La Faitout – Baudour: veel meer dan een dorpsbrasserie

Meer dan 25 jaar geleden opende Eric Fernez dit restaurant pal in het centrum van Baudour. Ondertussen heeft dochter Emilie het roer in handen genomen en ontpopte ze zich tot een immer bezige bij, zodat de exploitatie nog steeds aan de gestelde verwachtingen voldoet en ze zelfs overtreft, en dit vooral door een noeste en intense arbeid.

We schrijven 1991 wanneer Eric Fernez beslist om het restaurant “Les Marronniers” in Baudour over te nemen. Hij houdt van echte, authentieke smaken en opteert voor kwaliteitsproducten. Hij wil het restaurant uitbouwen naar het model ‘vieille France’ met lokale, artisanale producten in de hoofdrol met o.m. linzen, gepersileerde ham en andere specialiteiten geïnspireerd op de oude traditionele keuken, kortom Les Marronniers transformeren tot een bouchon lyonais in Baudour. Jammer genoeg slaat de formule niet aan.

Erics broer, bakker van opleiding, is op zoek naar een leuk adresje maar twijfelt of hij al dan niet een eigen zaak wil starten. Eric stelt hem voor om het restaurant tot grill te transformeren en wil hem de leiding toevertrouwen. De grill installeren is nachtwerk en met wat metselwerk en enkele transformaties ontstaat een nieuwe  entiteit. Meteen een schot in de roos zo blijkt, ditmaal stroomt het publiek toe, publiek dat wil genieten van de talloze huisgemaakte basisproducten, verrijkt met dagverse ingrediënten. Enkele jaren later krijgt Le Faitout een veranda waardoor de capaciteit wordt verdubbeld.

Emilie vervoegt de familiale exploitatie in 2009 hoewel ze gezworen had zich niet in de familiale traditie te laten meeslepen, naar eigen zeggen omdat ze ’s avonds en ’s nachts bij haar kinderen wilde zijn. Goed bloed kruipt echter waar het niet stromen kan, Emilie ontpopt zich ondertussen tot de stimulerende kracht van Le Faitout. Vooraleer aan de slag te gaan genoot ze een opleiding in Namen en Saint Ghislain met vooral aandacht voor het management en gastonthaal. Met haar aangeboren kookachtergrond loopt ze her en der stage zodat ze een figuurlijke all-rounder wordt. Een omschrijving die wonderwel bij haar past, men vindt ze immers terug aan het fornuis, in de zaal, bij het onthaal, kortom daar waar een brandje moet worden geblust.

Als rasechte ondernemer wist ze zich duidelijk te profileren, ze is niet zo maar ‘de dochter van’, maar een horeca-uitbater die een afgetekende koers uitstippelt en wordt duidelijk geapprecieerd door haar medewerkers en haar klanten. Zonder meer een rasechte afstammelinge van de familie Ferrez, die ongeacht de drukke werkzaamheden, niet naliet om aan gezinsuitbreiding te werken. Meer dan ooit zet ze zich in om als moeder van een baby van 3 maand, de exploitatie optimaal uit te bouwen en te verfijnen.faitout-20180619_131517

Wij opteerden bij onze proeverij voor een selectie uit de dagsuggesties en dit ondanks een leuke en uitgebreide basiskaart. Het voorgerecht werd een mozzarella uit Puglia, keurig getooid met pittige olijfolie, blaadjes basilicum en een uitgebreide selectie tomaten à l’ancienne. Een leuke smaakcombinatie, knapperig en pittig en toch mooi evenwichtig. Onze disgenote koos voor een creatie van meloen met Luikse ham, délice de la Sûre, 28 maand gerijpt. Een rijkelijke schotel waarbij de meloen volledig door de ham werd overklast, mooie smaaktoetsen afgerond met Siciliaanse olijfolie. Het broodkorfje van lichtgrijs Henegouws boerenbrood, een huiscreatie, zorgde voor fijne extra hints. Als tussendoortje een leuke huisterrine van ruw gemalen varkensvlees, mooie smeuïg, gemengd met tuinkruiden en getooid met jeneverbessen, een behoorlijk stevig tussendoortje. Le Faitout serveert geen schijfjes pâté, maar zet de terrine gewoonweg midden de tafel, to share, zodat elkeen naar eigen goeddunken van deze heerlijke huisspecialiteit kan proeven.

Het hoofdgerecht van onze tafelpartner werd een kabeljauwfilet, hagelwit en dagvers, badend in een leuk romig sausje en rustend op een bedje van romige prei, aangevuld door een fijn slaatje en knapperige goudgele kroketten van echte aardappelen, gewoonweg een overheerlijke creatie. Wij kozen voor een leuke brochette van Holsteiner rund, het vlees bleef mooi rosé en was supermals, hierbij een Griekse sla en romige huisgemaakte pepersaus. Als garnituur mooie knapperige frietjes die door hun lengte, dikte en onregelmatige snit bewezen dat ze handgesneden vers waren. Ook hier een perfecte creatie boordvol smaak.

Globaal een proeverij die Le Faitout omtovert tot een verwenadresje waar je graag terugkeert!

Le Faitout – Place de la Résistance 1 – 7331 Baudour – tel  065 64 48 57

www.lefaitout.be

Restaurant 7 dagen per week geopend van 11.45 en 18.30 uu

Culinaire commentaren:

Tasted4you. 4 minutes

sympathiek en gul onthaal

leuke huisgemaakte creaties

kwalitatieve en dagverse ingrediënten

mooie smaakcombinaties

aanrader

Michelin:       Bib gourmand

traditionele keuken

Levendige brasserie

genereuze gerechten

GaultMillau:  14/20 – 2 mutsen

alles huisbereid

efficiënte bediening

bron van plezier en smaak

Delta:             1 muts

klassieke brasseriekeuken