De Lijsterbes – Berlare

Chef Geert Van der Bruggen blijft verbazen als een bezige bij die in een interieur waarin het natuurlijke daglicht een belangrijke rol wordt toebedeeld zodat het restaurant figuurlijk een nieuw elan meekrijgt. Weinig verwonderlijk vermits o.m. Marc Paesbruggen it Anthony Van Dyck uit Antwerpen en Willy Slawiksy restaurant Apicus tot zijn leermeesters behoren.

Sorbus aucuparia is de wetenschappelijke naam van de Lijsterbes. ‘Sorbus” is Latijn voor vrucht, terwijl ‘aucupor’ vogelvangst betekent. De Romeinen gebruikten de oranje bessen van deze boom als lokaas. Volgens een oud Ierse legenden zou de vrouw ontstaan zijn uit de vrucht van een lijsterbes  .. In restaurant De Lijsterbes poogt Geert samen met zijn team de gasten dagelijks te verleiden, te verwennen  met een aantal natuurlijke producten die met de nodige creativiteit zijn bereid.de-lijsterbes-1598

Geert Van Der Bruggen is de natuurlijkheid en de creativiteit zelf. Niet alleen het interieur is belangrijk, de wilde en tegelijkertijd schitterende kruidentuin die in 2000 opnieuw werd aangelegd met intieme en zomerse prieeltjes is een must voor het oog en een bron van geuren en aroma’s. De kruiden die Geert in zijn bereidingen gebruikt komen trouwens regelrecht uit zijn tuin. Ook groenten van eigen kweek worden in het restaurant geserveerd en dit op basis van een project dat een tijdlang liep in samenwerking met de beschutte werkplaats van Aalst. Meerdere variëteiten binnen eenzelfde groentesoort zorgen trouwens voor een breed scala van smaken.

Toch bekijkt hij het geheel zeer nuchter. Een chef in de keuken is voor hem niet alleen een ambachtsman, het is ook een ondernemer die onder enorme prestatiedruk staat. Zijn schaarse vrije tijd investeert hij in zijn fysieke conditie en is hij actief als triatleet, een investering die zowel zijn zaak, als zijn gasten en zijn team ten goede komt. Kwaliteit heeft hij mede door een standvastige creativiteit, zeker in huis terwijl hij op vakkundige wijze moderne smaakelementen en bereidingen in zijn keuken integreerde. Jarenlang droeg hij met fierheid een Michelinster tot hij besliste om deze terug te geven, een weloverwogen beslissing aldus de chef. Dat inventiviteit en kwaliteit telkenmale opnieuw in vraag werden gesteld stoorde hem niet, maar wel de futiliteiten en details die vrijheid van de chef duidelijk beknotten. De reactie van zijn gasten op deze beslissing vindt hij bijzonder positief, het aantal bezoekers is niet teruggelopen, integendeel en bovendien timmert hij nu doelbewust aan een eigen visie waarbij meer dan ooit dagverse, natuurlijke en zo veel als mogelijk ook regionale ingrediënten worden aangewend.

In het nieuwe concept heeft Geert restaurant De Lijsterbes omgevormd tot een inspirerende ontmoetingsplaats waar je culinair kan fijnproeven en interessante mensen leert kennen. Een beleving waarbij het gezonde, lekkere eten het bindmiddel van sociaal contact vormt: het startpunt van een open minded food sharing community. Dit alles krijgt vorm en gestalte in een ‘open bar’, De Lijsterbes is geen klassiek restaurant waar het er zeer formeel aan toegaat. De gasten worden ontvangen in de open bar voor een glaasje en SHARING FOOD. Zo krijg je een voorproefje van de natuurkeuken en de succulente wijnkelder. Vervolgens kan je aan tafel genieten van gezonde en lichte bereidingen met diepe smaken. Of je blijft gewoon gezellig in de bar zitten. De keuze is aan jou.

De rotisserie heeft een centrale plaats in de keuken van de Lijsterbes. Een ROTISSERIE is een klassiek spit uit de Franse gastronomie. Hét geknipte instrument om producten langzaam in hun eigen sappen te laten garen. Het hoort thuis in een natuurlijke, lichte keuken met een minimum aan vetstoffen, waarbij het karakter van het ingrediënt zelf primeert. Het neusje van de zalm voor de echte liefhebber van een perfect gegaard stuk vlees van topkwaliteit.

Speciaal voor de keukentafel serveert jij een ‘open lichten menu’, een degustatie van 4 spitsvondige gerechtjes en bijpassende wijnen. De lange tafel met zicht op de keuken is een unieke ervaring. Het nauwe contact met de chef kok zorgt voor een interactieve, culinaire ontdekkingsreis die plaatsvindt tijdens ‘kitchen wednesday’. Ook zakenrelaties op een informele maar kwalitatieve manier ontvangen staat in de activiteitenkalender van restaurant De Lijsterbes.

Wij kozen bij onze proeverij voor het 5 gangenmenu met een caeser salade en sharing bordje van wortel, zilte paling en leuke graantjes als hapjes bij het aperitief werden geserveerd. Het voorgerecht werd een creatie van artisjok, lomo Ibericp Bellota, paprika, venkelsalami en boerenkool. Volgde een leuke, smaakvolle seizoenscreatie van witte asperges op de hete plaat getooid met jus van asperges, een eidooier  en knapperige croutons. Vervolgens opteerde Geert voor zeeduivel aan ’t spit vergezeld van Romanesco bloemkool en kleurrijke radijsjes badend in een mooi gedoseerde jus met dragon en kervel. Leuk dat extra saus in apart potje wordt geserveerd.

Het suggestieve hoofdgerecht was een lamszadel aan ’t spit met rozemarijn, bereiding die op onze vraag door een mals en mooi rosé gehouden rundsfilet werd vervangen. Leuk garnituur van groene geroosterde asperges, spinazie, feta en mooie vleesjus met zwarte olijven. Ook hier een potje extra saus! Afsluiter van dienst werd een gekonfijte mango met wijn appelsien, chocolade brownie en kokos sneeuw. Het bijpassend wijnassortiment bestond o.m. uit een Sauvignon blanc 2015, Clarington Zuidkaap, Tech Riesling 2012, Pierre Crown 2015 en Syrahvissante Louis Cheze 2015.

Restaurant De Lijsterbes – Donklaan 155 – 9290 Berlare

Tel 09- 367 82 29 – www.lijsterbes.be

Restaurant : Dinsdag, Donderdag & Vrijdag: Vanaf 12u tot 14u / Vanaf 18u, Woensdag en zaterdag  Avond: Vanaf 18u, Zondag: Vanaf 12u / Keuken tot 13u45. Menu 3 gangen €47, niet op zaterdagavond, menu 4-gangen €65 en menu 5-gangen €85.

OPEN BAR (zonder reservatie): Dinsdag, Donderdag & Vrijdag: Vanaf 11u30 / Vanaf 18u, woensdag en zaterdag vanaf 18u00, zondag vanaf 11u30

Restaurant De Lijsterbes beschikt over een elektronische laadpaal zodat men de wagen kan herladen terwijl ment tafelt.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes

sfeervol en fris interieur,

creatieve bereidingen met dagverse ingrediënten

tablet als selectiemodus

Michelin:       eigentijdse moderne keuken

Natuurlijke smaken oppeppen met creativiteit

GaultMillau:  14/20

laagdrempelig gastronomisch concept

uitgebreide menubeleving

Delta:             1 muts

elegant interieur

wijnbar met opmerkelijke selectie whiskys

uitermate gezellig terras