Fior di Frutta trakteert je boterham op fruit!

Een eenvoudig recept, 100% fruit: drie biologische ingrediënten en… basta!

Fiordifrutta, da’s een gamma vernieuwende, 100% biologische bereidingen waar behalve vruchten enkel appelsap bij komt kijken. Mijlenver verwijderd dus van het doorsneeproduct uit de supermarkt: deze confituur is licht, heel erg lekker en perfect om van te smullen met een klein lepeltje. Allesbehalve mierzoet is de bereiding een eerbetoon aan confituur zoals de nonna die bereidde met fruit en appelsap. Het eenvoudige, lekkere en 100% natuurlijke recept laat de échte smaak van het fruit uitstekend tot zijn recht komen. Fiordifrutta is dus zowel geknipt voor fijnproevers als voor al wie veel belang hecht aan gezonde voeding. Een zwak voor klassieke smaken zoals aardbei, abrikoos of rood fruit? Of nieuwsgierig naar aparte recepten op basis van rozenbottel, citrusvruchten en gember? Kiezen uit al die heerlijke soorten Fiordifrutta fruitbeleg is nog het allermoeilijkste!

Fiordifrutta, de bloem van het fruit

De geschiedenis van het familiebedrijf Rigoni gaat bijna 100 jaar terug en is geworteld in de passie van grootmoeder Elisa voor de imkerij. Na de Eerste Wereldoorlog wendde nonna Elisa – al heel jong weduwe geworden en moeder van 9 kinderen – al haar deskundigheid op dat vlak aan om in het levensonderhoud van haar gezin te voorzien.

Al van bij de start waren liefde en eerbied voor de natuur van de partij. Uit de passie van nonna Elisa groeide een familiebedrijf dat al vanaf dag 1 inzette op 100% biologische producten en op een combinatie van traditie en innovatie. De kleinzonen van Elisa houden vast aan de waarden van hun grootmoeder met dezelfde passie. Vandaag leidt Elisa’s kleinzoon Andrea samen met andere leden van de familie Rigoni het bedrijf. En net zoals nonna Elisa dragen ze daarbij eerbied voor de tradities en voor de natuur hoog in het vaandel.

“Ik herinner me dat mijn grootmoeder enkel fruit en appelsap gebruikte om confituur te bereiden. Met ons historisch en cultureel erfgoed als inspiratiebron en dankzij continue research en innovatiehebben wij onze eigen Fiordifrutta-confituren ontwikkeld.” Andréa Rigoni, CEO

In 1996 lanceren de broers Rigoni Fiordifrutta, letterlijk “de bloem van het fruit”. Een nieuwe generatie lichte, suikerarme fruitspreads met niks dan vruchten, appelsap en natuurlijke pectine. Om modernisering en eerbied voor de tradities met elkaar te kunnen verzoenen, ontwikkelde de familie Rigoni zelfs haar eigen procedés en machines. Het resultaat: unieke productiemethodes met het oog op uitzonderlijke kwaliteit.

Het geheim? Bereiding bij lage temperatuur

De bereiding bij kamertemperatuur (25-30°C) brengt het beste in de vruchten naar boven. Deze vernieuwende methode is eigen aan Rigoni di Asiago en zorgt voor de unieke, volle fruitsmaak van Fiordifrutta, alsof het fruit vers geplukt is. Hoewel Rigoni zijn stempel drukt op elke variant door het heerlijk smeuïge en opvallend authentieke recept boordevol stukjes fruit, heeft elk product een andere textuur, want elke vrucht heeft nu eenmaal haar eigen samenstelling.

Het fruitbeleg bevat noch citroenzuur, noch kunstmatige aroma’s of kleurstoffen, noch bewaarmiddelen. Hun lichtzoete toets danken ze aan biologisch appelsap en de pectine is van natuurlijke oorsprong. Al zijn van die pectine maar minieme hoeveelheden nodig, want de vruchten die voor de Fiordifrutta-bereidingen worden gebruikt, bevatten van nature reeds pectine.

Minder suiker, meer weldaden

Fiordifrutta staat niet alleen voor geconcentreerd smulplezier, maar ook voor geconcentreerd welzijn. Deze vernieuwende bereidingen bevatten geen toegevoegde suikers: ze bestaan voor de volle 100% uit vruchten en biologisch appelsap. Het fruitbeleg is dus geknipt voor al wie bewust kiest voor een evenwichtig eetpatroon en het ideale alternatief voor wie een speciaal dieet volgt.

  • Een familierecept. – •Uitsluitend gezoet met appelsap, zonder toegevoegde suikers.- •Bereid bij kamertemperatuur om de weldaden, smaken en aroma’s van het versgeplukte fruit intact te houden.

