Grands Crus Classés Saint-Emilion/4

Château Destieux

 

Château Destieux, gelegen op een van de twee hoogste punten van Saint-Emilion, domineert als enig eigendom de vallei van de Dordogne tot aan de heuvels van de Montagne Saint-Emilion. Al bijna 50 jaar behoort Château Destieux toe aan de familie Dauriac, die met passie de constante vooruitgang van deze wijn weet te handhaven, met één enkele ambitie: in de wijngaard en in de kelder alles in het werk stellen om elk jaar een geconcentreerde wijn te produceren, zowel elegant als vol, de aristocratische uitdrukking van een bevoorrecht terroir.

Domein van 7,6 hectare met aanplantingen 66% Merlot, 17% Cabernet Franc, 17% Cabernet Sauvignon, gemiddelde leeftijd van de wijnstokken 50 jaar. Degelijke terroirs met een klei-kalksteen bodem.

Het beheer van de wijngaard symboliseert zich met een selectieve topsnoei, groen oogsten (maximaal 7 tot 8 trossen per wijnstok) om elk contact tussen de trossen te vermijden en hun volledige ontwikkeling te bevorderen. De geleidelijke verwijdering van bladeren ter hoogte van de trossen zorgt voor volledig zonlicht voor de druiven en perfecte ventilatie, waardoor elk risico van langdurige vochtigheid en dus rot wordt uitgesloten.

De druiven worden met de hand geplukt bij optimale rijpheid. Een eerste sortering, tros per tros, gevolgd door een tweede sortering in de chai om de beste druiven te selecteren. Na persing bewaard in de vatkamer met 8 afgeknotte houten vaten uitgerust met een temperatuurcontrolesysteem, waardoor een perceelsgewijze vinificatie mogelijk is. Koude maceratie voor de gisting bij 5-10 ºC, alcoholische gisting bij 20-30 ºC met dagelijkse manuele afponsingen. Maceratie na de gisting bij 30 ºC en malolactische gisting in 100% nieuwe Franse eiken vaten.

Château Destieux 2018

Begin van de oogst 18 tot 23 okt 2018 Opbrengst 45 hl per ha Rijping 12 tot 18 maanden Botteling 9 september 2020 Productie 45 000 flessen

Mooi gerijpte wijn. Zwart fruit, houtachtige, geroosterde en kruidige noten. In de mond zijn de tannines zeer aanwezig maar van grote finesse. Het evenwicht in de mond is opmerkelijk dankzij een zuurgraad die tegenwicht biedt aan de weelde van de wijn.

Château Destieux 2019

Begin van de oogst 18 oktober 2019 Opbrengst 38 hl per ha Rijping 12 tot 18 maanden Productie 38 0000 flessen

Op het eerste gezicht kondigt een diepe, donkere granaatkleur een mooie proeverij aan. De benadering is geparfumeerd, we vinden florale tonen, het fruit is dicht en sappig, de aroma’s manifesteren zich, waardoor deze wijn luchtig is. De textuur is krachtig en zijdeachtig, de aroma’s van zwart fruit vermengen zich met hints van kruiden.

De wijn ontvouwt zich in het midden van de mond. De tannines zijn van grote finesse en onthullen zich op de afdronk. Deze rijke en delicate 2019 Destieux toont een grote wijn in wording.

 

Château La Fleur Morange

 

Een wijn geboren uit de aarde… Gelegen in Saint-Pey d’Amens onderscheidt dit kleine familie-eigendom van 3,50 ha zich door zijn unieke terroir, gelegen in Saint-Emilion. Geplant aan de voet van de “Terre Blanche” heuvel, genieten de honderdjarige wijnstokken van een klei- en kalkbodem, rijk aan ijzererts, een atypische alchemie die de wijn een aromatische complexiteit geeft die getemd, afgemeten en geretoucheerd moest worden. Misschien totdat het gehemelte de constante emotie vindt die het kenmerkt.

Het verhaal van Fleur Morange begon aan het begin van de jaren 2000 met 14 are grond en 8 rijen wijnstokken…Het is het verbond van aarde en liefde. Het verbond van een meubelmaker uit Saint-Emilion die trouwt met een wijnbouwersdochter die opgroeide aan het einde van de rijen wijnstokken. Het verbond van een vak geleerd bij het lezen van Emile Peynaud om de ambachtsman te worden van een pittoresk avontuur dat in 1999 begon in een garage met een eerste oogst van 900 flessen.

