De eerste 6 Michelinsterren in Slovenië

Slovenië heeft de belangrijkste culinaire mijlpaal bereikt: de eerste 6 Sloveense Michelin sterrenrestaurants zijn bekendgemaakt. Restaurant Hiša Franko kreeg zelfs 2 sterren. 6 Sloveense chef-koks en restaurants kregen ook de ‘Michelin Sustainability Award’ voor duurzame gastronomie.

Chef-kok Ana Roš van restaurant Hiša Franko kreeg – uitzonderlijk – zelfs 2 sterren. Gwendal Poullenec, internationaal directeur van Michelingids in Parijs spreekt van een moderne interpretatie van traditionele gerechten en een buitengewone culinaire ervaring. 5 uitstekende Sloveense restaurants kregen hun eerste Michelinster: Pri Lojzetu, Dam Restaurant, Hiša Denk, Restaurant Atelje en Vila Podvin.

De ‘Bib Gourmand’ werd ontvangen door 9 Sloveense restaurants: Etna, Ruj, Jožef, Na Gradu, Rajh, Gostilna Mahorčič, Gostilna Repovž, Gostišče Grič en Evergreen.

Een speciale ‘Michelin Sustainability Award’ is toegekend aan 6 Sloveense chef-koks en restaurants: Gostišče Grič (Luka Košir), Monstera bistro (Bine Volčič), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc), Gostilna za Gradom (Davide Crisci) en Gostilna Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič).

Het is geen geheim dat Slovenië de afgelopen tien jaar de aandacht van de prestigieuze rode culinaire bijbel heeft getrokken met de vele culinaire onderscheidingen. Veel Sloveense chef-koks hebben al bijgedragen aan die wereldwijde culinaire erkenning. Het land met authentieke smaken en innovatieve gerechten neemt in 2021 de titel van Europese Regio van Gastronomie over. Vorige week werd ook een nieuw portaal voor gastronomie gelanceerd: www.tasteslovenia.si

Gwendal Poullennec, Internationaal directeur, Michelingids:

‘Nu we zien dat de Europese grenzen geleidelijk heropenen, zijn we verheugd de eerste editie van de Michelingids Slovenië te onthullen. De selectie door onze inspecteurs kwam er door de uitzonderlijke kwaliteit van de Sloveense culinaire scene, de creativiteit van de getalenteerde chef-koks, de hoge kwaliteit van de lokale ingrediënten en ook door de inzet van de chef-koks voor een duurzamere benadering van de gastronomie. Onze inspecteurs waren zeer verheugd de restaurants te ontdekken die Slovenië tot zo’n fascinerende en opwindende internationale bestemming maken en die alle fijnproevers zouden moeten ontdekken of herontdekken.’

Maja Pak, de directeur van het Sloveense toeristenbureau:

‘De onthulling van vandaag is het bewijs dat de Sloveense gastronomie al een tijdje klaar is voor de komst van Michelin. Het is buitengewoon dat Michelin in het eerste jaar sterren aan 6 restaurants heeft toegekend. Ik ben vooral blij dat de bekroonde restaurants uit alle delen van Slovenië komen. Het succesverhaal van de Sloveense gastronomie komt precies op het moment dat het toerisme met een van de grootste crisissen wordt geconfronteerd. De komst van Michelin zorgt daarom voor aanmoediging en motivatie tijdens het herstel van het Sloveense toerisme.

Ik ben verheugd dat 6 restaurants ook de ‘Michelin Sustainability Award’ hebben ontvangen. Duurzaamheid staat centraal in al onze toeristische activiteiten. De ‘Michelin Sustainability Award’ zal onze goede positie in dat opzicht verder versterken.’