Flanders food festival: producentendag

Vlaanderen bruist van culinair genot tijdens het Flanders Food Festival, want de Vlaamse horeca-ondernemers laten zich van hun beste kant zien. Al hun initiatieven worden verzameld op één groot platform waarop je meer dan een maand lang de lekkerste initiatieven en evenementen kan ontdekken.

Chef’s Choice

Op het platform kan je ook de favoriete horecazaken en producten van een aantal Vlaamse topchefs terugvinden onder de noemer ‘Chef’s Choice’. Verwacht je dus aan de favorieten van: Peter Goossens – Hof Van Cleve – Viki Geunes – Zilte – Gert De Mangeleer – Hertog Jan – Christophe Hardiquest – Bon Bon – Sergio Herman – Le Pristine – Nick Bril – The Jane – Willem Hiele – Willem Hiele – Seppe Nobels – Instroom Academy – Ingrid Neven – Pazzo – Caroline Baerten – Hummus & Hortense – Sepideh Sedaghnatia – Divin by Sepi. www.flandersfoodfestival.be

Producenten:

Meer dan ooit tevoren ging de Vlaming tijdens de Covid crisis massaal op zoek naar lokale en gezonde voeding. Een shift die we hoogstwaarschijnlijk alleen maar verder zullen zien groeien. Het is goed voor ons allemaal, het versterkt onze lokale economie en het helpt in onze strijd tegen de klimaatopwarming. Om deze mooie beweging kracht bij te zetten maken we van het Flanders Food Festival gebruik om de Open Producenten Dag in het leven te roepen.

Voedselproducenten over heel Vlaanderen zetten hun deuren open in het weekend van 23 en 24 oktober om jou te ontvangen en om jou nog beter te laten connecteren met jouw voeding van Vlaamse makelij. Van boer tot jeneverstoker. Ontdek het programma op het platform en laat ons samen er een succes van maken om er zo voor te zorgen dat dit de start kan zijn van een jarenlange en florerende traditie.

IN PRIMEUR: DE EERSTE INITIATIEVEN

Instroom Academy & Seppe Nobels : GATAM vzw is een Antwerpse organisatie die kansengroepen begeleidt naar de arbeidsmarkt waarbij de horecasector al jaren onze habitat is. Boegbeeld van dit ambitieuze leer/werkproject is Antwerpse groene-sterrenchef Seppe Nobels. Is Instroom Academy dan een restaurant? Jawel! Een restaurant, niets meer, niets minder. Of toch? De basis zijn de culinaire herinneringen van onze nieuwkomers en vluchtelingen. En dat proef je! Seppe geeft er een groene twist aan en tilt het geheel naar een gastronomisch niveau. Dit wordt dé sensatie van de Antwerpse restaurantscene.

Elke medewerker in de keuken en de zaal is in opleiding. Een als restaurant vermomde culinaire academie. Dat vraag om een beetje krediet. U betaalt dan ook voor de training, en niet voor uw maaltijd…

PAKT : Een van deze trotse producenten is de dakboerderij van PAKT. In 2016 werden agrobiotechnoloog Bram Stessel en community expert Adje Van Oekelen ingeschakeld voor het ontwerp van een uniek stadslandbouwproject van 1800 m2 op de daken van de oude pakhuizen , ergens tussen hartje Antwerpen en het oude militair hospitaal (vandaag het ‘Groen Kwartier). In 2017 startten zo’n 100 mensen – dakboeren – uit de buurt met het telen van hun eigen groenten en kruiden op de daken.

Al snel kwamen er andere stadsboeren bij de coöperatie. Vandaag werken boeren Stijn, Kathy, Joris, Wim en Joost samen om hun lokale producten in Antwerpen te verkopen, met PAKT als uitvalsbasis. In 2019 sloegen Bram en Adje de handen in elkaar met landschapsarchitect Damien Derouaux om in verschillende steden vergelijkbare duurzame projecten op te zetten.

