Ethiopië op je bucketlist

4 redenen waarom je naar Ethiopië moet

Ethiopië is een mooi en ongerept land dat alles te bieden heeft: cultuur, natuur en wildlife, geschiedenis en gastvrijheid. Het is niet te vergelijken met andere Afrikaanse landen want het is er bijvoorbeeld erg groen en heeft culturele en natuurlijke gebieden die uniek zijn. Ethiopië op je bucketlist: lees hier waarom.

1. Praktisch: een rechtstreekse vlucht

Ethiopian Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij van Afrika, vliegt dagelijks non-stop vanuit Brussels Airport naar Addis Abeba in Ethiopië. Je verliest geen tijd, want je vliegt ’s nachts. Na 6u ½ in de lucht ben je de volgende ochtend op je bestemming. Ethiopian Airlines is bovendien een 4-sterren luchtvaartmaatschappij die je in de watten legt. Wil je overnachten in Addis Abeba, dan is er het prachtige Skylight Hotel op 5 minuten van de luchthaven. Een bezoek aan de hoofdstad Addis Abeba is de moeite waard: van Mount Entoto, het Etnologisch Museum, koffieceremonies, tot Lucy – de voorouder van de mens – in het Nationaal Museum.

2. UNESCO-werelderfgoed: cultuur en geschiedenis

Ethiopië is het buitenbeetje van Afrika, met 9 sites op de werelderfgoedlijst van Unesco: 8 culturele en 1 natuurlijke. Aksum is een stad in het noorden waar je koninklijke graven, overblijfselen van oude kastelen en obelisken kunt bewonderen. In het midden van het land vind je de wereldberoemde ondergrondse kerken van Lalibela. De versterkte historische stad Harar met meer dan 80 moskeeën en 360 steegjes ligt dan weer in het oosten en cultuurlandschap Konso in het zuiden. Korte binnenlandse vluchten brengen je van noord naar zuid en van oost naar west om de rijke cultuur en geschiedenis te ontdekken.

 

 

 

 

 

3. Natuur en wildlife om ‘u’ tegen te zeggen

Maar liefst 14 nationale parken met zeldzame diersoorten: kiezen is moeilijk. In Ethiopië heerst er een rijke biodiversiteit met een record aantal endemische soorten. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de Ethiopische wolf. Naast woestijn en savanne zijn er ook watervallen, meren, bergen, valleien, uitgestrekte hoogvlaktes, zoutmeren, warmwaterbronnen en vulkanen. Bekend is o.a. het Tanameer. In dit meer liggen 37 eilandjes met kloosters, bereikbaar met bootjes. Wie ruige bergen wil zien moet naar het noorden voor het verbluffende Simiengebergte. Daar leeft de enige grasetende aap ter wereld, de gelada. Een imposant natuurfenomeen is de waterval van de Blauwe Nijl, bij de lokale bevolking bekend als het ‘water dat rookt’.

4. Gastvrijheid ten top

Ethiopië, het land van meer dan 80 verschillende culturen, stammen en talen heeft een open en vriendelijke cultuur. De verschillende volkeren hebben hun eigen tradities, muziek, dansen en rituelen. De mensen lijken geen besef van tijd te hebben, maar gastvrijheid dragen ze hoog in het vaandel. Het samen koffiedrinken is een teken van gastvrijheid. Ze zeggen ermee: ‘Je bent welkom in mijn huis.’ Vaak gaat dit samen met een ceremonie waarbij de gastvrouw de koffiebonen eerst roostert. Ten slotte: de Ethiopische keuken is een van de meest gevarieerde van heel Afrika. Het is een misvatting dat je hier honger moet lijden.

Meer info over Ethiopian Airlines: https://www.ethiopianairlines.com/ET/EN