Ierland: 6 traditionele recepten met een moderne twist

Eten in Ierland is doordrenkt van traditionele huisgemaakte klassiekers en hartverwarmende favorieten. De eigentijdse recepten respecteren het huisgemaakte karakter en bieden de smaakpapillen een totaal nieuwe dimensie. Van Guinnessbrood tot een eigenzinnige variatie van de klassieke spek met kool: eten in Ierland blinkt uit in smaak en innovatie. Speciaal voor de huiskoks heeft Ierland Toerisme een lijstje samengesteld met de beste recepten van bekende Ierse chef-koks:

  1. ‘Born and Braised’

Een gerecht dat door vooraanstaande chef-koks uitgeroepen is tot het meest typische van Noord-Ierland, is ‘Born and Braised’, vertaald naar geboren en gesmoord (voorschenkel van Noord-Iers rund opgediend met rode bieten en beenmerg-gremolata). Dit is een bijzonder smakelijk recept, door het publiek uitgeroepen tot het summum van Noord-Ierse kookkunst.

  1. Guinness brood

Uit de wieg van ‘het zwarte spul’ presenteren we u Guinness-brood. Niets is Ierser dan het bruine sodabrood, maar dit brood, in combinatie met de stevige smaak van Guinness, smaakt beslist naar meer.

  1. Lobster Lawyer

Als het over verse vis gaat, dan zitten de Ierse kustwateren boordevol met schatten, die dagelijks aan land worden afgeleverd. Dit recept voor Lobster Lawyer (kreeft) door chef-kok Aidan MacManus van de King Sitric in Howth is een simpel, maar verrukkelijk eten op zijn best, met vis die dagelijks wordt gevangen door de vissers in Balscadden Bay, net buiten het restaurant.

  1. Gekruid rundvlees met lokaal bier, gerookte sjalotjes, rode biet en knolselderij

Een gerecht met Iers rundvlees mag natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. Deze variant is een ideale combinatie tussen de traditionele en moderne keuken. PaulaMcIntyre is een gerenommeerde Ierse chef-kok met een CV vol bekende keukens, kookprogramma’s en kookboeken. Bovendien is ze recent toegetreden tot de Slow Cook UK Board. Dit recept is een van de favorieten in haar meest recente kookboek ‘Down to Earth’. Dit traditionele Ierse rundergerecht eet je bij voorkeur met aardappelpuree of gekookte aardappelen.

  1. Pastei van spek en kool

Iedere Ier die het zout in de pap waard is, heeft meer maaltijden van spek en kool gegeten dan hij zich wil herinneren en dit smakelijke basisgerecht wordt naar nieuwe hoogtes getild met het verfijnde recept van chef-kok Gearoid Lynch van de Olde Post Inn. Wat nog indrukwekkender is … het is glutenvrij.

  1. Rabarberbrood en boterpudding

Natuurlijk hoort er een gerecht in dit rijtje met groente en fruit uit het seizoen. Rabarber in dit geval… Het is de eerste soort die geoogst wordt in het seizoen en is nu volop verkrijgbaar. Dit dessert is een gerecht dat traditioneel gebruikt wordt in kruimelgebak, maar de Ierse kokkin Darina Allen serveert een warme en gastvrije verrukking, een hartverwarmende combinatie van de wrange smaak van rabarber en de machtigheid van room en vanille.

Hoeveel weet jij over Iers eten? Doe de quiz van Ierland Toerisme en kom erachter. Van de meest verse ingrediënten tot de grappigste tradities, doe de test en ontdek het: https://www.ireland.com/nl-nl/articles/whats-available/food-and-drink/food-quiz/