JRE België: nieuw bestuur, nieuwe gids en 4 nieuwe leden

Op 21 maart hield JRE hun Algemene vergadering in het Excellis Experience Center in Brussel.  De gelegenheid om het nieuwe bestuur, de nieuwe gids en vooral de 4 nieuwe leden voor te stellen.

De algemene vergadering van de Jeunes Restaurateurs d’Europe vond plaats in het Excellis Experience Center in Brussel. Het was een prima gelegenheid om leden samen te brengen rond een gezellige lunch, georganiseerd door de nieuwe JRE leden. De traditie wil namelijk dat de ‘nieuwelingen’ hun waarde bewijzen met deze allesbehalve rustige vuurdoop. Vol trots verkondigt Olivier Bauche, voorzitter van de JRE: ‘We zijn heel erg blij met de komst van niet minder dan 4 nieuwe leden. Zij wisten de proevende chefs telkens te overtuigen. Na een moeilijke periode is het fijn om terug volop te kunnen doen waar we voor staan, en zijn wij heel blij om een nieuw jaar te starten met de nieuwe leden. ’

Er werd niet enkel heerlijk geluncht, de JRE stelden naast de nieuwe leden ook meteen het ‘menu’ van 2022 voor. Het nieuwe bestuur wil voortgaan op het elan van voorgaande besturen. Het team wil de goede voornemens en de fijne collegiale sfeer graag behouden. Die filosofie is ook duidelijk in de nieuwe Gids voor 2022, die tijdens de algemene vergadering werd voorgesteld. Naast de grote evenementen, de informele bijeenkomsten en de uitwisselingen tussen de JRE-leden, worden er ook workshops georganiseerd samen met de partners en heeft iedereen nu ook de kans om zijn of haar plaatsje op zo een workshop te winnen.

De nieuwe leden:

Au Moriane, Sébastien Lambert-Carabin, Luik :

Achter de prachtig bewaarde 17de-eeuwse gevel, een knus adres, uitgebaat door een chef die heel wat heeft rondgereisd alvorens zich te settelen.  Vanaf de Luikse helihaven is hij opgestegen naar Londen, om te werken aan de zijde van chefs zoals Pierre Gagnaire en andere sterren van de internationale keuken, waar hij zijn inspiratie en ervaring heeft opgedaan. Vandaag, terug op Luikse bodem, na meer dan tien jaar in het buitenland, deelt chef Sébastien Lambert zijn culinaire postkaarten, met een Aziatische toets, of met een mediterraan cachet. In de wijnkelder skiet men vrolijk van de ene kant van de Alpen naar de andere.

Bistro Jett, Dries Huisseune, Knokke

« Just Enjoying Time Together ». Dit acroniem op het uithangbord vat de hele filosofie van het project van chef Dries Huisseune en zijn team samen.   Ver weg van de grote volume brasserieën aan de kust, wil hij hier een ontspannen sfeer creëren, waar het product centraal staat, met maximum een twintigtal couverts. Hij biedt een klassieke keuken, doorkruist met oriëntaalse en Zuid-Amerikaanse inspiratie, twee bestemmingen die de chef nauw aan het hart liggen, passie die hij deelt door nu eens subtiele en dan weer meer gemarkeerde toetsen. Reserveren is aangeraden.

Bistro Philippe, Philippe Lowette, Alken

Laat u niet vangen door de bistro chic look van dit restaurant. Achter een strakke uitstraling, tot in de benaming van de gerechten, vindt men een oprechte zoektocht naar pure smaken en gedrevenheid op het bord. Dit is meestal sober gevuld met 3 producten. Maar er valt zoveel meer te vinden in de gerechten van de chef Philippe Lowette. Hij combineert de Limburgse appetijt met de gastronomische verfijning in een perfect compromis, met een oriëntaalse of mediterrane toets.  Het geheel wordt geserveerd met een mooie selectie aan bieren en wijnen, uit binnen- en buitenland.

La Canne en ville, Kevin Lejeune, Brussel

Nauwelijks dertig jaar jong, en chef Lejeune heeft, minder dan 2 jaar na de opening van zijn zaak, reeds een ster weten te verzilveren.  Dankzij een traject in mooie, gerenommeerde restaurants werkt hij met respect voor seizoenproducten en laat hij onnodige buitensporigheden achterwege, ten voordele van de smaak en van een aanlokkelijk bord. Hij profiteert van de lente om zijn fornuis te verhuizen naar de Louisalaan, om er een hoogwaardig gastronomisch restaurant te openen, aan de voet van het prestigieuze Steigenberger Wiltcher’s*****.  Zonder zijn eigen filosofie achterwege te laten, waar ogenschijnlijke eenvoud wordt samengevoegd met strikte discipline in zijn gerechten. Hier kunnen de klanten van het hotel, maar ook anderen, in alle rust komen tafelen om, telkens weer, te genieten van een moment van ontdekking.

Wie zijn de Jeunes REstaurateurs?

De Jeunes Restaurateurs (JRE) is een vereniging van jonge restauranthouders die allemaal dezelfde drang voelen om hun talent en hun passie voor hun vak te delen. Een interne kwaliteitsselectie garandeert dat deze ambitieuze chefs tot de top van de Europese gastronomie behoren. Eertijds waren er de drie woorden Jeunes Restaurateurs d’Europe. Vandaag staat het label Jeunes REstaurateurs ook voor Joigning Innovation & Imagination, Respecting Sources & Substainability, Evoking Emotion & Inspiration. De vereniging die de chefs van 23 tot 49 jaar oud samenbrengt, telt 30 actieve leden in België en niet minder dan 320 over heel Europa. www.jre.eu