Eerste culinair festival “Mangeons Wallon”

VZW « Mangeons Wallon » en de MICHELIN Gids bundelen de krachten voor de eerste editie van Festifood Bergen 2021 by the MICHELIN Guide. Dit exclusieve evenement met maar liefst 20 pop uprestaurants en een uitgebreide foodmarkt zal Bergen omtoveren tot een niet te missen plek voor foodies en fijnproevers. Onder voorbehoud van de ontwikkeling van de gezondheidssituatie en de op dat moment geldende beperkingen, zal dit culinaire festival van 10 tot 12 september worden gehouden.

Festifood wordt georganiseerd onder de hoede van Tommy Leclercq, gouverneur van de provincie Henegouwen en Pascal Lafosse en Fabienne Deviliers, gedeputeerden van de provincie Henegouwen, Nicolas Martin, burgemeester van de stad Bergen, Valérie De Bue, Minister van Ambtenarenzaken, Toerisme, Patrimonium en Verkeersveiligheid in de Waalse Regering en tot slot Elio di Rupo, minister-president van het Waalse Gewest.

Plaats van afspraak voor dit culinaire festival, worden de voormalige slachthuizen, de binnenplaats van het Carré des Arts en de Jardin de la Grande Pêcherie. Deze verschillende locaties zetten het rijke erfgoed van de Stad Bergen in de kijker. De chefs aan het hoofd van 20 Waalse restaurants die zijn opgenomen in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2021 met een MICHELIN ster, een Bib Gourmand of een MICHELIN bord zullen er drie dagen lang live cooking verzorgen. Verwacht u aan traditionele gerechten van Eric Fernez, chef-kok van tweesterrenrestaurant d’Eugénie à Emilie, maar ook aan jonge en funky ideeën van Maxime Wery en Sullivan Pischetola die de leiding hebben over het Bib Gourmand restaurant Masu. Bovendien worden tal van andere lekkernijen door vele andere getalenteerde chefs bereid. Dé gelegenheid om voor redelijke prijzen nieuwe smaken en technieken te ontdekken, maar ook om gedachten uit te wisselen met de chefs en zichzelf te verrijken.

De foodmarkt biedt dan weer plaats aan niet minder dan 150 ambachtsmensen uit heel Wallonië. Zij laten de bezoekers ontdekken hoe rijk hun regio wel is en delen hun passie tijdens een ontmoeting.

Festifood wordt een gemoedelijk evenement, dat nog versterkt wordt door allerlei animaties en concerten. Voor de kleinsten wordt er kinderopvang op maat voorzien. Niet alleen al het lekkers dat Wallonië te bieden heeft wordt in de picture gezet, ook haar menselijke troeven. Gedurende heel het evenement worden namelijk tientallen studenten van Henegouwse provinciale scholen ingezet. Het wordt voor hen een ideaal moment voor een eerste kennismaking met de arbeidsmarkt.

Studenten en ambachtsmensen die nog willen deelnemen aan Festifood, worden verzocht hun aanvraag bij de toeristische dienst van Bergen in te dienen.