Gault1Millau België 2019: David Martin – La Paix Anderlecht – Chef van het jaar

Vanmiddag werd de Gault&Millau Gids 2019 voorgesteld, de zestiende op rij. De anonieme inspecteurs van de gids hebben dit jaar meer dan 1400 restaurants en POP-zaken bezocht en gerecenseerd. De vele laureaten vertegenwoordigen heel het Belgische en Luxemburgse grondgebied. De gids telt alles samen meer dan 240 nieuwe adressen, en dat is een absoluut record.

Het grootste nieuws was uiteraard de bekendmaking van de Chef van het Jaar 2019, een titel die dit jaar gaat naar David Martin van Restaurant La Paix in Anderlecht. “Met David Martin als Chef van het Jaar kiezen we voor een persoonlijkheid die visie, expertise, creativiteit en durf toont. Daarvoor laat hij zich inspireren door zowel de Franse, Belgische als Japanse keuken. Daarmee heeft deze intelligente en ondernemende chef, met respect voor het verleden, aan restaurant La Paix een nieuwe identiteit gegeven.”, aldus de redactie.

Voor het eerst krijgt een Waalse chef het maximum van 5 koksmutsen: L’air du Temps van Sang-hoon Degeimbre stijgt naar 19/20. Andere stijgers aan de top zijn Sea Grill van Yves Mattagne met 18.5/20, The Jane van Nick Bril en Chambre Séparée van Kobe Desramaults met 18/20. Hof van Cleve en Bon-Bon behouden hun topscore van 19.5/20.

Bij de Jonge Chefs van het Jaar vallen Thijs Vervloet (Colette – Westerlo) voor Vlaanderen, Maxime Zimmer (Un Max de Goût – Comblain-au-Pont) voor Wallonië en Maxime Maziers (Bruneau – Brussel) voor het Brussels Gewest in de prijzen.

Ook de volgende thematische laureaten werden bekroond: Gastheer van het Jaar: Fabrice D’Hulster (Sea Grill – Brussel) – Italiaanse Chef van het Jaar: François Piscitello (La Villa des Bégards – Embourg) – Aziaat van het Jaar: Bún Bar & Restaurant (Antwerpen) – Terras van het Jaar: Bachtekerke (Bachte-Maria-Leerne) – Sommelier van het Jaar: Yanick Dehandschutter (Sir Kwinten – Lennik) – Dessert van het Jaar: Martijn Defauw (Rebelle – Marke) – Brasserie van het Jaar: Brasserie Julie (Sint-Martens-Bodegem) – Gastro-bistro van het Jaar: Veranda (Antwerpen) – Ambachtsman Chef van het Jaar: Luc Broutard (La Table du Boucher – Mons) – Groentechef van het Jaar: Nicolas Decloedt (humus x hortense – Brussel) – Dé Nieuwkomer van het Jaar: Souvenir (Gent) – Wijnkaart van het Jaar: Au Gré du Vent (Seneffe) – Bierkaart van het Jaar: De Gebrande Winning (Sint-Truiden). De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar: Le 54 (Tongeren), Le Tournant (Brussel) en Attablez-Vous (Namen). De 3 ontdekkingen van het Jaar: La Canne en Ville (Brussel), Le Vieux Château (Flobecq) en ViEr (Kortrijk).

Het Cahier POP dat vorig jaar werd opgestart en de beste ‘gourmet street & fast food’ adressen verzamelt, groeit snel. Het telt nu reeds meer dan 250 adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is. De drie POP-laureaten van 2019 zijn Peppe’s in Genk, My Tannour in Brussel en Samëlla in Visé. Ontdek deze unieke verzameling op https://be.gaultmillau.com/collections/pop.

De gids telt niet minder dan 240 nieuwe adressen, terwijl er ook een honderdtal verdwenen, vaak door sluiting. Vanaf dit jaar wordt gequoteerd met halve punten vanaf 13/20.

Meer dan ooit brengt Gault&Millau meer dan alleen een restaurantgids. In de gids 2019 brengt de uitgever twee rijk geïllustreerde nieuwe cahiers: ‘Finest Chocolatiers in Belgium and Luxemburg’ en ‘Great Cocktail Bars in Belgium’. Dit leverde de volgende laureaten op:

Cocktail Bars: Botanical by Alphonse in Namen; BarBurbure in Antwerpen en La Pharmacie Anglaise in Brussel. Meer details en de volledige selectie van de 26 Cocktail Bars ontdekt u op www.gaultmillau.be. De beste Chocolatiers werden drie weken geleden bekendgemaakt tijdens het lanceringsevent in de Chocolate Academy. Ook deze selectie van 73 schitterende chocolatiers ontdekt u op www.gaultmillau.be.

De App en de website blijven bijkomende en gratis tools die een steeds groter succes kennen, zonder dat zich dat uit in het aantal verkochte gidsen. CEO Marc Declerck wijst er niet zonder trots op dat Gault&Millau met meer dan 30.000 exemplaren in de voorverkoop met een grote voorsprong de Belgisch-Luxemburgse leider van de sector blijft. Hij voegt eraan toe dat Gault&Millau daarnaast met verscheidene nieuwe projecten blijft innoveren. Zo lanceert de uitgever dit jaar samen met Resengo de Gault&Millau-Discovery Cheque, een restaurant cadeaubon van de nieuwe generatie, waarbij het volledige bedrag op de cheque naar de restaurateur gaat. De cheque zal geldig zijn in alle deelnemende restaurants in België en Luxemburg. Zo wilt de restaurantgids de gastronomische sector in 2019 een extra duwtje in de rug geven. In die context creeërde Gault&Millau ook een ‘Club des Ambassadeurs Gault&Millau Wallonie-Bruxelles’. Samen met invloedrijke Waalse zakenmensen, academici en andere foodies gaat de Club met meerdere initiatieven de gastronomie ondersteunen. De Club kwam voor het eerst samen in oktober jongstleden en telt momenteel 20 Ambassadeurs.

De gids 2019 ligt vanaf 9 november in de boekhandel en kost 29 euro. Hij kan ook worden besteld op de website shop.gaultmillau.be. Op de website www.gaultmillau.be die aangevuld blijft met een gratis app, kan men aan de hand van diverse criteria restaurants opzoeken. Zowel de gids als de site bespreken meer dan 1.400 adressen, de POP-restaurants niet inbegrepen, waaronder niet minder dan 240 nieuwe.