Mosselen Fingerfood!

Jean sur Mer – pionier in foodtruck-land – trekt met zijn retrobussen door België en Nederland met aan boord het allerbeste dat de Noordzee te bieden heeft. Van doopfeest, communie- en lentefeest, huwelijken, jubileum over bedrijfsfeest tot food- en muziekfestival. Van streetfood tot acht-gangen walking dinner. Van kibbeling, garnaalkroket, fishburger over vissoep, wulken… tot oesters en kreeft. Lekker & snel! Eerlijk & Heerlijk! Eerlijk, duurzaam, seizoensgebonden, verser dan verse vis, kortom al het Noorzeelekkers, dat is original seafood op uw maat… en dat is Jean sur Mer!

Bij Jean sur Mer moet je echt niet zijn als je op zoek bent naar een doordeweekse cateraar. Immers, het enige ‘grijze’ zijn de vers gepelde grijze garnalen! Bij het team van Jean sur Mer, is er een gezond hoekje af is. Jean sur Mer heeft immers een topchef aan boord en de foodtruck toert inmiddels al een 10tal jaren rond, begrijpelijk dat ze een van de pioniers in het Belgische foodtruck-landschap waren. En promoot Jean sur Mer, als lid van de North Sea Chefs, al het lekkers uit de Noordzee.

Indertijd een enorme uitdaging aldus chef Peter Vlymick, meerdere collega’s verklaarden ons gek toen we de eerste oude caravan omtoverden tot een ‘foodtruck’ die hygiënisch aan alle vereisten van een moderne keuken beantwoordde. Ondertussen kreeg de caravan het gezelschap van twee oude legerambulances.

De chef bespeelt met veel plezier het hele gamma aan verschillende formules. Van streetfood, sharing food over volledige menu’s tot een heus acht-gangen walking dinner… en legt zijn hart en ziel inde passionele bereidingen. Jean sur Mer gaat telkens weer voor onvergetelijke hippe culinaire en zelfs gastronomische toppers!

Mosselen zijn aldus Peter Vlyminck een ideaal product dat zowel in een ruimere keuken maar zeker ook in het fingerfoodsegment thuishoort. Het is een mooi natuurlijk product waaraan nauwelijks kan worden getornd, groei, smaak en kleur zijn volledig afhankelijk van de natuur. Bovendien is het een product van de Noordzee, facetten die optimaal kaderen in de betrachtingen van Jean sur Mer.

Mosselen zijn volgens Peter een leuk en heel inspirerend product voor zover men zijn  karakteristieke eigenschappen respecteert. Ongeacht de creatie moet men alleszins rekening houden met het typische zilte-aspect van de mossel.

dsc_7768

Chef Peter Vlyminck creëerde speciaal voor de opening van het mosselseizoen 2018 drie nieuwe leuke fingerfoodhapjes:

Zuid-Amerikaanse mossel cevichi: een variatie op de traditionele mosseltjes in het zuur met leuke ceviche, licht gegaarde mosseltjes, fijne plakjes venkel en heerlijke mosselbouillon. Leuk verfrissend en hartig.

Japanse mosselen: mooi gebakken mosselen met panko, miso en mosterd, leuk knapperig, boordevol smaak en subtiele toetsen, toch mooi evenwichtig

Catalaanse mosselen: een mooi eenpansgerecht  met licht aangestoofde ui, pasta (bij voorkeur lichtere en fijnere soorten) die als een soort risotto fungeren, mosselbouillon, fijne schijfjes wortel, gedecoreerd met verse kruiden zoals peterselie en dragon. Bij deze bereiding is het aldus Peter belangrijk enkel verse kruiden te gebruiken zodat hun smaak in het geheel wordt opgenomen Droge kruiden worden volgens hem te snel dominant zodat de frisheid en het zilte karakter van de mosselen volledig verdwijnt.

Enkele mooie creaties waarbij de mosselen als centrale smaakmaker op de voorgrond traden en bewezen dat dit natuurproduct uit de Oosterschelde heel wat culinaire, zelfs gastronomische mogelijkheden in petto heeft.