De Notelaar – Buken

Midden de 80-er jaren van vorige eeuw ontdekten Eddy Verstreken en zijn echtgenote Agnes in het landelijke Midden Brabantse Buken een lieftallig oud hoevetje met grote tuin dat ze transformeerden tot een gezellig restaurantje. In 1986 openden ze hun exploitatie die door de aanwezigheid van een imposante vruchtdragende notenboom, de naam De Notelaar meekreeg.

Door de gunstige ligging met evenwel een vlotte bereikbaarheid groeide het restaurant vrij snel uit tot een leuke pleisterplaats waar de chef aandacht schonk aan verse seizoenproducten, lokale groenten en culinaire topproducten. Steevast werd bij het hoofdgerecht een tweede service geïntroduceerd, wat een leuk extraatje vormde voor de vele fijnproevers.

Ondertussen stevent restaurant De Notelaar doelbewust af op zijn 40ste verjaardag. Eddy en Agnes vonden in 2008 een overnemer in Peggy en Andy, echtpaar dat om persoonlijke redenen na amper 3.5 jaar de fakkel moest doorgeven. Voor Stefaan Vanderstichelen een buitenkansje om na zijn opleiding aan de hotelschool in Wemmel en vervolmakingscursussen aan de hotelschool Oostende en enkele kleine initiatieven, zijn culinaire passie volledig te laten openbloeien. Zijn eerste decennium als chef, en ondertussen ook als eigenaar, wenkt zienderogen.

Stefaan en zijn team gaven het restaurant zowel binnen als buiten een moderne upgrade. Een fris en gezellig interieur, onberispelijk kraaknet, verwelkomt de klanten voor een leuke en attente verpozing. De toegang werd heraangelegd net als het terras. De oude notenboom, het symbool van het restaurant sneuvelde, maar werd vervangen door een jeugdig exemplaar dat binnen afzienbare tijd voor de nodige lommer op het terras zal zorgen.

In de keuken selecteert Stefaan nog steeds kwaliteitsproducten die hij op een verrassende decoratieve manier presenteert; Gezonde en heerlijke dagverse producten blijven voor hem allernoodzakelijkst. Ook de tweede service, sinds de start van het restaurant een onontbeerlijk item, bleef behouden. Terwijl Eddy deze 2de service automatisch aanbood, bevraagt Stefaan zijn gasten tijdens het hoofdgerecht of ze zin hebben in een extra portie. Best begrijpelijk  om alle mogelijke voedselverspilling tegen te gaan.

De kaart biedt naast het maandmenu en het menu van de chef een ruime selectie aan à la carte gerechten. Wij opteerden bij onze proeverij voor het menu van de chef, een 3*gangenselectie met optioneel dessert, 52€. Bijpassende wijnen en water kosten 18€ per persoon.

Naast een schaaltje crackers werd bij het aperitief, Champagne Tribaut, ook een fris en keurig hapje aangeboden. Aangezien de wijnkaart niet direct onze hartenbrekers bevatte, beslisten we op de bijgaande huiswijnen uit te testen.

Als voorgerecht serveerde Stefaan een tartaar van Sint Jacobsvruchten met garnituur van rode en gele pompelmoes. Een verrassende creatie opgevrolijkt door kerstomaat en zorgvuldige drupjes wasabi en yoghurt. Subtiel pittig en mooi fris met aangename smaakaccenten die de smaakpapillen wisten te bekoren. Het zilte karakter van de Sint Jacobsvruchten bleef volledig bewaard en bewees dat ook dit traditioneel product een ruime creatie waaier kan aanbieden. Hierbij serveerde Stefaan een witte Ventoux 2020, Domaine des Anges, geen grote wijn om jaren in de kelder te bewaren, maar wel een mooie pairing met het voorgerecht.

Volgde gegrilde gamba’s met tuinkruiden. Drie grote gamba’s met een heerlijk delicaat looksausje en overvloed van tuinkruiden. Opnieuw een onberispelijke bereiding  met subtiel smaakpalet. Ook bij deze creatie bleef de witte Ventoux mooi overeind.

Het hoofdgerecht werd een filet van eend met framboos, rode biet en kruidige gebakken krieltjes. Als huiswijn serveerde Stefaan een Cabernet Sauvignon Cibadèis IGP Pays d’Oc. De filet van eend bleef mooi rosé en kreeg naast de framboos, rode biet en krieltjes extra garnituur van boontjes, wortel en bloemkoolroosje, een geheel dat baadde in een lekker romige vleessaus.  De smaakervaringen van de vorige creaties bleven ook hier van kracht, dagverse kwaliteitsproducten, keurig bereid, leuk gepresenteerd tot groot genoegen van de smaakpapillen. De keuze van de wijn was beslist een schot in de roos, de Côteaux d’Enserune zorgt voor krachtige wijnen met mooi evenwicht tussen de zuurgraad en de tannines. In deze creatie subtiele hints van rode bessen en delicate toetsen van kreupelhout die perfect zijn herkomst weerspiegelen.

Globaal een aangename maaltijd met ruim assortiment smaaktoetsen aangevuld met leuk drinkbare wijnen.

Restaurant De Notelaar – Bukenstraat 142 – 1910 Buken/Kampenhout – gesloten op dinsdag en woensdag

www.denotelaarbuken.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes – vriendelijke en attente bediening – fris en gezellig restaurant – leuke presentaties – verse kwaliteitsproducten – ruim en aangenaam smaakaureool – verzorgde wijnpairing