Hostellerie Gilain – Sorinnes (Dinant)

In Sorinnes, een rustige landelijke gemeente, tussen Dinant en Ciney, tussen de Maas en de Lesse, nodigen Alain Gilain en zijn echtgenote Laurence u uit om hun charmant etablissement en gastronomische relais te ontdekken. Het restaurant van Alain staat bekend om de finesse van zijn keuken, de elegantie van zijn tafel en de kwaliteit van de aangeboden wijnen. Een succesverhaal dat sinds 2000 permanent werd bekroond met een Michelinster.

Aanvankelijk enkel restaurant nadien verder uitgebouwd met een zestal kamers en omgevormd tot hostellerie is een leuke pleisterplaats waar men ongedwongen kan genieten. De open valleien worden aangevuld met kwalitatieve gerechten, wellness en rust geaccentueerd op all-in delicatesse.  .

De streek is mooi en ongerept. Ze biedt verschillende mogelijkheden: de stad Dinant met de Maas, zijn culturele activiteiten, zijn kastelen, zijn casino, het Internationaal Saxofoon Concours, de stad Ciney met zijn veemarkt, zijn tentoonstellingen, … Voor sportliefhebbers zijn er talrijke wandelingen en trektochten, fietstochten, tochten te paard of boottochten. Voor een verandering van omgeving en een traktatie.

Alain Gilain startte zijn restaurant op in 1991 en groeide door permanente inzet, passie en strenge selectie van kwalitatieve producten, uit tot een gewaardeerde ontmoetingsplaats voor fijnproevers. In zijn keuken brengt hij respect op voor onze gastronomische cultuur waardoor zijn gasten de Belgische smaken op een eerlijke, evenwichtige, gulle manier herontdekken. Een vleugje modernisme siert trouwens zijn bereidingen. Aspecten die trouwens door de belangrijkste gidsen worden beloond en hem reeds in 2000 met een ster (Michelin-gids) bekroonden. .

Alain Gilain is een ambachtsman in de breedste zin van het woord, hij selecteert de grondstoffen en beheerst de verschillende stadia tot op het bord. Meel, eieren, boter, kaas, enz. zijn afkomstig van kleine producenten met wie hij een vertrouwensrelatie heeft. Dit maakt uiteindelijk het verschil, maar ook de smaakdiversiteit, niet alleen bij de gerechten in het restaurant maar ook in het uitgebreide en aantrekkelijke ontbijt.

Wij opteerden bij onze proeverij voor het Menu ‘Fin Gourmet’. Bij het aperitief als inzet enkele leuke chips met subtiele citroensmaak, maar ook een aantal proevertjes zoals een ananascreatie, gerookte heilbot en delicate champignons met rijst. Alleszins mooie smaakopeners.

Als voorgerecht een leuke cocktailcreatie van kreeft met piment d’espelette en chlorophyle van koriander. Mooi evenwichtig met delicate toetsen en erg lekker. Vergezeld van een Château Simon 2020, Graves, een lovenswaardige inzet. Volgde een creatie van fijne krokante kikkerbilletjes met gerookte champagnecrème, erg fijn en sublieme smaaktoetsen  en groene asperges. Opnieuw heerlijke smaakervaringen en subtiele hints die fijnproevers volop laat genieten. Omschrijvingen die eveneens golden voor de black & white turbot. Bij beide gerechten werd een Chardonnay Beaujolais 2020 Terres Dorées geserveerd.

Het hoofdgerecht werd een bereiding van kalfszwezeriken ‘vitello tonnato’ . En mooi krokante en heerlijke bereiding die duidelijk de hand van een meesterkok draagt. Smullen maar durven we hier als leidraad meegeven. Als begeleidende wijn Le Roc Folle d’Ambert 2019, mooi kersenrood en heerlijke hints van rijp rood fruit. Afsluiten doe je met een sorbet van Pas de bleu met marmelade van bramen en een sabayon van rijstmelk met aardbeien en rabarber. Globaal een zeer lekkere selectie van evenwichtige smaken en subtiele hints getooid met leuke wijntips.

De hostellerie biedt zes grote tweepersoonskamers met terras voor een heerlijk moment van ontspanning en rust. Elke kamer heeft een kleine hal, een badkamer met bad of Italiaanse douche, een apart toilet, een grote erker die uitkomt op een eigen terras met uitzicht op het platteland, een kleine woonkamer, flatscreen-tv en Wi-Fi. .

Hostellerie Gilain – Rue de l’Aiguigeois, 1 – 5503 Sorinnes-Dinant

Laurence & Alain Gilain – gesloten maandag en dinsdag – Private parking . Tél : +32 (0)83 21 57 42 – E-mail : hostelleriegilain@skynet.be. – www.hostelleriegilain.com

In Villers sur Lesse beschikt de hostellerie La Villa gîte Champagne waar men in familieverband of met vrienden  met 8 tot 14 personen kan genieten van een culinaire escapade, natuurlijke omgeving en het zwembad. www.villachampagne.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 5 minutes – Decoratieve maar vooral smaakvolle en evenwichtige bereidingen die de smaakpapillen begeesteren. Mooie wijnpairing die een keuze uit de ruime, soms prijzige wijnkaart, overbodig maakt

GaultMillau : 15/20 – 3 mutsen – Lokale producten worden op een klassieke manier gebracht met uitgesproken zin voor innovatie en ontdekkingen

Michelin: 1 ster –  Elegante en moderne Frans getinte keuken. Alain is een ware ambassadeur van Waalse producten die de culinaire tradities eerbiedigt. Restaurant en hotel bieden een romantische ambiance te midden de weilanden