Het Land neemt afscheid – Berlaar

“Een goede timing is cruciaal in de keuken en dus ook om ze te sluiten.” Op 17 oktober 2020 laten Steven Bes en Mira Demeerleer, Het Land, hun Land, los. De beslissing om het fornuis in Berlaar definitief te doven is aldus de uitbaters, weloverwogen en voelt juist aan.

Het Land werd de voorbije 26 jaar zorgvuldig en met veel liefde opgebouwd en ze zijn er in geslaagd om van Het Land in Berlaar een culinair begrip te maken waar het prettig thuiskomen is waar gasten zonder drukte en heisa genieten van lekkere en eerlijke gerechten. Zo willen ze ook stoppen: een stijlvol punt zetten achter hun verhaal zonder ook maar één moment in te boeten op wat al die jaren hun prioriteit is geweest: kwaliteit.

‘Dankjewel’ is het gepaste woord om bij dit afscheid bovenaan het menu te zetten. Een welgemeende dankjewel aan iedereen die deel uitmaakte van ons team, aan de betrouwbare leveranciers en de vele, fijne klanten die we al die jaren mochten begroeten en culinair verwennen.

Ook Michelin en Gault&Millau willen ze uitdrukkelijk bedanken. Hun hoge eisen waren voor hen een motivatie om dagelijks het allerbeste uit hunzelf en hun team te halen. Dat we 11 jaar geleden beloond zijn met een Michelinster en vandaag nog steeds met een score van 16/20 en drie koksmutsen vermeld staan in de gids van Gault&Millau, is en blijft fantastisch. Die onderscheidingen zijn voor een groot stuk te danken aan de klanten die ons al die jaren trouw zijn gebleven.

Steven Bes en Mira Demeerleer, samen met veel ambitie en enthousiasme aan dit avontuur begonnen, willen nu ook samen de allermooiste kers op een fantastische taart plaatsen.

Sinds ze in 1994 in de Lierse Begijnhofstraat gestart zijn onder de naam Het land van Belofte hebben ze vaak hun hart gevolgd en even vaak hun zakelijk verstand gebruikt. Daarom verhuisden ze in 2004 naar Berlaar om daar Het Land te openen waar ze de ruimte hadden om klanten met veel goesting te verwelkomen.

Ook nu volgen ze hun hart en gebruiken ze hun verstand. De voorbije jaren ervaarden zij immers dat hun passie voor Het Land bijzonder veel vergt van een mens. Het is een toewijding die je – vaak letterlijk- dag en nacht in de ban houdt. Met dit afscheid willen ze niet wachten tot die toewijding hen ontglipt… Een goede timing is cruciaal in de keuken en dus ook om ze te sluiten.

De resterende maanden blijven ze hard werken om topkwaliteit te serveren tot op de allerlaatste dag. Samen met hun klanten willen ze er nog een onvergetelijk feest van maken om dan alles even te laten bezinken. Ze gaan tijd maken voor hun drie kinderen, familie en vrienden die ze iets te vaak niet de nodige aandacht konden geven. Ze zijn nog jong, zitten boordevol ideeën en zien nog veel kansen om andere talenten aan te spreken en hunzelf professioneel verder te ontwikkelen. Ze verdwijnen dus zeker niet van de aardbol: er is immers nog veel ‘land’ om te verkennen buiten Het Land. Ze hebben tijdens dit avontuur heel veel geleerd. Niet alleen zakelijk en culinair, maar ook hoe je een duurzame relatie opbouwt met klanten, leveranciers, teamleden en met de buitenwereld. Het zijn troeven die ze in een volgend professioneel leven beslist en met veel overtuiging zullen uitspelen.