Foodpairing met AOC Cairanne wijnen

Iedere zichzelf respecterende wijnliefhebber zal het bevestigen : een heerlijke degustatie zegt meer dan duizend woorden… Laat ons kort iets vertellen over de wijnen van Cairanne, de laatste Cru van de Côtes du Rhône die erkend werd in 2016, maar nog beter : schenk jezelf een goed glas uit, liefst nog in combinatie met een heerlijk herfstig gerecht, om deze jonge AOC met een veelbelovende toekomst te ontdekken.

De rode wijnen laten zich kenmerken door de aroma’s van rode vruchten en kruiden. Ronde en zachte tannines, met een elegante, evenwichtige en complexe finale afdronk. Het zijn fijne wijnen, die relatief jong kunnen geproefd worden maar die zeker de capaciteit hebben om langer te bewaren.

De witte wijnen onderscheiden zich dankzij hun florale karakter en fruitige en minerale toetsen. Hun typerende smaakprofiel danken ze aan de assemblage van de belangrijkste druivensoorten : clairette, grenache blanc en roussanne.

De grenache voegt een krachtige toets en structuur toe, clairette en roussanne geven de wijnen hun aromatische finesse en frisheid.

De wijnen van Cairanne bieden een brede waaier aan gastronomische foodpairings

Voor een harmonie met de rode wijnen en voor de liefhebbers van de vegetarische keuken zal een risotto met boschampignons de ideale combinatie zijn in deze herfstige dagen om je smaakpapillen te laten tintelen.

Deze kruidige wijnen laten zich ook gemakkelijk vergezellen door een tajine met lamsvlees, wild of gegrild vlees. Een pastagerecht met truffels is een perfecte gastronomische partner voor een geslaagd diner met een rode Cairanne wijn.

Zij die liever een pairing met een witte wijn proberen zullen zeker ook niet op hun honger blijven zitten : ceviche, schaaldieren, vis of wit vlees. Dit zijn maar enkele ingrediënten die een witte Cairanne wijn smaakvol vergezellen.

De Cairanne wijnen bevestigen bij elke degustatie hun gastronomisch potentieel. Aan tafel tonen ze complexiteit en diepgang en zijn ze de ideale partner voor talloze gerechten. De jongste Cru die in 2016 werd erkend heeft z’n plaatsje bij de groten meer dan verdiend.

Kerncijfers

Cairanne is bovenal een appellatie van rode wijnen, met maar liefst 95%, de resterende 5% zijn witte wijnen. De jaarlijkse gemiddelde productie bedraagt bijna 30 000 hectoliter, 23% van de oppervlakte van deze appellatie is gecertificeerd in biologische landbouw.

Cairanne is een charmant dorp dat zich genesteld heeft in een rotsige bocht en een diepe indruk nalaat bij z’n bezoekers, die zich maar al te graag laten verleiden door de rode en witte wijnen. De troeven van deze appellatie : het dorpsgevoel dat in stand wordt gehouden door meerdere generaties wijnbouwers, een warm en droog klimaat voor wijnen met rijke en evenwichtige aroma’s.

Het terroir

Gelegen ten zuiden van een heuvelachtig massief die de vallei van Aygues en de vallei van de Ouvèze scheidt, strekt de appellatie zich uit over de gemeente Cairanne in het noordwesten van de Vaucluse. Drie opvallende gebieden verdelen zich over de 1088 hectare, en elk dragen ze met hun eigen karakter bij aan de complexe en elegante wijnen van Cairanne : de terrassen van de rivier Aygues in het westen, de heuvels uit het mioceen in het noorden en de garrigues ten zuiden van het dorp. Het klimaat is mediterraans, droog met veel zonlicht, en ondervindt veel invloed van de Mistral, wat de wijnranken helpt gezond te blijven het hele jaar door.

In Cairanne vinden we een mozaïek aan verschillende bodemtypes en micro-klimaten terug, wat zich ook laat vertalen in de verschillende druivensoorten die er aangeplant zijn.

Druivensoorten

De grenache noir is de belangrijkste rode druivensoort (minimum 50%), en verleent de Cairanne wijnen hun complexiteit, diepte en karakter. De syrah versterkt de kleur en voegt een explosie van fruitige aroma’s alsook florale toetsen toe. Mourvèdre, met zijn kruidigheid en tannines, versterkt de aromatische complexiteit en verhoogt het bewaarpotentieel. Andere druivensoorten waaronder cinsault, carignan, counoise en muscardin geven de wijnen nog meer elegantie.

Clairette is de klassieke druivensoort van deze wijngaard; het geeft de witte wijnen hun structuur en voegt aroma’s van witte bloemen en menthol toe. Roussanne verleent de wijnen aroma’s van citrus en zoethout. Grenache blanc versterkt de mineraliteit en geeft dankzij z’n zoetere kruiden een grotere complexiteit aan de wijnen. Andere druivensoorten zoals viognier, marsanne, piquepoul en bourboulenc voegen een vollere smaak en levendigheid toe.

Helder, onwrikbaar, gericht op de toekomst :

Respect voor de bodem: Totale onkruidbestrijding is niet toegestaan, voor het behoud van de biodiversiteit en de fauna en flora te verzekeren.

Respect voor het regionale karakter: De verhoudingen voor de aanplantingen in de wijngaard zijn vastgelegd op 50% minimum grenache voor de rode wijnen en 30% minimum clairette voor de witte wijnen.

Respect voor de vegetatie: De wijnoogst gebeurt handmatig, dit om de kwaliteit van de druiven te verzekeren en op deze manier wordt ook de traditionele gobelet methode behouden, die zo goed werkt in deze regio.

Respect voor de wijnen en de consument: Alle druiven worden ofwel in de wijngaard ofwel in de wijnkelder rigoureus gesorteerd op een sorteertafel, om te verzekeren dat enkel de gezonde druiven worden gebruikt. Sulfieten worden gelimiteerd tot het minimumniveau voor wijnen van de biologische wijnbouw.