Flanders Finest : Het officieuze startschot van het Flanders Food Festival en daarmee ook van The World’s 50 Best restaurants wordt gegeven op vrijdag 1 oktober met het exclusieve Flanders Finest event in Botanic te Antwerpen. Niet minder dan 10 Vlaamse topchefs kruipen er samen achter het fornuis om een nooit eerdere geziene gastronomische weelde op tafel te toveren in het splinternieuwe Botanic Sanctuary hotel.

De 240 gasten mogen zich verwachten aan een tiengangendiner met aangepaste topwijnen. Elke provincie vaardigt haar meest toonaangevende drie- en tweesterrenchefs af, in totaal goed voor maar liefst 23 Michelinsterren. Vlaanderen en Antwerpen dragen dit nooit eerdere geziene topevenement een warm hart toe. Niet minder dan 23 sterren achter het fornuis op één en dezelfde avond, waar maak je dat mee?

Smaakmeesters Deluxe : Smaakmeesters, hét jaarlijkse culinaire festival in Antwerpen, heeft dit jaar een heel exclusief aanbod: Smaakmeesters Deluxe. Op 3 oktober verrassen de Antwerpse topchefs je met een heerlijk driegangenmenu. Het concept: Elke gang wordt in een andere zaak geserveerd. 3 gastronomische toprestaurants, waarvan minstens één met een of meerdere Michelinsterren, verwennen je met een verrassingsmenu. Omdat er zoveel gastronomisch talent is in Antwerpen kies je uit 9 Smaakmeesters Deluxe arrangementen met telkens drie andere hoogwaardige restaurants. Op één namiddag proef je zo van het talent van 3 gastronomische sterren- en topzaken.

Jong Keukengeweld : Jongeren koken voor jongeren: dat is Jong Keukengeweld, een initiatief van Toerisme Vlaanderen en Horeca Vlaanderen. Vlaamse topchefs delen hun culinair vakmanschap én hun onstuimige liefde voor Vlaamse gastronomie en lokale producten. Dankzij onze Jong Keukengeweld-chefs kunnen jongeren van 18 tot en met 30 jaar die Vlaamse topgastronomie tijdens het Flanders Food Festival ook beleven aan een zeer voordelige prijs.

North Sea Chefs : ‘The Forgotten Fish: eten wat de visser vangt en niet vragen te vangen wat we willen eten’.

Ontdek de vergeten vissen uit de Noordzee: Jaarlijks vangen onze Belgische vissers zo’n 18.000 ton verse vis. Daarbij zitten populaire soorten zoals Noordzeetong, pladijs en tarbot. Maar ook heel wat onbekende en onbeminde vissoorten zoals rode poon, wijting, pijlinktvis, steenbolk, hondshaai en tongschar. Sommige vissoorten worden vaak beschouwd als bijvangst, zonder commerciële waarde. Sinds enkele jaren wordt de nadruk gelegd op het feit dat minder bekende of zelfs onbekende vissoorten heel wat te bieden hebben, zowel op gastronomisch hoogstaand niveau als voor de hobbykok.

Daarom ijvert NorthSeaChefs voor lokale en duurzame Noordzeevis in plaats van import van buitenlandse kweekvis die vaak weinig smaak en textuur heeft. Door de onbekende soorten in gerechten te verwerken willen Vlaamse chefs met NorthSeaChefs hun respect voor alle soorten vis tonen. NorthSeaChefs willen een nieuwe waarde creëren waar niet alleen de natuur voordeel uit haalt, maar alle leden in het verwerkingsproces: vissers, handelaars, chefs en consumenten. Hun leuze is dan ook “We moeten eten wat de visser vangt en niet vragen te vangen wat we willen eten.” Het Flanders Food Festival is het perfecte moment om deze vergeten Noordzeevissen in de spotlight te zetten. Daarom zullen een leger aan NorthSeaChefs minstens één van deze vissen in hun maandmenu verwerken.