Zeewiersymfonie voor World Ocean Day

RELAIS & CHÂTEAUX LEDEN PROMOTEN DE REVITALISERENDE WONDERPLANT

Sinds 2009 werkt Relais & Châteaux samen met Ethic Ocean aan de bewustwording van duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten. Voor het zesde achtereenvolgende jaar zal Relais & Châteaux de World Oceans Day vieren op 8 juni waarbij de focus op zeewier ligt.

Het thema dat de Verenigde Naties aan de komende World Oceans Day hebben gegeven is “Revitalisatie: collectieve actie voor de oceaan”. Dit initiatief vestigt de aandacht op de noodzaak om samen te werken aan een nieuw evenwicht in de oceaan. Om dit thema kracht bij te zetten, viert Relais & Châteaux  met 580 vestigingen (waarvan bijna 20% direct aan zoet- of zout water ligt) feest door middel van zeewier gerechten op de menu’s van veel restaurants.

Ook in de Benelux zullen verschillende chefs van Relais & Châteaux zich inzetten voor dit thema door middel van aangepaste menu’s. Voor Jef Schuur van Restaurant Bij Jef op Texel en lid van de Relais & Châteaux World Culinary Council (een soort “culinaire G7″ onder leiding van Olivier Roellinger) is dit thema heel belangrijk: ” Als chef van een restaurant dat zich bevindt op een eiland zie ik het als mijn plicht om duurzaam om te gaan met de zee en ervoor te zorgen dat de biodiversiteit in balans blijft. Het hele jaar door zorgen wij ervoor dat onze gasten duurzame vis geserveerd krijgen. Dit doen we door de status van de hoeveelheid vis te controleren, de vistechnieken te verbeteren en het productievoorwaarden van gekweekte vis te checken. Ik wil dit bewustzijn graag overbrengen op mijn gasten en hiermee mijn steentje bijdragen aan het creëren van een duurzamere visvangst.’’

Kweken met respect voor het ecosysteem

De deelname van Relais & Châteaux aan deze jaarlijkse campagne benadrukt zowel het gebruik van duurzame zeevruchten op het menu (ondertekend in 2009 met Ethic Ocean) als het Manifest (onthuld bij UNESCO in 2014) waarin via keuken en gastvrijheid en lokale samenwerkingen “de biodiversiteit van de oceanen wordt beschermd”, en “sterke relaties aan gegaan worden met lokale boeren en vissers” (verbintenissen 4 en 5 van de Relais & Chateaux Visie).

Gedurende de hele maand juni zullen honderden chef-koks van Relais & Châteaux veel verschillende soorten zeewier en hun revitaliserende voordelen promoten. Zeewier zal op menu’s, in kooklessen en in recepten aan bod komen, dat de wereld zal inspireren om bewuster om te gaan eten, waardoor er mogelijk meer zeewier thuis op de eettafel komt te staan.

Als vertegenwoordiger van de vereniging van chef-koks wereldwijd, zal chef-kok Shinobu Namae van   Relais &  Châteaux L’Effervescence – een Michelin 3-sterrenrestaurant in Tokio, Japan – op 8 juni   spreken op het hoofdpodium van het VN-evenement ter gelegenheid van Wereld Oceaan Dag in   New York. Chef-kok Namae promoveert aan de universiteit van Tokio in de micro-economie van de   landbouw. Hij onderzoekt hoe ons voedselsysteem werkt en wat de gevolgen zijn van de manier waarop we   kiezen wat we eten. Met uiteindelijk doel te onderzoeken wat men moet eten om de toekomst op te bouwen   die we willen zien. Daarnaast is hij een fervent vrij duiker die de verwoestijning van de zeebodem door de   jaren heen aan den lijve heeft ondervonden en vindt dat hij als chef-kok een rol te spelen heeft om echte   verandering teweeg te brengen en onze oceanen te beschermen.

Waarom het thema zeewier is

De wereld van algen word opgedeeld in tweeën gedeeld: microalgen (fytoplankton) en macroalgen, de   algen   die het meest worden geconsumeerd. Zeewieren zijn niet alleen rijk aan voedingsstoffen, maar   vormen ook   een belangrijke koolstofput die grote hoeveelheden koolstofdioxide opslaat. Dankzij   fotosynthese produceren   algen, net als planten, zuurstof. De oceaan is dus een bron van meer dan 50%   van onze zuurstof, vooral   dankzij deze microalgen. Of ze nu in het wild worden geoogst of gekweekt;   zeewier is een bondgenoot in de  strijd tegen de klimaatverandering.

Zeewier is van oudsher al eeuwenlang aanwezig in Azië en wordt daar gewaardeerd om zijn rijke, umami-smaak en gezondheidsvoordelen. De populariteit van zeewier neemt ook in de rest van de wereld toe met 35,7 miljoen ton geproduceerde (gekweekte) algen in 2019, vergeleken met slechts 2 miljoen ton in 1970 (bron: FAO 2021). Zeewieren hebben gunstige eigenschappen voor onze gezondheid. Ze zijn rijk aan mineralen (jodium, magnesium, calcium, enz.), vezels en antioxidanten. Wanneer ze deel uitmaken van een evenwichtige en gevarieerde voeding, is zeewier een supervoedsel!

De voordelen voor het milieu zijn ook tastbaar. Algen zijn niet alleen doeltreffend bij het vastleggen van koolstof, maar helpen bij het schoonmaken van estuaria, het verminderen van de verzuring van de oceanen, het bestrijden van kusterosie en bieden een habitat voor ecosystemen met een grote biodiversiteit. Naast het zijn van voedsel draagt zeewier ook bij tot de productie van biobrandstof en zelfs hernieuwbare plastic materialen. www.relaischateaux.com