Het culinaire aanbod van Brussel is bijzonder rijk met gerechten uit alle uithoeken van de wereld. Om die diversiteit te weerspiegelen, zal het Internationaal Dorp opnieuw aanwezig zijn op het festival eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX. Dit jaar kunt u er kennismaken met 11 partnersteden, -provincies en -regio’s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Nieuwsgierige bezoekers kunnen er nieuwe smaken proeven. Het is een mooie aanvulling op de gerechten die de verschillende Brusselse chefs als visitekaartje van 6 tot 9 september in het Warandepark zullen aanbieden en op het ruime aanbod Bordeauxwijnen. Het festival eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX is de jaarlijkse gelegenheid voor bezoekers om het brede gastronomische aanbod van de hoofdstad te leren kennen. Brussel schuift niet één cultureel model naar voor, maar put kracht uit de aanwezigheid van veel verschillende nationaliteiten. Het kosmopolitische karakter van de Europese hoofdstad beperkt zich namelijk niet tot zijn bevolking. Het weerspiegelt zich ook in de keukens van de restaurants in de vier windstreken van de hoofdstad.
11 partners zijn op de uitnodiging van de minister van Externe Betrekkingen en Brussels International ingegaan: de steden Beijing, Lille, Ljubljana, Seoel, Sofia, Xi’an en Kiev, het woiwodschap Mazovië (hoofdstedelijk gewest van Polen), de provincie Sichuan, Quebec en de regio Rabat-Salé-Kenitra. Een uitgelezen kans om authentieke, uitzonderlijke en nieuwe smaaksensaties te ontdekken! Reis rond de culinaire wereld zonder Brussel te verlaten …
De partners van het Internationaal Dorp:
Afrika – Rabat-Salé-Kenitra (Marokko) – De Marokkaanse keuken heeft haar originaliteit en unieke culturele bijzonderheden weten te behouden. Traditionele tajine, couscous royal, pastilla, briouat, gazellehoorntjes … doen dromen van verre reizen en betoveren ons tijdens de maaltijd. Op deze zevende editie van eat!
BRUSSELS drink! Bordeaux kunt u opnieuw genieten van zorgvuldig bereide specialiteiten. En om de maaltijd af te sluiten, mag een glaasje muntthee natuurlijk niet ontbreken. Vertegenwoordiger van de Regio Rabat-Salé-Kenitra op eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX: Traiteur Samraa
Amerika – Quebec (Canada) – De keuken van Quebec is tegelijkertijd traditioneel en creatief en vindt zichzelf telkens opnieuw uit. De plaatselijke chefs hebben met hun onbetwist talent de typische gerechten van Quebec aangepast aan de hedendaagse smaak en tegelijk het beste van het culinaire erfgoed van de streek behouden. De Quebecse keuken, ontstaan uit een mix van Franse,
Britse en inheemse Amerikaanse invloeden, brengt hulde aan lokale smaken zoals ahorn en veenbessen. Voor de editie 2018 brengt chef Adréanne Marcil een nieuwe interpretatie van comfortfood: tourtière, ragout, paté chinois en traditionele gerechten van de “cabane à sucre”. Vertegenwoordiger van Quebec op eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX: La Petite Cabane à sucre de Québec in samenwerking met Andréanne Marcil, de vrouwelijke Quebecse chef die in Brussel woont.
Stand met ambachtelijke producten: De Quebecse vertegenwoordigers van La Petite Cabane à sucre de Québec laten u alle facetten van de esdoorn ontdekken met authentieke producten zoals ahornkaramel, ahornsnoep, ahornboter, SEVA ahornwater, bier uit microbrouwerijen, ijscider, Sortilège en natuurlijk de beroemde 100% ahornsiroop!
Azië – Beijing (China) – De ‘Mandarijnse’ of ‘keizerlijke keuken’ van Beijing biedt een waaier aan gerechten en desserts die werden beïnvloed door de verschillende Chinese culturele tradities. Aangezien het klimaat er niet geschikt is voor rijstteelt, is tarwe er het voornaamste zetmeelproduct in de vorm van noedels of brood. Een ander belangrijk kenmerk van deze keuken is de uitgesproken voorliefde voor wortels en groenten met sterke smaken zoals paprika, knoflook, gember, prei, bieslook en koriander. Vertegenwoordiger van Beijing op eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX: Het Quanjude Beijing Duck restaurant.
