Génération Cahors Lieux-Dits is een wijnbouwersclub die domeinen in Cahors samenbrengt die hun 100% Malbec lieux-dits willen promoten. Ze delen de wens om meer percelen te vinifiëren en wijnen te produceren die hun terroir ten volle tot uitdrukking brengen. De leden zijn wijnbouwers met een passie voor een Cahors die het beste uit de bodem en de Malbec weet te halen.
De club werd opgericht in 2022 en telde oorspronkelijk 5 leden. De club is steeds sterker geworden en omvat vandaag de dag meerdere wijnboeren uit de regio. De club omvat nu een aantal landgoederen met als uitgesproken toppers o.m. Château Famaey, Château de Gaudou, Domaine d’Homs, Château Nozières, Château Le Brézéguet, Clos du Chêne, Château Eugénie, Château Pineraie, Château la Reyne en Château Latuc.
Enkele wijnbouwers in the picture:
Château Le Brézéguet Vieilles Vignes
Wijn gemaakt van 50 jaar oude wijnstokken groeiend op klei-kalksteen bodem op 250 m hoogte. De wijnen worden 4 weken gevinifieerd en nadien gedurende 18 maanden gerijpt op vat met als resultaat een heerlijke begeleider van de zuidwesterse keuken en kruidige gerechten.
Appellation : A.O.P Cahors – Druivensoort : 100 % Malbec – Opbrengst : 30 hl/ha – Alcoholgehalte : 13° – Vinificatie : 4 weken met manuele afponsing – Rijping : In eiken vaten gedurende 18 maanden. Ouderdomspotentieel : ongeveer 15 jaar. Decanteren is noodzakelijk – Serveren op een temperatuur van ongeveer 18° C.
Château Nozières – Cuvée “L’Élégance
Een grote Cahors wijn met een warme, intense, geurige smaak gedomineerd door elegant, discreet eikenhout. AOC CAHORS – Locatie: “Les Terrasses de Rieux” – Groen oogsten: ontbotten, blad handmatig uitdunnen. Opbrengst: 30 hl/ha – selectie van 40 jaar oude percelen. Grondsoort: derde terrashelling, kiezels in een kleimatrix.
Druivensoorten: 100% Malbec Oogst: mechanisch gevolgd door handmatig sorteren en ontstelen. Vinificatie: in temperatuurgecontroleerde vaten (28 tot 30°C) – afwisselend handmatig afponsen en overpompen, maceratie gedurende 3 tot 4 weken. Omroeren van de fijne droesem tot de malolactische gisting. Rijping gedurende 18 maanden in nieuwe Franse eiken vaten.
Château Pineraie – L’Authentique
AOC Cahors rood, biologische omschakeling. 100% MALBEC met plantdichtheid 5000 ranken/ha, gemiddelde leeftijd van de wijnstokken 60 jaar..
Geselecteerde oppervlakte 5 HECTARES, hoog minderdelige terrassen. Terroir is een gravelig en silicious plateau met min of meer zandige argilo ondergrond, traditionele grondbewerking met veel manuele arbeid. Groene oogst met degelijke opbrengstcontrole van 30hl/ha om de kwaliteit te optimaliseren. Cuvaison van 25 à 30 dagen en fermentatietemperatuur van 30° C in thermogereguleerde houten vaten.
Vinificatie met lange rijpingstijd van zeer gezonde druiven die goed rijp zijn geoogst, waardoor maceratie op hogere en altijd gecontroleerde temperaturen mogelijk is om de beste componenten voor een goede rijping op nieuw hout te extraheren. Rijping in 60 tot 70% nieuwe eiken vaten gedurende 18 maanden.
Clos du Chêne – AOP CAHORS
Appellation: AOC Cahors – Druivensoort: 100% Malbec – Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: 40 jaar – Bodem: klei-kalksteen – Opbrengst: 45HL/HA
De druiven worden zorgvuldig geselecteerd van elk perceel, gesorteerd, ontsteeld en gekneusd. Daarna volgt een maceratie van 20 tot 30 dagen bij gecontroleerde temperaturen van maximaal 28 tot 30°C. Clos du Chêne rijpt vervolgens 12 maanden in eikenhouten vaten.
Dit is een krachtige wijn met fijne aroma’s. De aanzet is delicaat, de tannines rond en zacht, en de wijn mengt zich harmonieus met het hout, dat discreet blijft en na het luchten, aroma’s van kreupelhout en een vleugje menthol brengt. Lekker met lamsbout of lamskoteletjes, of waarom niet met een tajine met pruimen uit Agen.
Vidici maux
AOC Cahors, stille, droge rode wijn, terroir: Kalksteen-mergelplateau van Quercy Blanc, (270 meter boven de zeespiegel). 100% Malbec, wijnjaar 2020, wijnleeftijd 18 jaar – Handmatig plukken, uitdunnen van de bladeren en groen oogsten. Opbrengst 35 hl/ha van mechanische oogst.
Vinificatie zonder toegevoegde sulfieten. De gisting begint bij 15°/16°C en wordt vervolgens op 22°/24°C gehouden. Zachte extractie door manueel afponsen. Maceratie gedurende 3 weken met vroege filtratie en botteling.
De sulfietvrije vinificatie geeft deze Malbec een explosieve neus, een combinatie van aardbei en kers. In de mond is hij heerlijk, met een ronde afdronk. Een wijn om eenvoudig te delen en van te genieten in zijn jeugd. Past zelfs als aperitief, maar ook bij koud vlees, gegrild vlees, desserts met rood fruit.