Vis van het jaar: Grijze garnaal

VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de visserijsector voor de 34ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Hilde Crevits, Vlaams minister van Zeevisserij, maakte hem bekend in gaststad Nieuwpoort. De keuze valt op de grijze garnaal, een product van de Belgische kustvisserij die een steuntje in de rug kan gebruiken.

Grijze garnalen

Elk jaar is er de verkiezing van de vis van het jaar. Met die verkiezing gaat er extra aandacht naar een vissoort van bij ons. Vorig jaar viel de rog in de prijzen. Dit jaar kondigde Vlaams minister Hilde Crevits in Nieuwpoort de grijze garnaal als laureaat aan. De grijze garnaal is economisch gezien een belangrijke vissoort voor de professionele Belgische vissersvloot, die vandaag 65 actieve vissersvaartuigen telt. Onze kustvisserij staat voor dagverse producten waaronder de grijze garnaal en maakt deel uit van het DNA van visserijsteden zoals Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge.

Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits: “De grijze garnaal is een absolute lekkernij en is culinair een topper in onze keuken en in onze horecazaken. De garnaal is een van de paradepaardjes die onze vissers op de markt brengen. Met mijn naam kan ik niet anders dan heel blij te zijn met deze keuze. VLAM staat klaar met verschillende acties om de grijze garnaal dubbel en dik onder de aandacht te brengen. Ik zet daar als bevoegd en ‘titeldragend’ minister graag mijn schouders mee onder.”

Biologie en verspreiding van grijze garnaal

Het leefgebied van de grijze garnaal is zeer ruim en verspreid over de oostelijke Atlantische Oceaan. De garnalenvangst is echter voornamelijk een verhaal van de kustvisserij: het grootste deel van de vangst wordt gevangen in de kustgebieden van de Noordzee, voor België, Nederland, Duitsland en Denemarken.

Grijze garnalen worden hoofdzakelijk gevist voor de Belgische kust en dit hoofdzakelijk in de periode dat ze het grootst zijn. Dit is de periode van augustus tot november. Garnaalschepen onder Belgische vlag landen jaarlijks tussen 600 en 1200 ton grijze garnaal aan (2018-2020). De garnalen worden aan boord van het schip onmiddellijk in zeewater gekookt en vervolgens naar de visveiling of verwerkingsbedrijven gebracht.

Van de Belgische vloot zijn ongeveer 30 vaartuigen uitgerust om garnalen te vissen. Vele hiervan zijn garnaalkorren, maar er zijn ook aanzienlijke vangsten van andere schepen die afwisselend op grijze garnaal en platvis vissen. Op het strand wordt recreatief op grijze garnalen gevist met kruinetten, te voet, te paard of met tractoren.

De Belgische visserij op grijze garnaal heeft geen negatieve invloed op het bestand van grijze garnalen. De vaartuigen zijn bovendien uitgerust met instrumenten om de bodemimpact en het brandstofverbruik te beperken. Vandaar dat het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO een positief advies geeft voor grijze garnaal als ‘Vis van het jaar 2022’.

Grijze garnaal, een lekkernij

VLAM heeft een receptenfolder gemaakt met enkele lekkere gerechten met grijze garnaal. De folder wordt verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers. Ook de visgroothandel, supermarkten en cash-and-carrybedrijven worden gestimuleerd om grijze garnaal in de kijker te zetten.

Via mediapartnerships brengt VLAM grijze garnaal extra onder de aandacht bij de consument. Ook het eigen kookplatform lekkervanbijons.be en de afgeleide socialemediakanalen (Facebook en Instagram) zijn belangrijke informatie- en inspiratiekanalen.