Azië – De Provincie Sichuan (Zuidwest-China) – De keuken van Sichuan staat bekend om haar gekruide en pikante gerechten. De beroemde szechuanpeper is een plant met een pittige, citroenachtige en bijna verdovende smaak. En ook al is szechuanpeper alomtegenwoordig in de lokale keuken, het zijn vooral de uit Amerika geïmporteerde rode pepers die deze keuken haar pittige toets geven. Een lokaal gezegde luidt als volgt: “de Sichuaanse keuken is de enige die honderd verschillende gerechten telt, elk met een eigen smaak en ook de enige die deze honderd verschillende smaken in één gerecht kan combineren.” Vertegenwoordiger van Sichuan op eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX: Restaurant Daronghe
Azië – Seoul (Zuid-Korea) – De Koreaanse keuken is nog vrij onbekend in het Westen maar wordt steeds populairder. Elk gerecht is een kleurrijk en evenwichtig geheel dat niet alleen lekker is maar er ook mooi uitziet en geïnspireerd is door het taoïsme. De Koreaanse gerechten worden vergezeld door verschillende bijgerechten, banchan genaamd. Deze kleine gerechten worden opgediend in schaaltjes en staan bij elke maaltijd op tafel. Het meest bekende is Kimchi, een nationaal instituut in Korea, gemaakt van gefermenteerde en gepekelde groenten gekruid met knoflook, gember en peper. De Koreaanse keuken heeft absoluut smaak! Vertegenwoordiger van Seoul op eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX: De Walk Company
Azië – Xi’an (Centraal China) – De Provincie Shaanxi is beroemd om haar vele soorten noedels: in de vorm van een driehoek, gekookt in een pot, schaafnoedels, treknoedels, enz. Ze worden opgediend met heerlijke sauzen en zijn bereid door koks die als volleerde jongleurs stukken deeg omtoveren tot de basis voor soepen en gebakken noedelgerechten. Een andere klassieker van het streetfoodgenre is de Roujiamo, de Chinese hamburger, een rond broodje met vlees, meestal gemengd met paprika en groene peper. Heerlijk! Vertegenwoordiger van Xi’an op eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX: Restaurant Intoxicating Chang’an
Europa – Kiev (Oekraïne) – Als u Kiev echt wilt leren kennen, moet u eerst diens keuken proeven: in de eerste plaats de beroemde borsjt natuurlijk, maar ook de ambachtelijke worst, nalyvka, verse spek op roggebrood en uiteraard de beroemde honing uit de Karpaten … Dit rijke smakenpalet zal uw hart veroveren voor de rijkdom van zijn cultureel erfgoed. Welkom in Kiev! Vertegenwoordiger van Kiev op eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX: Restaurant Kupidon
Stand met ambachtelijke producten : De Oekraïense vertegenwoordigers van het restaurant Kupidon laten u kennismaken met hun kenmerkende en authentieke meeneemproducten: honing, kruidenthee, specerijen en sausen, karamel, koffie, bier, ambachtelijke alcohol en uiteraard de Oekraïense wodka “Horilka”.
Europa – Sofia (Bulgarije) – Met zijn vele verschillende invloeden is de keuken uit Sofia typerend voor de Balkan. Mezze’s, grillades en salades maken vaak deel uit van de royaal gevulde borden. De Bulgaarse gastronomie beperkt zich dus niet tot de beroemde yoghurt en vindt zichzelf voortdurend opnieuw uit.Vertegenwoordiger van Sofia op eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX: restaurant Laila Fashion Cooking
Meer info over het festival: www.eat.brussels
Activiteiten in het Internationale Paviljoen: Er is altijd wat te doen in het Internationale Paviljoen: Afvalvrij is het leven mooier! Het Boentje café is het eerste Brusselse koffiehuis dat volledig afvalvrije wil werken. Het biedt producten van bij ons die goed zijn voor mens en planeet. De lekkernijen worden van alle overbodigheden ontdaan en leveren geen extra afval op. Door uitsluitend lokale en Europese producten te gebruiken, verkleinen ze hun ecologische voetafdruk en vermijden ze verpakkingen van producten die van de andere kant van de wereld komen. Ze gaan kortom voor de kortste keten. In Boentje café restylen ze ook het concept van het koffiehuis door duurzame, herbruikbare, eetbare en composteerbare materialen en statiegeldverpakkingen te hanteren. Gedaan met wegwerpbekertjes en plastiek rietjes. En tot slot vinden ze het leuk om dingen te repareren, zelf te creëren of afval te hergebruiken zodat ze niets moeten weggooien.