Café Callens – Brussel: twee ambiances, één ambitie

Terwijl veel horecazaken, zeker in deze woelige tijden, het lastig hebben om stand te houden, zijn er andere die het uitstekend doen. De keuze voor kwaliteit en zich regelmatig in vraag stellen maken daar ongetwijfeld deel van uit. Callens Café, te vinden aan de voet van de beroemde IT Tower, op de hoek van de Louizalaan en de Emile de Motlaan, tegenover de abdij van Ter Kameren, is goed op weg om probleemloos twintig jaar te worden. Een zaak die steeds de gevaren en uitdagingen van het beroep met talent wist te omzeilen.

Callens Café werd in 2004 opgericht door Jean Callens. Hij maakte deel uit van de derde generatie van deze horecafamilie, die met hun hotel Marie-José in Blankenberge en restaurant Callens in de Brusselse Handelsstraat reeds van in het begin voor kwaliteit kozen. Samen met zijn broer Olivier wilde hij destijds van deze zaak iets helemaal anders maken, wat hen gelukt is. Vandaag staat Jean Callens echter alleen aan het roer van dit schip dat zijn koers verderzet.

Na achttien jaar in het vak was het tijd om even stil te staan en een balans op te maken van de voorbije jaren. Deze introspectie, deels geholpen door de coronacrisis, kwam bij Jean Callens echter als vanzelfsprekend. En bovendien trok hij daar de juiste conclusies uit. Het idee van bij de start was dat van een zaak waar je gezellig kon afspreken, maar ook van een polymorf restaurant. Een plek waar je samen met een stel vrienden smakelijke balletjes in tomatensaus en andere toegankelijke gerechten kon eten, maar ook uitgebreider kon tafelen met meer verfijnde culinaire creaties.

Door de jaren heen zwakte het feestelijke karakter van deze zaak beetje bij beetje af, heel geleidelijk. Vroeger ging het er op sommige avonden vaak nogal wild aan toe en werd er zelfs op de tafels gedanst! Niet dat de eigenaar van Callens Café deze tijd het liefste wil vergeten, helemaal niet, toch kiest hij vandaag voor een iets rustiger imago, waarnaast het polyvalente van zijn zaak intact blijft.

Vandaag vallen vooral de twee verschillende ambiances op, beide onder hetzelfde dak. Eerst is er de ruimte met de grote toog, met de sfeer van een lounge waar tapas geserveerd worden, kleine gerechten die je eventueel kunt delen. Eigentijdse creaties met een ruime blik op de wereld zijn het. Sommige creaties zoals de “gegrilde inktvis met puree van chorizo” of de fantastische “ceviche met leche de tigre” zijn zo populair dat ze onmogelijk van de kaart kunnen gehaald worden! Tel daar het grote aanbod cocktails bij en je mag gerust van een succesformule spreken.

Eveneens eigentijds en elegant van stijl, maar een tikje klassieker, is het restaurant waar meer traditionele creaties worden voorgesteld. Jean Callens presenteert een klassieke keuken zoals zijn grootvader dat reeds deed, maar aangepast aan de dag van vandaag, steeds op basis van kwaliteitsvolle seizoenproducten maar lichter en moderner. Zo is onder meer het wildseizoen een enorme inspiratiebron voor de chef, maar dan wel eigentijds gebracht.

De bereidingen van deze meer klassieke creaties zijn quasi perfect, leuk is dat je ook gerechten van de loungekaart kunt bestellen in het restaurant. Sommige tapas zijn overigens fantastische starters. Daarnaast beschikt Callens Café over een interessante wijnkaart met daarop mooie wijnen met een opmerkelijk goede prijs-kwaliteitverhouding, iets waar Jean Callens zeer scherp op toeziet.

Opgelet, fuifbeesten hoeven zich echter geen zorgen te maken, die kunnen zich nog steeds amuseren en feestjes bouwen in Callens Café! Maar misschien minder systematisch, meer gepland, met op het programma heel uiteenlopende concerten, muzikale avonden en andere speciale events. Callens Café kan trouwens ook privé worden afgehuurd voor evenementen tot 200 personen, in het restaurant of in de “bar-appart”, met een aantal standaardformules of op maat gemaakte voorstellen voor alle gelegenheden.

Nieuw is de brunch op zondag van 11.00 tot 15.30 uur. Voor het forfaitaire bedrag van € 25 mag je alles verwachten wat je van een ontspannen maar uiterst kwalitatieve brunch kan verwachten. Café Callens is een zaak die beter werd met de jaren, waar het erg prettig is om af te spreken en je bovendien heerlijk kunt eten en drinken.

Wij opteerden bij onze proeverij als voorgerecht voor een carpaccio van holsteiner rund en een ganzenlever met gekarameliseerde appeltjes. Perfect gebakken met leuke appeltjes op een toast van kramiek met heerlijk sausje wist de ganzenlever de smaakpapillen volledig in te palmen. Onze pittige carpaccio, beheerst maar leuk gedecoreerd met wilde slascheuten, pronkte stijlvol met zachte aroma’s en aangename hints van kruidige olijfolie.

Het hoofdgerecht, een creatie van roggevleugel en eentje van hertenmedaillons. De roggevleugel, dagvers en mooi gebakken kreeg het gezelschap van enkele kropjes mooi gegaard en licht aangebakken witloof en aardappelen natuur. Het perfecte model van Jeans doelstelling: lokale dagverse en uitgesproken kwaliteitsproducten, klassiek en toch lekker gastronomisch. De medaillons van hert, mooi rosé gehouden, werden getooid met heerlijk gebakken ganzenlever en een perfecte saus grand veneur. Stevig en mooi romig. Als garnituur enkele pastaslierten en ruim assortiment seizoengroenten met o.m. spruitjes, veenbessen, licht aangebakken en gegaard witloof, gestoofde appel… Succulent en toch evenwicht van smaak. Onbetwistbaar een voltreffer. Afsluiten doe je eveneens met klassiekers zoals chocolademousse en catalaanse crème brulée.

Callens Café, Louizalaan 480 -1050 Brussel. Tel.  02/647.66.68 –www.callenscafe.be Open middag en avond van maandag tot vrijdag, zaterdagavond en zondagmiddag. Zaterdagmiddag gesloten.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes

Verse kwaliteitsproducten, perfect gegaard en gebakken

Uitgebreid smaakassortiment , mooi evenwichtig

GaultMillau:  12/20