Griekenland op de paastafel

Een frisse duik in helderblauw water, overnachten in een wit huisje met een blauw dak en het bezoeken van iconische monumenten; dit moeten we voorlopig (fysiek) missen. Maar de overheerlijke Griekse keuken hoeven we niet te missen! Aankomend weekend is het Pasen en hebben we tijd om in de keuken te experimenteren. Haal Griekenland naar je Paastafel met deze recepten en doe tegelijkertijd vast reisinspiratie op. Kalí órexi!

TSOUREKI UIT THESSALONIKI

De Grieken eten in de Paasperiode Tsoureki, een brood dat zowel fris (door de sinaasappelzest) als zoet is en de beste Tsoureki eet je in de bruissende stad Thessaloniki.

In de stad vind je vele bakkerijen en de één nog beter dan de ander! Het is de perfecte bestemming voor een leuke stedentrip. Van archeologische hoogstandjes tot gezellige cocktailbars en van markten tot een prachtige boulevard.

VEGAN MAGIRITSA SOEP UIT ATHENE

Alle soepliefhebbers opgelet! Magiritsa is de traditionele soep die op heilige zaterdag wordt bereid. Na 40 dagen vasten is dit de eerste maaltijd die de Grieken eten en het schijnt erg goed voor de spijsvertering te zijn! Het traditionele recept bevat ingewanden van een lam en omdat niet iedereen hier van houdt stellen wij graag een veganistische variant van dit gerecht, gemaakt met champignons, voor.

Athene is de culturele en gastronomische hoofdstad van Griekenland, met wel 5 Michelin sterrenrestaurants. Je vindt in de stad veel restaurants met vegan opties. Na 1 lepel van deze veganistische Magiritsa waan je je even bij het Parthenon of in de straten met de prachtige street art!

GESTOOFD LAMSVLEES UIT AMORGOS

Traditioneel eten de Grieken van het vasteland uit de Peloponnesos, Thessalië, Epirus en Macedonië met Pasen lam van het spit. Op de Cycladische eilanden kun je genieten van lamsvlees uit de oven en dit wil je!

Dit overheerlijke recept komt van het ‘The Big Blue’ film eiland Amorgos. Het eiland met prachtige grotten, indrukwekkende landschappen en een nog indrukwekkendere kleur zee. Met dit lamsgerecht proef je een stukje Amorgos. Serveer er typische Griekse aardappeltjes met verse oregano bij. Het recept voor succes!

FETA KAASTAART UIT EPIRUS

You had me at taart! Overal in Griekenland kun je heerlijke taarten eten maar in Epirus vind je een speciaal recept voor jouw Paastafel. Deze feta kaastaart is bij iedereen een succes.

Heb je iets te veel gegeten tijdens Pasen? De gebergten en wandelroutes van Zagori, Ioannina, Tzoumerka en Preveza houden je fit!

KALITSOUNIA UIT KRETA

Voor alle zoetekauwen onder ons. Dit zoete mini kaasgebakje is fantastisch! En het smaakt zo verrassend als het klinkt. Dit gerecht wordt met Pasen geserveerd maar omdat het zo lekker is eten de Kreteense mensen dit vaker in het jaar.

Voor wie nog nooit op Kreta is geweest: Kreta is een hemel voor foodies. En de Kretische cuisine is gebaseerd op het Mediterrane dieet. Veel beroemde Griekse gerechten vinden hun oorsprong op dit eiland. En daar is de Kreteense bevolking erg trots op.

Met open armen verwelkomen zij je op het culinaire ‘hoofdeiland’. En naast een uitstekende cuisine heeft het eiland nog veel meer te bieden. Zo vind je er een palmbomenstrand, de gigantische Samariakloof, pittoreske dorpjes en eeuwenoude opgravingen. Met Pasen en al helemaal in deze tijd moet je genieten van de kleine geluksmomentjes en Kalitsounia is precies dat: een klein geluksmomentje.

WIJN, WIJN EN NOG MEER WIJN UIT SANTORINI

Het allerlaatste recept voor een succesvolle Paasdag is goede wijn! Wanneer je aan Santorini denkt, denken veel mensen aan witte huizen met blauwe daken. Waar je niet zo snel aan zult denken is wijn. Toch heeft Santorini een waanzinnige wijncultuur! De beroemde druivensoort Assyrtiko komt van dit kleine vulkanische eiland van wijngaarden die tot wel 3.500 jaar oud zijn. Dit levert witte wijnen van uitstekende kwaliteit op. En het mooie is; deze wijnen kun je gewoon in België bestellen. Zo haal je een beetje vulkaan naar jouw Paastafel. Yamas!

En hopelijk tot gauw in Griekenland