Geen kreeft meer op menu in Sodexho-restaurants

Sodexo België schrapt kreeft definitief van het menu in zijn restaurants. De cateraar neemt deze beslissing in functie van het dierenwelzijn. Deze keuze is gemaakt in overleg met GAIA. De dierenrechtenorganisatie pleit actief voor een wettelijk verbod op het onbedwelmd koken van kreeften en een verbod op het onbedwelmd doormidden snijden van de schaaldieren.

Sodexo zet in z’n algemene politiek via verschillende acties en een charter actief in op dierenwelzijn. Zo maakte het bedrijf geruime tijd geleden een volledige overstap naar het gebruik van scharreleieren, hoewel dit nog geen wettelijke verplichting is en schrapte het ook ganzenlever van het menu.

Directe stop: Kreeft is natuurlijk niet een gerecht dat standaard in elk menu terug te vinden is, maar tijdens de eindejaars- en feestperiode is er wel regelmatig vraag naar in directierestaurants of bij bedrijfsfeesten.

“We kiezen in aanloop naar de eindejaarsperiode voor een directe stop van kreeft op het menu bij Sodexo. Kreeft was een gerecht dat slechts sporadisch geserveerd werd bij Sodexo, maar als marktleider vinden we het volledige verbod wel belangrijk omdat we een goed voorbeeld willen geven. De gangbare praktijk van kreeften onbedwelmd koken, komt niet overeen met onze inzet voor dierenwelzijn”, zegt Valentine Boone, Corporate Responsibility expert van Sodexo.

Het is niet de eerste keer dat Sodexo België samenwerkt met GAIA. In 2018 schrapte de cateraar in overleg met de dierenrechtenorganisatie ook foie gras definitief van z’n menu. Dat was toen een primeur voor bedrijfsrestaurants. België is wereldwijd de vijfde grootste afnemer (in verhouding met het aantal inwoners) van kreeft, na de Verenigde Staten, Frankrijk, China en Japan.

GAIA steunt Sodexo’s engagement voor dierenwelzijn

GAIA-directeur Ann De Greef: “We zijn tevreden dat Sodexo onze argumenten ter harte neemt en deze beslissing genomen heeft. De marktleider binnen de cateringwereld neemt zo opnieuw een duidelijk engagement op voor dierenwelzijn, nadat het bedrijf in 2018 ook al foie gras bande. Sodexo is een zeer grote speler en heeft dan ook een stevige impact op het dierenwelzijn. Zo’n samenwerking is voor GAIA bijzonder waardevol. Hopelijk volgen de andere cateraars dit goede voorbeeld nu ook.”

Sinds 2007 is Sodexo zeer actief bezig met een aantal concrete acties rond dierenwelzijn. Zo is het bedrijf één van de medeoprichters van de Global Coalition for Animal Welfare (GWAC), een initiatief van de voedingsindustrie ter bevordering van het dierenwelzijn in de wereld.