Eerste nominatie wijnvrouw 2023: Bregje van Valen

Aftrap van het vijfde jaar Wijnvrouw van het Jaar in Nederland werd gegeven op de vakbeurs Wine Professional

De verkiezing voor Wijnvrouw van het Jaar 2023 is officieel van start gegaan. Bregje van Valen werd op de vakbeurs Wine Professional in de RAI Amsterdam gepresenteerd als eerste titelkandidaat van dit jaar. Iedere nominatie wordt gekoppeld aan een prachtig wijnmerk uit het porfolio van hoofdsponsor wijn- en gedistilleerd distributeur Walraven Sax, passend bij Wijnvrouw. De eerste nominatie stond in het teken van Schlumberger, één van de belangrijkste Oostenrijkse merken, gemaakt volgens de méthode traditionelle. Stichting Wijnvrouw van het Jaar zet met deze verkiezing wijnvrouwen van Nederland in de schijnwerpers. De vier genomineerde kandidaten zijn stuk voor stuk vrouwen die zich op een opvallende manier inzetten voor de wijnwereld. Volgens de jury, die bestaat uit ex-winnaressen en experts uit de wijnbranche, maken de genomineerden voor deze titel de Nederlandse wijnwereld een stukje mooier. Deze hardwerkende vrouwen zijn bovendien een voorbeeld voor andere vrouwen die werkzaam zijn in de wijnbranche. De overige titelkandidaten worden de komende maanden bekendgemaakt.

Het was niet de vraag óf Bregje een nominatie voor de titel Wijnvrouw van het Jaar kreeg, maar wanneer. De jury vindt Bregje van Valen een inspirerende wijnvrouw. Het juryrapport luidt: “Bregje is een enorme doorzetter die zich door niets laat kisten. Ze blijft zichzelf bijscholen door verschillende studies te volgen. Als wijnprofessional heeft ze verstand van zaken, werkt ze hard en wordt bovendien erg gewaardeerd door haar collega’s. Bregje maakt de wijnwereld kleurrijker en is één van de kanshebbers om er later dit jaar met de titel Wijnvrouw van Jaar vandoor te gaan.”

De interesse in wijn heeft Bregje niet van een vreemde. Haar stiefmoeder studeerde voor vinoloog, waardoor er bij haar thuis veel wijn werd geproefd, geanalyseerd en soms bediscussieerd. Als 15-jarige ging ze vol enthousiasme aan de slag in de horeca, waar ze direct werd gegrepen door de oneindige mogelijkheden aan wijn-spijscombinaties. Tijdens haar studie aan de Hotelschool Den Haag verdiepte Bregje zich in de business achter de gastvrijheidsindustrie. Gedurende haar horecacarrière deed ze brede ervaring op, van cafés tot sterrenzaken. De gemene deler? Wijn! Vanwege haar interesse besloot ze nog een wijnstudie te volgen en uit te zoeken op welke plek haar kennis het beste tot zijn recht zou komen. Bij Metro/Makro is Bregje sinds 2018 Senior Category Manager Wines. De pan-Europese groothandel voor de horeca behoort internationaal tot de top 3 op het gebied van wijninkoop. De dynamische en smaakvolle wereld van wijn komt daar voor haar samen. Haar missie is om wijn toegankelijk te maken voor iedereen die er meer over wil leren en van genieten.

Bregje: “Snobs zijn er al genoeg in de wijnwereld. Voor mij zijn diversiteit en inclusie in deze branche belangrijke thema’s. Wijn is te leuk om te laten kapen door een klein clubje”. Daarnaast zet ze zich bovengemiddeld in voor het werven van vrouwelijk talent in de wijnwereld. Om zichzelf verder te ontwikkelen startte Bregje onlangs aan de Diploma Course van WSET in Bordeaux en Parijs. “Ik ben oneindig nieuwsgierig naar wijn. Zowel over de innovaties aan producentzijde als gebruikersgedrag en de liefde voor wijn valt nog van alles te leren. Dit vak heeft oneindig veel moois te bieden!”

Walraven Sax startte haar activiteiten al in 1823 en is daarmee één van de oudste wijn en gedistilleerd distributeurs in de Nederlandse markt. Zij distribueren bekende merken als Frescobaldi, Familia Torres, Louis Roederer, AIX Rosé, Luigi Bosca, Baron Philippe de Rothschild, Joseph Drouhin, Marqués de Riscal, Gallo Family Vineyards en Amarula. Elke nominatieronde wordt gekoppeld aan een wijnmerk. Walraven Sax is sinds 2022 hoofdsponsor van Wijnvrouw van het Jaar.

illustratie k van wijk