Van boomgaard tot consument

Tot op vandaag laat de onderneming zich leiden door de richtlijnen van nonna Elisa, op hun beurt gebaseerd op eerbied voor het product zoals de natuur dat voortbrengt. Vandaar dat Rigoni di Asiago er bewust voor koos het hele productieproces zelf in handen te houden. In Italië werkt het merk samen met een trouwe schare aan landbouwers en imkers die zweren bij een vertrouwensband met het bedrijf en bij volledige transparantie. Om altijd grondstoffen van topkwaliteit te garanderen legde Rigoni di Asiago daarnaast zelf ook biologische plantages aan in Bulgarije. De Bulgaarse velden hebben rivieren en wouden als natuurlijke grenzen: die beschermen de biodiversiteit en voorkomen contaminatie door de traditionele landbouw. Bovendien waren ongerepte percelen om biologisch fruit te kweken ginds makkelijker te vinden dan elders in Europa. Voorheen nooit eerder bewerkte grond voor conventionele landbouw, een klimaat dat zich perfect leent voor de fruitteelt – kortom, aan alle criteria wordt voldaan voor de biologische fruitteelt van Rigoni di Asiago die zich laat leiden door de liefde voor de natuur.

Vruchten zoals abrikozen, perziken en citrusfruit worden verbouwd in Italië, de appels en de kleine vruchten worden geoogst op biologische velden in Bulgarije. Het fruit wordt met de hand geplukt wanneer het perfect rijp is. Een unieke, korte en geïntegreerde keten die waarborgt dat het bedrijf alle processen autonoom beheert en altijd kan beschikken over seizoensproducten van topkwaliteit.

En daar stoppen de knowhow en de autonomie niet: na de oogst wordt elke stap van het hele productieproces – van bereiding tot verpakking – opgevolgd en gecontroleerd door de technici van Rigoni di Asiago. Bovendien zijn alle aanplantingen biologisch en worden ze dus meermaals per jaar streng gecontroleerd. Dat alles vind je terug in elke pot Fiordifrutta.

  • Elk jaar wordt 4.455 ton fruit verwerkt. – •Elk jaar wordt 3.681 ton appelsap verwerkt. – •72 leveranciers voor meer dan 10 jaar.

Abrikozen en frambozen: het langverwachte zomerfruit

Eerbied voor de seizoenen is voor Rigoni di Asiago altijd al een cruciaal aspect geweest: het bedrijf kiest dus resoluut voor seizoensfruit dat op het juiste moment met de hand wordt geplukt. Het feit dat het fruit rijp wordt geplukt (niet onrijp, niet overrijp), is zonder enige twijfel de sleutel tot het succes voor de bereiding bij kamertemperatuur die wordt gekenmerkt door de natuurlijke suikers van de vruchten.

Fiordifrutta abrikozen: een grote klassieker zoals je die nooit eerder hebt geproefd

De abrikoos is hét symbool van de zomer. Klein én groot zijn dol op deze zachte vrucht. Het seizoen start eind mei, begin juni. De biologische abrikozen voor Fiordifrutta abrikozen worden geplukt in de regio Emilia-Romagna (Italië). Aan de kleur alleen kun je niet zien of een abrikoos rijp is. Afhankelijk van de variëteit is die kleur namelijk fel of… minder fel, dus een waarborg voor rijpheid is ze niet. De vrucht behoedzaam betasten is de beste optie: een rijpe abrikoos voelt mals (maar niet slap!) aan. Abrikozen zijn erg gezond, want ze leveren heel veel antioxidanten, vitamines en mineralen.

Combinaties en tips: erg lekker bij ricotta van geitenmelk, chocolade en verse kaas. Ideaal voor taarten en gebak. Fiordifrutta frambozen: wie ervan proeft, kan niet meer stoppen!

De framboos is de rode vrucht van de frambozenstruik. Dat wist je uiteraard. Maar wist je ook dat deze vrucht vitamine E, minerale zouten en vooral kalium bevat? Daarnaast staat de lichtzoete vrucht bekend om haar hoge gehalte aan antioxidantia. De frambozen worden hoofdzakelijk geplukt in bergachtige gebieden in Bulgarije, tijdens de maanden juli en augustus. Het oogsten gebeurt met de hand en met eerbied voor de natuur. Het juiste moment om frambozen te plukken? Wanneer ze helemaal rood zijn en heel makkelijk loslaten van de bloembodem. De felrode frambozen zijn zoet, geurig en lichtzuur tegelijk.

Combinaties en tips: Fiordifrutta frambozen is verrassend lekker in combinatie met pure chocolade en verse kaas. Heerlijk in yoghurt, in verse smoothies en in alle zoete bereidingen. Ook heerlijk om gewoon zo uit te lepelen voor zuiver genot.

Fiordifrutta rozenbottels: de verrassende parel van het gamma

Deze wilde bes die in hagen groeit, is oogstrijp in de herfst. Rozenbottels zijn de vlezige vruchten van de roos. De kleine vruchten zijn erg lekker: eenmaal mooi gekleurd en rijp – ze voelen dan al mals aan op de plant – kun je ze rauw eten, al zijn ze toch het lekkerst in een bereiding. Rozenbottels met de hand plukken is een delicaat werkje, want het is uitkijken voor de doornen. Wilde rozenstruiken concentreren verbazend veel weldaden in hun vruchten: die bulken van de vitamine C en zijn dus uitstekend voor het afweersysteem. Ideaal om de hele winter en ook lang daarna in topvorm te blijven.

Combinaties en tips: Fiordifrutta rozenbottels, bereid met het vruchtvlees van de rozenbottels, is heerlijk bij wild, op toast, in crumble en taart, bij ijs en andere toetjes. Uitsluitend te koop in biowinkels en bij Delhaize.