Hotel des Ardennes – Corbion

In 1900 werd in Corbion in het hartje van de Ardennen een klein hotel-restaurant geopend. Jules en Eugénie Maqua schreven de eerste pagina’s van een mooie en lange geschiedenis door hun café om te vormen tot hotel-restaurant, in Corbion sur Semois, nabij Bouillon. De daaropvolgende generaties hebben steeds met dezelfde dynamiek en ambitie dit project voortgezet!

Elk lid van de familie Maqua heeft zijn of haar sporen achtergelaten in de geschiedenis van het Hotel des Ardennes, hun geesten dwalen hier ongetwijfeld nog rond, buigen zich over het werk van de jongeren, en stimuleren hen, en waken vooral over het algemene welzijn van de bezoekers.

Momenteel is hier de vijfde generatie aan de slag, deze zit boordevol nieuwe ideeën, en heeft slechts één leuze: In familie- en teamverband werken, het project steeds verfraaien en tot een hoger niveau tillen om de gasten van het Hotel des Ardennes uitzonderlijke momenten te bieden, zodat ze volop van de rijkdom van Corbion en de prachtige natuurlijke omgeving kunnen genieten.

De infrastructuur van het Hotel des Ardennes wordt permanent aangepast en gerenoveerd dit zowel wat betreft de kamers, de publieke ruimten, eetzalen, vergaderlokalen en tuin. Noodzakelijk aldus vader Maqua gezien Hotel des Ardennes een voorlopersrol op alle vlakken wil zijn. De tuin is trouwens een juweeltje met zonneterrassen en schaduwrijke hoekjes, speeltuin en sportaccommodatie, een ware oase om volop tot rust te komen. Het zonrijke terras aan de straatzijde is een ander aantrekkingspunt en dit ondanks een intense drukte.

Het culinaire gdeelte, de brasserie en de gastronomische eetzaal staat olv Stephan Maqua. Hij serveert diverse formules aangepast aan de uiteenlopende wensen van de gasten. Scoren doet hij beslist met zijn bib-gourmand en de suggestiemenu’s ‘ontspanning’ en ‘menu plaisir’.

Het Hotel des Ardennes heeft anderzijds ook een vergaderzaal ter beschikking voorzien van een aparte ingang en salon zodat men gebruik kan maken van de hoffelijke en discretie diensten van een doeltreffend team. Deze seminarieruimte biedt wifi, balpennen, papier, technische materiaal zoals scherm, overheadprojector, flipchart, tv, magneetbord, Barco videoprojector en telefoons met rechtstreekse lijnen. Organisatoren kunnen hun eigen agenda opstellen of opteren voor programma’s op maat met lokale ervaren partners die vooral een bijdrage leveren voor sportieve avonturen en teambuildingactiviteiten. De seminaries kunnen vanzelfsprekend worden aangevuld met culinaire en residentiële opties.

Hotel de Ardennes biedt eveneens een gastronomisch restaurant waarbij de chefs olv Stephan Maqua je de grootste klassiekers uit de regio maar ook Belgische en Franse klassiekers laten ontdekken. In de kleine zaal is er plaats voor een 30-tal personen. Een van de toppers van het huis is ongetwijfeld het menu Bib-gourmand, een onderscheiding warmee het hotel reeds jarenlang pronkt. Maar ook het ontdekkingsmenu ofte menu plaisir biedt tal van verrassingen. Bij alle bereidingen wordt geopteerd voor verse ingrediënten zodat een mooi uitgebalanceerd aanbod de kaart siert. Bovendien zijn diverse residentiële formules van één of meerdere overnachtingen beschikbaar.

Wij kozen bij onze proeverij voor het menu plaisir en werden bij het aperitief verrast met een leuke compositie van carpaccio van meloen en leuke vinaigrette en fijne viscreatie met radijs en zoet sausje. Als voorgerecht, een heerlijke tartaar van schotse zalm met gazpacho van cresson en ragfijne kubusjes van selder. Volgde een heerlijke en succulente bereiding van ganzenlever met mooie aroma’s van framboos en enkele aardappelschijfjes. De tarbotfilet kreeg een lekker en mooi krokant kroketje mee van kalfsstaart en leuk geroosterde hints van venkel.

Ook het hoofdgerecht , een creatie van kalfsvlees met krokante kalfszwezerik, verse erwtjes en pittig kruidige saus wist onze smaakpapillen te bekoren. Met een knipoog naar de Waalse kazen volgde en mooie kaasschotel boordevol lokale toetsen. Het geheel werd afgesloten met een chocolademousse getooid met een verrassend zoutbloempje. Ondersteund door een Château La Louvière 2015 en een Château Carbonnière 2015, beide uit Pessac Leognan, alleszins een prettige ontdekking die volop de culinaire inspiraties van de chef onderschrijven.

Hotel des Ardennes – rue de la Hate 1 – 6838 Corbion

Tel 061-250 100 – www.hoteldesardennes.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

fijne smaakvolle bereidingen met leuke hints

mooie wijnselectie

uitgereid ontbijtbuffet

Michelin:       BIB gourmand

traditionele familiale keuken

geurige gerechten

vakkundig wijnadvies

Delta:             4 sterren

hoogstaand modern comfort

elegante en fijne schotels

uitstekende wijnreferenties

seizoensgerechten