Domaine Pichon

Finesse en elegantie, een familiedomein, prestigieuze terroirs. Christophe Pichon is een wijnbouwer die gespecialiseerd is in de rechteroever van de Rhône en de belangrijkste, prestigieuze appellations van deze gerenommeerde regio.

Domaine Pichon Père & Fils vinifieert 30 hectare Condrieu, Côte Rôtie, witte en rode Saint-Joseph, Cornas, rode Crozes-Hermitage, witte en rode Hermitage en een rode Côtes-du-Rhône. De productie van witte en rode vin de pays maakt het assortiment compleet, bovendien is het domein actief betrokken bij de renaissance van de historische wijnen van Seyssuel.

De productie van 160.000 flessen wordt verkocht op het domein, in wijnwinkels en restaurants, waaronder veel Franse sterrenrestaurants. De wijnen worden ook in meer dan 20 landen over de hele wereld weergevonden.

Het begon allemaal met een familieverhaal, het delen van een passie voor Syrah en Viognier.

Een verhaal van familie en passie: Christophe Pichon wilde altijd al wijnmaker worden. Nadat zijn studies oenologie in de Mâconnais in Macon-Davayé, voegde hij zich in 1987 bij zijn vader op het domein. In 1991 kocht Christophe zijn eerste wijnstokken en vestigde zich onafhankelijk van Philippe Pichon, op advies van laatstgenoemde. Twee jaar later investeert hij in een onbebouwde heuvel om er AOC Saint-Joseph wijnstokken aan te planten. Er ontstonden twee structuren, totdat Philippe in 2000 met pensioen ging.

In 2010 volgt een uitbreiding en renovatie van de wijnmakerij, met de toevoeging van 440 m2 aan de bestaande kelder: een ondergrondse kelder van 220 m² voor het rijpen van wijnen in vaten; een proeflokaal en een kantoor; een geklimatiseerde opslagruimte voor gebottelde wijnen en een ruimte voor de voorbereiding van bestellingen. Twee jaar laten treedt Corentin in dienst bij het familielandgoed nadat hij wijnbouw en oenologie heeft gestudeerd. Hij reist in 2014 naar Australië om Syrah te maken in de Barossa Valley, een zeer gerenommeerde wijnstreek, en keerde datzelfde jaar terug naar het domein om zijn tweede oogst te maken! Op basis van zijn ervaring stemt hij de vinificaties perfect af op de filosofie van het domein.

Als “dirigent van het kelderorkest” hoeft Christophe niet langer elke dag te jongleren tussen het besturen van de tractor door de wijngaarden in de heuvels, vinificatie, verkoop en al het andere. Hetzelfde jaar keert ook Alexis, die een jaar in Australië heeft doorgebracht om de kneepjes van het vak te leren op een landgoed van 15 hectare in Tasmanië terug naar Frankrijk. Hij is een manusje-van-alles en meer specifiek verantwoordelijk voor zakelijke klanten en het ontvangen van buitenlandse klanten op het domein.

Ook andere familieleden zijn op het domein actief: Isabelle beheert de administratieve en boekhoudkundige kant van de zaak, ontvangt klanten, bereidt bestellingen voor, beheert het oogstpersoneel, enz. Victor, die onroerend goed heeft gestudeerd, komt in september 2021 bij het landgoed werken. Laetitia, de partner van Corentin, is de laatste op het landgoed om Isabelle te helpen met de administratie. Ze vergezelt Corentin ook naar beurzen en bezoeken van professionele klanten.

De ultramoderne kelder wordt begin januari 2023 100% operationeel: een langlopend project dat voor de oogst van 2022 zal worden geopend, een weerspiegeling van de geest van perfectie van de familie Pichon en hun steeds fijnere en elegantere wijnen.

Specifieke kenmerken van de wijnbouw en vinificatie

Het domein beslaat momenteel ongeveer 30 hectare, zowel in eigendom als aangekochte druiven. De druiven worden met de hand geoogst en het domein biedt een breed scala aan wijnen van gerenommeerde appellations.

