Europees Congres Worldchefs – Mechelen

Voor de eerste keer vond in België het Europees congres van de World association of Chef’s Societies plaats. Deze belangrijke Europese ontmoeting werd georganiseerd door The Mastercooks of Belgium en The Young Masters, Toerisme Vlaanderen en ‘Meet Mechelen’.

Ruim 60 voorzitters van gerenommeerde koksverenigingen uit de hele wereld namen aan het congres deel o.m. uit het Groot Hertogdom Luxemburg, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden, Estland, Letland, Groot Brittannië, Ierland, Malta, Zwitserland, Azerbeidzjan, Rusland, Iran, Pakistan … Aan het congres namen ook verschillende leden van de Mastercooks of Belgium deel zoals Vlaams ondervoorzitter Felix Alen en de Waals ondervoorzitter Benoit Bourivain.

Voor alle vertegenwoordigers was het congres ook een gelegenheid om een internationale dialoog te starten en dan vooral op Europees gebied. Op die manier kon een stand van zaken worden gemaakt en konden alle mogelijke voorstellen en projecten worden besproken rond de gastronomie vandaag en morgen.

De deelnemers werden in het Mechelse congrescentrum Lamot, verwelkomd door Frank Fol, voorzitter van de Mastercooks of Belgium, gevolgd door een toespraak van Ben Weyts, Vlaams minister voor Toerisme en door Thomas Gugler, voorzitter van de Worldchefs. Na de workshops en commissievergaderingen werd in de salons Van Dijck, een galadiner gerealiseerd door Mastercooks Axel Colonna-Cesari (restaurant Centpourcent 1 Michelinster) en Bart de Poorter (restaurant Pastorale 2 Michelinsterren) en door biersommelier Sofie Vanrafelghem.

Op maandag stonden verschillende toespraken en themadiscussies plaats evenals de voorstelling van het volgende wereldcongres van de Worldchefs dat in 2020 in Sint Petersburg zal plaatsvinden. Andere themapunten waren onderwijs – omvat een programma voor de erkenning van hoogwaardig culinair onderwijs en ’s werelds eerste culinaire certificering, Netwerken: worldchefs biedt toegang tot wereldwijde culinaire netwerkmogelijkheden en organiseert het tweejaarlijks congres Worldchefs congres & expo, competitie: worldchefs coördineert de rollen, stijlen en technieken van de diverse wedstrijden en humanitair en duurzaam: het ‘feed the planet’ programma en koks uit een wereld zonder grenzen belichten mondiale voedselarmoede, milieucrisis en mensenrechten-schendingen.

De afsluitende lunch werd georganiseerd door een team van de Young Masters onder leiding van Sam van Houcke (Maste in Gent). Hij is de huidige laureaat van de Ster van de Belgische keuken en winnaar van de gouden medaille tijdens de Global chefs Challenge in Rimini op 18februari laatstleden. Sam coördineerde een team dat was samengesteld uit andere Young Masters waaronder Seppe Nobels (Graanmarkt 13 Antwerpen), Sylvester Schatteman (Hofke van Bazel in Bazel), Broes Tavernier (‘t Vijfde Seizoen in Aalter) en een tiental jonge chefs van buitenlandse worldchefs delegaties.

De vereniging van Worldchefs vertegenwoordigt ongeveer 100 landen, waarvan de helft uit Europa. Het is een dynamisch netwerk van chefs die alle niveaus en specialiteiten in de wereld samenbrengt. De vereniging werd gesticht in 1928 aan de Sorbonne in Parijs, de beroemde chefs August Escoffier was de eerste erevoorzitter. Worldchefs is wereldleider op voedselgebied via deze fundamentele doelstellingen.

Een aantal landen brengen ook een jonge chef mee die door de Young Masters onder de vleugel worden genomen. Frank Fol, eveneens voorzitter van de Young masters: ‘ De jonge chefs werkten samen een ontbijtconcept uit met lokale producten. De vereniging beschouwt de deelname van de volgende generatie jonge chefs als een belangrijke meerwaarde voor het programma.’

Voorzitter Frank Fol kijkt na deze succesvolle editie, belangstellend uit naar de toekomst. België heeft zich immers kandidaat gesteld voor de organisatie van het wereldcongres 2024. Na een Amerikaans en Aziatisch intermezzo keert het congres in 2024 terug naar Europa. De enorme waardering voor de Belgische gastronomie die de deelnemers aan het Europees congres toekenden is ongetwijfeld een belangrijk pluspunt in de uiteindelijke beslissing die tijdens het congres in Sint Petersburg moet worden genomen.