Brasserie Bridge wint de Geweine Foersjet 2017

Acht Gentse restaurants dongen tijdens de Week van het Gents mee naar de ‘Geiwene Foersjet’, de prijs voor de meest authentieke Gentse stoverij. Na een degustatieavond riep een zevenkoppige jury Brasserie Bridge uit tot winnaar.

De Geiwene Foersjet is een idee van Luk De Bruyker. De wedstrijd kwam er op initiatief van PUUR GENT in het kader van de Week van het Gents, waarmee Cultuur Gent het schoonste en sappigste Gentse dialect terug in de kijker wil zetten.

Acht restaurants (‘t Patyntje, Alice, ‘t Klokhuys, Mub’art, Kantien, Casserolle, Het Keizershof en Brasserie Bridge) namen met hun versie van de traditionele Gentse stoverij deel aan de wedstrijd. De deelnemers werden beoordeeld op de smaak van hun gerecht, het gebruik van Gentse streekproducten en de presentatie in het Gentse dialect.

Het jurymoment: Een zevenkoppige jury (Christophe Peeters, Annelies Storms, Luk De Bruycker, Eddy Levis, Ellen Bruyninckx, Jan Mathijs en Agnes Goyvaerts) ontving op eind november in Hotelschool Gent acht Gentse horeca-uitbaters/koks die de uitdaging durfden aan te gaan.

‘Dat Gent heel wat troeven biedt op culinair vlak wisten we al, maar dat er ook bijzonder veel pure en authentieke Gentse kwaliteit wordt geserveerd in onze restaurants mag best ook nog wat meer geapprecieerd worden. ‘ – Christophe Peeters, juryvoorzitter en voorzitter van PUUR GENT

Er werd geproefd en geluisterd en daarbij ging de jury vooral op zoek naar Gentse accenten: wie verwerkt Gentse producten in de stoverij en wie serveert die met een sappige Gentse tongval?

De winnaar: De jury koos na lang beraad om Brasserie Bridge als winnaar aan te duiden. De presentatie op de verschillende borden en het toevoegen van pickles, niertjes en lever gaven de doorslag.

‘De Week van het Gents zette niet alleen het schoonste en sappigste dialect van Vlaanderen in de schijnwerpers maar ging ook op zoek naar de beste Gentse stoverij, als typisch Gents gerecht. Brasserie Bridge serveerde een heerlijke Gentse stoverij, ze presenteerden het met echte Gentse pickels én overgoten het met een heerlijk sappig Gents dialect. Gentser kan niet, opdracht geslaagd! – Annelies Storms, schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen.

Alle deelnemers werden voor de officiële uitreiking op het Gentse stadhuis uitgenodigd. Onder de muzikale begeleiding van Luk De Bruyker werden enkele Gentse horecaliedjes gespeeld. Waarna de voorzitter van de jury, schepen Christophe Peeters, Brasserie Bridge als winnaar van de Geiwene Foersjet 2017 kroonde. Alle deelnemende horecazaken ontvingen van PUUR GENT een pakket met streekproducten en een boekje ‘Tellen in ‘t Gents’ uitgegeven door Uitgeverij Snoeck in samenwerking met Cultuur Gent.