Christophe Pichon is blij dat hij Corentin heeft laten experimenteren: “De wijnen zijn nog preciezer en verfijnder geworden en hij heeft ook meer druiven kunnen kopen. Hij besteedt nu zijn tijd aan de kelder en de rijping. Hij was onder andere verantwoordelijk voor onze eerste witte wijn vinificatie zonder sulfieten, die werd vernieuwd maar niet voltooid in 2020 als gevolg van de crisis. Een andere specialiteit is het maken van wijn met de eigen gist.

In het assortiment Condrieu vinden we o.m. Condrieu: Druivensoort: Viognier – Rijping: 30% roestvrijstalen vaten 66% vaten, waarvan 1/3 nieuw – Dichtheid: 10.000 wijnstokken/ha – Condrieu Caresse: Druivenras: Viognier – Lagering: 50% in nieuwe vaten en 50% in vaten van één jaar oud. – Condrieu Pur 100: Een eerste wijn zonder sulfieten en een geschiedenis – Druivenras: Viognier – Rijping van ongeveer 7 maanden in dezelfde 3 jaar oude vaten. – Condrieu Roche Coulante : Nieuwe cuvée die het resultaat is van een selectie van percelen – Druivenras: Viognier – Rijping: 11 maanden in drie jaar oude vaten. – Condrieu Patience: Zoete wijn van een late oogst. – Gemaakt volgens het oogstjaar – Druivenras: Viognier – Vins Blanc Condrieu 2021 Acacia-Kastanje-Eiken geschenkverpakking van 3 x 50cl flessen, genoemd naar de houtsoort waaruit ze zijn gerijpt – Druivensoort: Viognier – Gerijpt in nieuwe acacia-, kastanje- of eikenhouten vaten.

AOP Côte Rôtie, een van de oudste wijngaarden van Frankrijk

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen Côte Rôtie Brune (voller van smaak, die trager rijpt) en Côte Rôtie Blonde (delicater), afhankelijk van de ligging van de wijngaarden. Syrah is het belangrijkste druivenras, soms met een vleugje Viognier. In het assortiment: Côte Rôtie TESS: – Druivensoort: 100% Syrah – Côte Rôtie Rozier: Druivensoorten: 90% Syrah en 10% Viognier – Rijping: 13 maanden, voornamelijk in nieuwe vaten. – Côte Rôtie Promesse: – Druivenrassen: 90% Syrah en 10% Viognier – Lagering: 13 maanden, 75% in nieuwe vaten, 25% in vaten van één jaar oud. – Côte Rôtie La Comtesse en Côte Blonde: Druivensoort: Syrah – Rijping: 18 maanden in nieuwe vaten.

AOP Cornas : handmatige oogst – Cuvée Cornas Allégorie: Druivenras: Syrah – Rijping: 14 maanden in nieuwe vaten voor 2 wijnen – Opbrengst: 20 hl /ha – CDR Symphonie : druivenras : Syrah 60% Grenache 40% – Rijping: 8 maanden in 3 en 4 jaar oude vaten.

Viognier

Vin de pays blanc des Collines Rhodaniennes : Druivenras: Viognier – Rijping: 6 maanden, 30% in vaten en 70% in kuipen – IGP-VDP Syrah : Druivenras: Syrah,  Lagering: 9 maanden, in vaten van 4 en 5 jaar oud Oogst: met de hand Deze wijnen zijn afkomstig van percelen op de linkeroever van de Rhône.

Mozaïek

IGP Syrah Collines Rhodaniennes – Seyssuel – Druivenras: Syrah – – Rijping in 3 en 4 jaar oude vaten – IGP Viognier Collines Rhodaniennes – Seyssuel – Druivensoort: Viognier – Rijping: in 3 en 4 jaar oude vaten

AOP Crozes-Hermitage rood

AOP Hermitage wit en rood De jaargang 2022 wordt gelanceerd in juni 2023, van druivenaankopen. Crozes-Hermitage rood: Druivensoort: Syrah, Rijping: 10 maanden in eikenhouten vaten van 1 tot 4 jaar oud – Oogst: handmatig. Opale – Hermitage wit: – Druivenrassen: 95% Marsanne en 5% Roussanne – – Rijping: 18 maanden in vaten, waarvan 30% nieuwe eik Opbrengst: 20 hl/ha Oogst: handmatig – Béryl – Hermitage rood – Druivensoort: Syrah – Rijping: 18 maanden in vaten, waarvan 30% nieuwe eik.