Il Milano di Toto – Zaventem

Dit Zaventems restaurant is een initiatief van Salvatore Bongiorno die indertijd mede op de barricades stond tijdens de acties tegen de sluiting van Sabena, en die na een verblijf van enkele jaren in St Lambrechts Woluwe terugkeerde naar zijn figuurlijke heimat, nl Zaventem.

Na de sluiting van Sabena opende Salvatore, voor ingewijden en kennissen, Toto, het restaurant Bonjour Toto in St Lambrechts Woluwe. Zijn opleiding en jarenlange ervaring bij Sabena waren een welgekomen steun en het restaurant kon op heel wat bijval rekenen.  Authentieke Italiaanse gerechten en dagverse ingrediënten waren onderdeel van het succes van het restaurant. Een aantal gezondheidsperikelen noopte Toto ertoe ietwat gas terug te nemen en het restaurant achter zich te laten.

Een aantal maanden later blijken de gezondheidsproblemen van de baan en hij heeft opnieuw voldoende energie en passie om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Niet toevallig koos hij voor Zaventem waar hij een deel van zijn leven en werk doorbracht. Stilzitten en toekijken zijn aldus Salvatore, eigenschappen die me niet zijn toebedeeld, meteen de redenen voor een nieuwe start. Het vrijgekomen restaurant Il Milano op het Zaventemse Heldenplein, nauwelijks een steenworp van de luchthaven, wordt zijn nieuwe thuishaven.

Il Milano di Toto is in vele opzichten de realisatie van een kinderdroom. Milaan is en blijft een ontzettend belangrijke metropool in de Italiaanse folklore en geschiedenis, enkele levensgrote afbeeldingen in het restaurant brengen hulde aan de glorieperiode van de stad en leggen een link met de culinaire rijkdom van vandaag. Di Toto is een verwijzing naar de troetelnaam van Salvatore en verwijst evenzeer als zijn voormalig restaurant ‘Bonjour Toto’ naar de chef die een centrale plaats in de uitbouw inneemt. Ondertussen hebben Carmela Parisi, ooit de eerste eigenares van het naburige restaurant Serenata en Ernesto Aceto de exploitatie van Il Milano overgenomen.

Italianen tot in de diepste genen, hebben ook Carmelo en Ernesto een voorliefde voor de betere keuken van Italiaanse origine, gekoppeld aan een grote openheid. Bovendien is ook het menselijk contact een ontzettend belangrijke factor, menselijk contact dat over alle sociale bevolkingslagen heen, respect en waardering opbrengt voor alle klanten. De naam ‘Milano’ straalt nog steeds vrijheid, klasse en hoogstaande gastronomie uit.

Het interieur van het restaurant blijft indrukwekkend met mooie zwart-wit contrasten die niet alleen in de muurdecoratie verweven zijn, maar ook in de tafelschikking tot uiting komen. Witte tafels met zwarte tafellopers en servetten, mooie witte duofauteuils en makkelijke eenzitters vormen een perfecte combinatie. Aan de muren talloze foto’s van een sliert belangrijke personages. De persoonlijke touch met aangenaam onthaal en typische Italiaanse gezelligheid blijven de exploitatie ondersteunen. Op de kaart een veelheid van Italiaanse keuzemogelijkheden met het accent op versheid en kwaliteit. Om dit te bereiken zorgt de chef voor een rechtstreekse invoer van diverse ingrediënten en wijnen waardoor Il Milano duidelijk een eigen kwalitatieve koers uittekent.

Bij het aperitief een typische pasta met tomaat en onontbeerlijke parmigianni. Als voorgerecht opteerden we bij onze proeverij voor een creatie van sint jacobsvruchten met drie smaakvariaties, 29.90€; Als hoofdgerechten kozen we voor een ravioli gevuld met kreeft, 28.90€ en een escaloppe milanese met risotto, 28.90€.

De sint jacobsvruchten werden een succulente delicatesse, licht aangebakken met pittige accenten van citroen, geurig en erg smaakvol met een huisgemaakte pesto en tenslotte een creatie met zwarte truggel. Als toemaatje zorgde Ernesto voor enkele extra schilfers van deze heerlijkheid. Een trio dat de smaakpapillen meer dan tevreden stelden en meteen ook hoge verwachtingen creëerden voor de rest van de maaltijd.

De ravioli met kreeft en verse saus hom            ardine straalde geurend en kreeg met een rivierkreeftje een extra oogstrelende en decoratieve Zeer evenwichtig en boordevol smaak, mede door de zwarte pastaslingers  een prachtig gerecht dat, zoals het hoort, een schaaltje met vingerdoekje meekreeg. De escalope milanese, in bepaalde Italiaanse restaurants ook het olifantenoor of duivelsoor genoemde vanwege zijn vorm, werd getooid met een erg lekkere risotto, mooi gelige toets dankzij een tikkeltje saffraan. Een fris slaatje opgesmukt met tijm en kerstomaat samen met mooi geroosterde aubergine vormde een vrolijk extraatje. Truffelbalsamico onderstreepte de evenwichtige opbouw en de mooie structuur van de ingrediënten, een geheel dat samenvloeide in subtiele smaaktoetsen. Beide gerechten waren behoorlijk ruime schotels, mooi evenwichtig van structuur en erg smaakvol.

De wijnkeuze, een Italo Cescon, Pinot Grigio DOC Venezia, een 100% Pinot gris 12% alc vol, vormde met zijn leuke goudgele kleur en elegante parfums een mooi en fris bouquet dat perfect samenging met onze keuzegerechten, echter zonder de subtiele smaakassociaties te schaden.

Il Milano di Toto blijft een absolute verrijking voor het Zaventemse Heldenplein, plein dat na renovatie en heraanleg met restaurant Bovis, Frans-Belgische vleeskeuken, en restaurant Serenata, ook typisch Italiaanse gerechten, uitgroeit tot het culinaire hart van de gemeente. Toch is het vooral Il Milano di Toto dat de culinaire rijkdom van de langgerekte Italiaanse en mediterrane laars, in de spotlights plaatst.

.Il Milano di Toto – Heldenplein 4 – 1930 Zaventem- www.ilmilanoditoto.be

Tel 02- 721 84 54 – Gesloten op zondag en maandag

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes – indrukwekkend zwart-wit interieur – hartelijke ontvangst – delicate smaakstructuren – leuke wijnkaart