Granola is meer dan ontbijt: de creatieve recept-ideetjes van Xavies’

Het Belgische granolamerk Xavies’ levert alle ingrediënten voor een gezond ontbijt of tussendoortje. De negen verschillende soorten granola, gezoet met agavesiroop of helemaal suikervrij, maken van elk ontbijt een feest dankzij artisanaal geroosterde noten, pitten en zaden van de beste kwaliteit. Tussendoor nog een hongertje? Daarvoor zijn er de granolakoekjes of bites, handig voor onderweg.

Maar wist je dat granola ook een heerlijke topping is of een krokante toets in een fris zomers slaatje? Xavies’ deelt maar al te graag enkele smakelijke recept-ideeën!

AZIATISCHE SLACUPS MET XAVIES’ TOASTED NUTS & SEEDS

Dit heb je nodig: 2 à 3 little gems of grote witloof/roodlof stronken,             8 grote eetlepels in bouillon gekookte rijst of quinoa, een grote wortel, een kleine rode of gele biet, rauw,      50 gr wakame met sesamolie (in de grotere supermarkt te vinden), een scheutje geroosterde sesamolie, een limoen, een halve avocado,        6 eetlepels xavie’s Toasted Nuts & Seeds, Optioneel: lente-ui en koriander, voor wat extra pit

Bereiding :

Haal de little gems of witloof/roodlof stronkjes uit elkaar en kies 16 mooie grote bladeren uit. Spoel deze zorgvuldig en droog af. Meng de rijst met wat peper, zout en kurkuma, naar smaak. Rasp de wortel en rode biet grof, en meng met de wakame en een klein scheutje sesamolie. Voeg wat zout en limoensap toe. Snijd de avocado voorzichtig in blokjes. Kruid met peper en zout. Vul een cup met een kleine lepel rijst en een kleine lepel wortel/biet salade. Voeg aan elke cup wat avocadoblokjes toe en bestrooi met wat Xavie’s Toasted Nuts & Seeds. Werk eventueel af met wat fijngesneden lente-ui of koriander.

ZOETE AARDAPPEL MET FRISSE KOMKOMMERSLA EN XAVIES’ TOASTED PURE NUTS & SEEDS

Dit heb je nodig voor 6 personen: 1 lange, smalle zoete aardappel, ongeschild maar goed schoon geschrobd, 1/3 komkommer, goed gespoeld, maar ongeschild,       een half bakje tuinkers,     1/4 appel, goed gespoeld, maar ongeschild,           1 kleine, groene chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, fijn gehakt, een duim dik bosje bieslook, fijn gehakt, 1 tl citroensap, 2 à 3 el zure room,      3 à 4 el XAVIES’ Pure Toasted Nuts & Seeds, olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de zoete aardappel in schijfjes van ongeveer een halve centimeter dik. Wrijf deze in met wat olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout, leg ze verspreid op een bakplaat en rooster ze in 15 minuten gaar in de oven. Snijd de komkommer in de lengte in 4 en verwijder de zaadlijsten. Snijd elk stuk nogmaals in de lengte in 3 en vervolgens in kleine blokjes. Snijd ook de appel in heel kleine blokjes. Schep de komkommer om met de appel, bieslook, chilipeper, tuinkers, het citroensap, 1 tl olijfolie en versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Laat de schijfjes zoete aardappel een beetje afkoelen en stel dan de hapjes samen: Beleg een schijfje zoete aardappel met wat komkommersalade, een toefje zure room en bestrooi tot slot met wat XAVIES’ Toasted Nuts & Seeds.

Tips:

Je kan de voorbereidingen voor dit hapje ruim op voorhand doen. Rooster de aardappelschijfjes en maak de komkommersalade als volgt: vermeng de appel met het citroensap en zet op zij. Vermeng de komkommer met de overige ingrediënten behalve de tuinkers en zout. Als je gasten er zijn, kan je eenvoudig weg het appel- en komkommermengsel samen omscheppen en bij kruiden met wat grof zeezout. Foto en receptje van de hand van Karolien van Karola’s Kitchen.

HAPJE MET XAVIES’ GRANOLA KOKOS-KANEEL, PEER, WITLOF EN BLAUWE KAAS

Een verrassend hapje met zoute smaken van de kaas, zoete stukjes peer en krokante kruidige granola!

Dit heb je nodig: Witlof, Peer – type Doyenné du Comice,    XAVIES’ GRANOVIE Kokos-Kaneel, Blauwe schimmel kaas,        Balsamico azijn, Verse tijm

Bereiding

Haal de witlof blaadjes voorzichtig van de stronkjes. Verkruimel de blauwe kaas heel fijn en snijd de peer in kleine blokjes. Meng de stukjes peer met de verkruimelde blauwe kaas en verdeel het mengsel over de witlof blaadjes. Druppel enkele druppels balsamico azijn over ieder bladje witlof. Strooi er XAVIES’ granola Kokos-Kaneel over en werk af met verse tijm blaadjes.