De voordelen van amandelmeel

Amandelmeel wordt steeds populairder en wordt vaak gebruikt als vervanger van tarwemeel. Zo kun je er, net als met tarwemeel, ook gewoon bananenbrood, cake en koekjes mee bakken. En het is ook nog eens gezonder!

Wat is amandelmeel?

Amandelmeel is meel gemaakt van amandelen. Die amandelen zijn gemalen en geblancheerd, wat betekent dat ze kort worden gekookt en geen vliesje meer hebben. Amandelmeel is populair, omdat het weinig koolhydraten bevat, en veel gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen bevat.

Amandelmeel bevat veel gezonde voedingsstoffen

Amandelmeel heeft ontzettend veel voordelen ten opzichte van tarwemeel. Zo zit het bijvoorbeeld vol met vitamines, mineralen en eiwitten. Dat laatste is ideaal wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, omdat je dan veel eiwitten nodig hebt als brandstof. Amandelmeel is hoe dan ook goed geschikt voor een koolhydraatarm dieet, doordat het maar 10 gram koolhydraten bevat per 100 gram. In vergelijking: tarwemeel bevat 75 gram koolhydraten per 100 gram. Een heel stuk meer dus. Daarnaast zitten er veel vezels en gezonde vetten in amandelmeel, wat goed is voor je hart- en bloedvaten en voor de spijsvertering.

Amandelmeel is geschikt voor mensen met allergieën

Doordat amandelmeel glutenvrij is, is het goed geschikt voor mensen met een glutenallergie. Daarnaast kunnen ook mensen met een notenallergie amandelmeel over het algemeen goed verdragen. Heb je een notenallergie? Overleg dan eerst wel even met je huisarts voordat je amandelmeel probeert.

Amandelmeel heeft een neutrale smaak

Amandelmeel heeft van zichzelf een zoete, nootachtige smaak. Gebruik je amandelmeel in een recept met andere ingrediënten? Dan is de smaak vaak neutraal, en proef je niet dat je amandelmeel hebt gebruikt in plaats van tarwemeel.

Amandelmeel is voedzaam

Doordat amandelmeel veel eiwitten en goede vetten bevat, houd je lange tijd een vol gevoel. Daarmee is amandelmeel heel goed geschikt voor wanneer je graag wilt afvallen, omdat je niet zo gauw trek hebt in een tussendoortje.

Amandelmeel is licht verteerbaar

Tot slot is amandelmeel heel licht verteerbaar, en worden de voedingsstoffen heel makkelijk door ons lichaam opgenomen.