 1 eetlepel gesmolten kokosolie, een snuifje zout, 40 g geraspte kokosnoot ter versiering

VOORBEREIDING

Meng voor de basis alle ingrediënten in de keukenrobot tot de amandelen in kleine stukjes worden gemalen. Doe het deeg in kleine muffin vormpjes.

Bereid vervolgens de kokosnootlaag voor. Meng alle ingrediënten met behulp van een blender tot een pasta. Giet het in elk van de kleine vormpjes (in gelijke hoeveelheden).

Bereid vervolgens de chocoladelaag voor. Smelt de chocolade op een laag vuur en voeg de kokosmelk, gesmolten kokosolie en zout toe. Giet de chocolade in ieder vormpje, bovenop de kokosnootlaag.

Leg de bakvorm in de vriezer en laat het een nacht rusten. De volgende dag maak je de vormpjes los en bestrooi je ze met geraspte kokosnoot. Wacht 30 minuten voordat je ze opsmult. Extra tip: ik gebruik siliconen muffin cups, dit zorgt er voor dat de vormpjes makkelijker loskomen!

De onvergetelijke dubbele chocolade raw cake

Voor 8 tot 10 personen – 30 minuten voorbereidingstijd

VOOR DE BASIS: 100 g pecan noten, 100 g hazelnoten, 40 g cacaopoeder, een snuifje zout, 270 g ontpitte dadels, 3 eetlepels ahornsiroop, 2 eetlepels gesmolten kokosolie

VOOR DE CHOCOLADELAAG: 340 g kokosnootcrème, 120 g ontpitte Medjool dadels, 160 g chocolade (70%), 4 eetlepels kokosnootolie, 1 theelepel vanille, een snuifje fleur de sel, 40 g hazelnoten, grof gehakt, ter versiering

VOORBEREIDING

Meng voor de basis in een keukenrobot alle ingrediënten door elkaar tot het een pasta wordt met stukjes, om zo een knapperige textuur te behouden. Doe vervolgens het deeg in de kleine muffinvormen.

OM DE CHOCOLADELAAG TE BEREIDEN

Smelt de chocolade op een laag vuur en voeg de vanille, het zout en de gesmolten kokosolie toe. Meng alle ingrediënten in de blender tot een zeer zachte mousse. Giet deze vervolgens in elke muffinvorm. Versier ze door elke mini raw cake te bestrooien met grof gehakte hazelnoten. Leg gedurende 4 uur in de diepvriezer (of beter nog, overnacht!) vooraleer ze uit de vorm te halen.

Extra tip: ik gebruik siliconen muffincups, dit zorgt er voor dat de vormpjes makkelijker loskomen! Je kunt ook energy balls bereiden met de basis van deze raw cake. Ideale lekkernij voor als je plots een zoete craving krijgt!

Raw & Vegan

Nathalie stapte niet zomaar van de ene op de andere dag op om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Haar passie voor gezonde voeding groeide naarmate ze de wereld ging verkennen. In Canada, waar ze vijf jaar verbleef, ontwikkelde ze een bijzondere belangstelling voor planten en granen.

In Australië proefde ze ooit haar eerste raw cake. De smaak zou haar nooit meer loslaten. Vastberaden en met gulzig enthousiasme kwam ze van haar verre en inspirerende reizen terug met een plan en een missie: ze zou patissière worden en gezonde producten ontwikkelen die toegankelijk zijn voor iedereen. Nathalie koos voor twee eigenschappen waar ze nooit meer van zou afwijken:

Raw: dit vertaal je zowel als “ruw”, dus bruut, zuiver, niet geraffineerd, m.a.w. er komt geen enkele industriële verwerking aan te pas. Raw is echter ook ‘rauw’ want haar producten worden niet gebakken, dit zou immers tot 90% van de vitaminen en mineralen vernietigen.

Vegan: de essentie – no more – geen bewaarmiddelen – no way. Melk, eieren, gluten en geraffineerde suiker werden meteen uit Nathalie’s keuken verbannen. In hun plaats werden enkel producten van heel hoge kwaliteit toegelaten, met zorg gebracht door Europese leveranciers (uit Frankrijk, Nederland, Duitsland, Spanje). Dadels, noten, amandelen, vruchten, kokosmelk, deze nobele ingrediënten zijn kind aan huis bij “Nats”. Zij weet ook perfect hoe rijk aan ijzer, mangaan, koper en voedingvezels het rijtje wel is.

Verkrijgbaar bij : Delhaize (snacks), Albert Heijn (enkel de cakes). Aanbevolen consumentenprijs Delhaize :Raw cakes / per 2 : € 5,49, Energy balls (25 gr): € 0,99, Vegan squares (55 gr) : € 1,99 ; Raw sweets (8 vegan squares in 1 zakje) : € 3,39