Koyzina Authentica – Griekse delicatessen op Sofia’s wijze – Ukkel

Onder de culinaire rijkdommen in onze contreien noteren we een breed gamma van folkloristische Griekse restaurants. Eetgelegenheden waar je voor een appel en een ei heel veel dingen kunnen eten, maar van een matige kwaliteit, in een pseudo decor dat uit een sandalenfilm komt en wordt omringd door dixit Griekse zuilen.

De authentieke Griekse restaurants waar gerechten bereid worden door chefs die de regels van de traditionele Griekse keuken nauwgezet volgen zijn eerder schaars. Je kan ze ahw. op de vingers van één hand tellen. Wij ontdekten bij toeval restaurant Koyzina Authentica dat tot deze laatste categorie behoort, restaurant waar je smaakpapillen gieren van het genot.

Bijna vier jaar geleden ging Sofia Dimitriadou, toe ze haar echtgenoot volgde die hoofdofficier was bij de NAVO met een super origineel concept van start. Sofia,  wiskundige van opleiding, werd verliefd op Brussel maar vond nergens de ‘ware’ Griekse keuken waarmee ze haar nieuwe buren wilde laten kennismaken. Deze talentrijke gastvrouw pakte het totaal anders aan en koos onmiddellijk voor iets helemaal nieuw. Als locatie vond ze een prachtig herenhuis uit de jaren 1930 op het einde van de Brugmannlaan, vlak bij het Sint-Pietersvoorplein. Ze koos doelbewust niet voor een traditionele restaurantinrichting, maar voor een lichtovergoten en fris decor waarin het fantastisch moet zijn om te wonen, decor dat perfect past bij de stijl van dit statige herenhuis.

Sofia’s aangeboren gevoel voor stijl vinden we er duidelijk terug, vrij indrukwekkende ruimtes die opgefleurd worden door kleurrijke accenten die het geheel extra pit geven. Verrassend was dat er door de renovatiewerkzaamheden die er eerder plaatsvonden, een prachtig lijstwerk tevoorschijn kwam en net als twee fraaie ionische zuilen, die gelukkig de enige architecturale souvenirs zijn van het oude Griekenland. Hoe dan ook, in dit decor nemen de zuilen een heel andere dimensie aan! Een ander opvallend element van zodra je de deur van Koyzina Authentica opent, zijn de vele boeken. Al deze werken, in verschillende talen geschreven, zijn er niet alleen om de inrichting op te vrolijken, maar kunnen door de gasten worden meegenomen en teruggebracht wanneer ze gelezen zijn, zij het binnen een schappelijke tijd.

Trouw aan de Griekse traditie, die wil dat ‘gasten ontvangen iets is van ze gelukkig te maken van zodra ze aankomen tot wanneer ze weggaan …’, wilde Sofia van bij aanvang een gezellige plek creëren, een zaak waar iedereen zich op elk moment van de dag onmiddellijk thuisvoelt. Op het kleine tuinterras dat tussen het huis en de straat ligt of in de zaak zelf, is gezelligheid troef. Maar naast al deze uitnodigende details is een van de belangrijkste redenen om hier langs te gaan uiteraard de heerlijke en pure keuken die er gebracht wordt. Van meet af aan koos Sofia ervoor om de keuken toe te vertrouwen aan echte professional, een chef die aan de beste hotelscholen van Griekenland studeerde.

Thanos Gotras-Koutras, die momenteel aan het fornuis staat van Koyzina Authentica, sluit zich helemaal aan bij deze filosofie en stelt in nauwe samenwerking met Sofia een onvervalste Griekse kookstijl voor die tegelijk zeer inventief is en gebaseerd wordt op tal van topproducten die veelal rechtstreeks vanuit Griekenland geïmporteerd worden, o.m. bepaalde zeevruchten die elke dag vers geleverd worden! Huisbereid is het motto van Koyzina Authentica, met als centraal gegeven een aantal huissuggesties die als extraatjes bij de kaart worden geserveerd. Tweemaal per jaar ondergaat de kaart en grondige update terwijl de suggesties een eerder  seizoengebonden tintje meekrijgen. Vooral met de huissuggesties wil Sofia als gids fungeren doorheen de authentieke Griekse gastronomie die voor vele Belgen toch nog en dit ondanks de grote toeristische trekpleister die Griekenland vormt, een onbekende blijft.

Een mezze is in Koyzina Authentica een keuze uit een aantal Griekse delicatessen die op kleine bordjes en in kommetjes wordt geserveerd met de bedoeling om ze met het hele gezelschap te delen. De Tzatzki is verrukkelijk, de tarama wit en niet flourroze, terwijl de gefrituurde feta een korstje krijgt van zwarte en witte sesamzaadjes, raketsla en stroop van confituur. Ook de bijzonder smakelijke spetzofai, boerenworst met een licht pikante tomatensaus, paprika en artisanale galotyrikaas, smaakt voortreffelijk.

Goed om weten is dat ook vegetariërs niet aan hun lot worden overgelaten, onder meer met de soufhita, oftewel pasta met spinazie en kerstomaatjes, klaargemaakt met Kretenzische geitenkaas en geitenboter. Maar Koyzina Authentica gaat nog verder en stelt zelfs een kaart voor met daarop enkel gerechten zonder gluten!

In het glas komen een aantal Griekse wijnen uit een wijnland dat de laatste jaren een enorme vooruitgang boekte, gewoonweg schitterende ontdekkingen, geselecteerd door Sofia’s echtgenoot Charis Dimitrakopoulos.

Wij kozen bij onze proeverij voor een tyropitari en fava als voorgerecht en een spetzofai en brizolakai als hoofdgerecht. De tyropitari werd een bladerdeegje gevuld met feta en geserveerd met een vijgenconfituur en een perenconfituur. Mooi krokant en heerlijk van smaak. Onze fava van Santorini kreeg een leuke gerookte makreel mee en fijne confituur van kerstomaat met enkele mooie groene decoratieve accentjes. Smaakvol en erg lekker.

De brizolakai, varkenscolletjes zonder been, gemarineerd in een kruidig mengsel met wijn overgoten, is een aanrader van formaat. Langzaam gegrild worden ze met lekkere frietjes, verse tomatensaus en tzatziki geserveerd. Verrukkelijk. Qua smaakvariatie en inventiviteit moest onze spetzofai niet onderdoen. Deze boerenworst met leuke, licht pikante tomatensaus, paprika en artisanale Galotyri kaas. Gewoonweg succulent!

Onze gerechten werden ondersteund door een witte Kanenas Tsantali, assemblage van Mosschato en Chardonnaydruif, witte Oenodea Costa Laziridis, een assemblage van Malagouzia, Mosschato en Savignon blanc en een rode Kanenas Tsanbatu, assemblage van Mavroudi en Syrah en een rode Nema Papaionnou een 100% Agiorgitika.

Koyzina Authentica – Brugmannlaan 519  – 1180 Ukkel.

Tel. 03-346 14 38  – www.koyzaineauthentica.be

Zondag en maandag gesloten

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

sfeervol, smaakvol en gezellig interieur

attente bediening

authentieke Griekse topgerechten

absolute aanrader

mooi aanbod Griekse wijnen

Michelin:       1 bestek

mediterrane sfeer

traditionele Griekse gerechten

respect voor authentieke smaken van la mama