Het Domaine de Ronchinne – Maillen

Het Château de la Poste kreeg een make-over en wordt vandaag het aparte en spectaculaire Domaine de Ronchinne. Uitschieters zijn de nieuwe ruimtes, originele verblijfplaatsen en zeker de Lavoir, een wellness in de buitenlucht. Het prachtige domein in de Naamse Condroz, de poort van de Ardennen, biedt duizend-en-één manieren om samen te genieten, te ontspannen en lekker te tafelen met familie, vrienden of collega’s.

Iedereen is vandaag op zoek naar atypische arrangementen. Succes verzekerd dus voor deze nieuwe versie van het Domaine de Ronchinne, gelegen op amper een uurtje rijden van Brussel. Het vroegere Château de la Poste werd niet alleen uitgebreid, het onderging ook een echte verjongingskuur. Plastisch chirurgen van dienst waren Lionel Jadot, die het restaurant een nieuwe look gaf en een waanzinnig wellnesscenter in de buitenlucht bedacht, en architecte Olivia Gustot, die het Maison du Jardinier met zijn 26 kamers vorm gaf, het businesscenter transformeerde tot een hightechruimte voor seminaries en overal in het park hoogst originele plekken neerzette om te verblijven. Of u nu zin hebt in ‘wilde’ nachten onder de sterrenhemel of gewoon wil cocoonen in een zeer mooie kamer, het kan allemaal in deze enclave waar de tijd geen vat op lijkt te hebben.

Op het Domaine de Ronchinne draait alles om gezelligheid en buitenleven, eerder dan om buitensporige luxe. Oorspronkelijk (1909) woonde prinses Clémentine van België, dochter van koning Leopold II, hier met haar echtgenoot Victor Napoleon Bonaparte. Sinds 2006 behoort het domein toe aan de groep Limited Editions Hotels, die het door de jaren heen getransformeerd heeft tot een uitzonderlijk hotel.

Culinair genot in een uniek kader

Het restaurant en de wijnkelder werden volledig gerenoveerd en kregen een nieuwe look aangemeten door Lionel Jadot en zijn team. Het is op deze gezellig plek met zijn exotisch kader en unieke vergezichten ontspannen genieten met de ogen zowel als met de smaakpapillen aan het buffet met live cooking. Seizoens- en streekproducten zijn hier aan de orde. Vanaf het ontbijt tot aan het diner kan u hier proeven van het lekkere brood van de warme bakker en de charcuterie en de kaas van de boerderijen in de omgeving. U kan zelf de fles uit de wijnkelder gaan halen die volgens u het beste past bij uw maaltijd, waar het personeel u graag bij assisteert. Een belevenis zonder veel chichi, en dus iets heel anders dan hoe het eraan toegaat in de traditionele sterrenrestaurants. Op de verdieping van de receptie heerst een cosy atmosfeer. Aan de bar is er keuze uit een brede waaier aan lokale bieren, limonades en zelfs gin, die op een steenworp van het kasteel gebotteld werd. De verschillende salons nodigen uit tot gezellig keuvelen en relaxen aan het haardvuur. Het grote terras, dat het hele jaar door open is, biedt een vogelperspectief op het park en de vallei. Een prima plek om samen met de collega’s de barbecue te organiseren en de avond af te sluiten rond grote brasero’s onder een schitterende sterrenhemel.

Van een lekkere maaltijd genieten in de volle natuur is het idee achter de Relais de Chasse en het Village Gaulois. De eerste, gelegen in een houten lodge zoals in Canada, kan gemakkelijk getransformeerd worden tot vergaderzaal. Het tweede, midden in het bos waar grote vaten werden neergezet, beschikt over vuurkorven en een kampvuur. Op het menu een lekkere barbecue, raclette of ronchinnades (de beroemde tartiflette van het terroir). Ten slotte is er de Tente du trappeur, die volledig bestaat uit hout en zeildoek en een originele vergaderplek is die afsteekt tegen de klassieke vergaderruimtes. 20 tot 26 personen kunnen er samenkomen rond een groot vuur, een uitgebreide barbecue of een heerlijke raclette.

Last but not least: de Lavoir! Dit bijzonder hedendaagse, milieuvriendelijke en vooral poëtische spa-concept lijkt regelrecht uit een sprookje te komen. Het was in december dat het nieuwe wellnesscenter in openlucht van het Domaine de Ronchinne, bedacht door Lionel Jadot, zijn deuren opende. Dit beleven is reizen naar een onbekend droomland. Een houten pad leidt naar twee sauna’s, een hamam, een Scandinavisch bad en een zwembad dat het hele jaar door verwarmd is. De bedoeling was dan ook een modern en duurzaam kader te scheppen, een ode aan de natuur, zoals alleen in Scandinavië te vinden is. Als afsluiter kan een tweepersoonshut worden gereserveerd in het hartje van de site, voor een dolle nacht met exclusieve toegang tot de installaties buiten de openingsuren. Dit is wat Slow Travel echt betekent…

Domaine de Ronchinne – 25 Ronchinne B-5330 Maillen – T. +32 (0)81 411 405 – www.domainederonchinne.be

Illustraties Philippe Petitjean