Na een decennium van streven naar perfectie, van zorg voor elk moment en van onvoorwaardelijke liefde, zijn Véronique en Jean-François Julien, de eigenaars van Château La Fleur Morange, er in 2012 in geslaagd de buitengewone prestatie te leveren om deze kleine garagewijn aan het hof van de Saint-Emilion Grands Crus Classés te brengen. Een grote beloning…

Een klein kasteel wordt een Grand Cru Classé

Château La Fleur Morange behoort voortaan tot de Grand Crus Classés van Saint-Emilion. Het echtpaar Julien heeft deze unieke wijn met koppigheid en creativiteit vormgegeven, met als belangrijkste kenmerk het vakkundig bewaren van alle minerale typiciteit van zijn terroir. Zijn sterke mineraliteit, zijn zoethoutaroma door de Cabernet Franc en zijn eeuwenoude Merlot zorgen voor een krachtige wijn waarvan de lengte, het evenwicht, de constante emotie in de mond en het volle middenpalet hem kenmerken als een van de grootste wijnen.

Een Grand Cru Classé die opvalt : “Met zijn lange afdronk onderscheidt Château Fleur Morange zich van de allergrootsten,” zegt Jean-François Julien.  Vanuit de essentiële stadia wordt alles minutieus georkestreerd om een unieke Grand Cru Classé te bieden, een “handgenaaide” wijn…Productie : Fleur Morange Grand Cru Classé : 5000 flessen / jaar – Mathilde, vin primeur : 10000 flessen / jaar

La Fleur Morange 2018. Mooie kleur in het glas, aangename aanzet, mooie fruitig en subtiele mineralen. Krachtige, karaktervolle wijn, leuk evenwichtig, behoorlijk elegant volop inspelend op het gehemelte

La Fleur Morange  2019: een ietsje droger maar wel mooi pittig door subtiele aanwezigheid van kruiden, fruitig; mooi volle mond.

 

Chateau La Marzelle

Château La Marzelle, een Saint-Emilion Grand Cru Classé, strekt zich uit over 17 hectare op een zeer bijzonder en beperkt terroir, de Haute Terrasse van Saint-Emilion, de voormalige bedding van het eiland.

Château La Marzelle 2018:

Na 2017 was 2018 het tweede jaar in het biologische omschakelingsproces, waarmee Château La Marzelle in 2008 is begonnen. Voor de biodynamische aanpak is dit al de vierde jaargang die volgens deze principes is geproduceerd.

Dit wijnjaar heeft het sorteersysteem van de nieuwste generatie, door middel van densimetrie en kalibratie, wonderen verricht. In combinatie met een zeer nauwkeurig beheer van de oogst per perceel, mogelijk gemaakt door het gebruik van adequate containers, roestvrijstalen dubbelwandige kegelvaten en vaten van 500 liter en amforen, hebben deze hulpmiddelen ons in staat gesteld onze zeer veeleisende kwaliteitsdoelstellingen te bereiken. Na het binnenhalen van een perfect gezonde oogst werden hier alleen rijpe druiven geselecteerd. .

De zachte en respectvolle vinificatie werd voortgezet in kuipen, vaten van 500 liter en amforen, in de gebruikelijke geest van Château La Marzelle, om krachtige wijnen te verkrijgen, maar gekenmerkt door een zorg voor evenwicht en elegantie, waarbij de aroma’s van het fruit tot uiting komen, ondersteund door de nodige spanning.

Na de gisting rijpten de wijnen in nieuwe Franse eiken vaten maar ook in terracotta amforen om het fruit, de frisheid en het perfecte evenwicht van de wijn te bewaren. Het eindresultaat is een kwalitatief wijnjaar dat zich niet hoeft te schamen voor zijn “grote broers” 2015 en 2016 die eraan voorafgingen.

Château La Marzelle 2019

Een wijnjaar van knowhow en gezond boerenverstand en een jaar gekenmerkt door contrasterende klimaatsequenties. De winter was zacht met temperaturen boven normaal, wat een vroege bloei bevorderde.

De zomer, van juli tot september, was verzengend. Dankzij de biodynamische wijnbouw kunnen de wijnstokken deze bijzondere periode opmerkelijk goed doorstaan. De druiven rijpten langzaam. Onder invloed van twee stormen medio september versnelde de rijping. De oogst begon op 24 september en eindigde op 7 oktober 2019.

Dankzij het hoogtechnologisch oogstontvangstsysteem kan men naast een selectie per perceel ook een selectie per korrel uitvoeren. Voor de vinificatie van de kleine partijen die door deze grondige sortering ontstaan, gebruikt men 20 vaten van 500 liter voor de volledige vinificatie en de in 2012 gerenoveerde en perfect thermisch geregelde roestvrijstalen kuip.

De eerste wijn rijpt in nieuwe Franse eiken vaten maar ook, om het fruit te bewaren, in terracotta potten. De eerste resultaten voldoen aan de verwachtingen : een wijn met een zeer diepe kleur, een neus die uitnodigt tot proeven, een volle, romige, dikke, lange, evenwichtige wijn. Weer een zeer goed wijnjaar geproduceerd op het landgoed.