La Grappe d’Or – Torgny

Het microklimaat van de kleinste Belgische regio, de Gaumestreek, zorgt voor enkele unieke streekproducten, een groeiend potentieel aan wijngaarden en combineert het agrarisch palet met een aantal leuke pleisterplaatsen maar ook gastronomische haltes.

Bovenaan het lijstje staat ongetwijfeld hotel-restaurant La Grappe d’Or inTorgny, uitgebaat door sterrenchef Clément Petitjean die meer dan 10 jaar terug de exploitatie overnam van zijn gereputeerde leermeester Boulanger.

Het hotel beschikt over een 10-tal kamers, deels ondergebracht in het oude, historische en smaakvolle gebouw, deels in een ruimere en moderne tuinkamer. Ook het eenvoudigere L’Empreinte du Temps, schuin tegenover La Grappe is eigendom van Clément. De keuken van L’Empreinte focust zich op meer simpele bereidingen alhoewel de gasten na reservatie ook in La Grappe d’Or terecht kunnen.  Clément geeft in beide restaurants de streekspecialiteiten alle kansen.

Clément trok na zijn studies en een aantal buitenlandse stages in bij de familie Boulanger en leerde er de knepen van de verfijnde Franse gastronomie. Toch laten ook de moderne en moleculaire bereidingen hem niet onberoerd, wat niet wegneemt dat hij oog heeft voor het basisproduct en dit ruimschoots respecteert. De moleculaire toetsen gebruikt hij veeleer om het geheel een prettig decoratief accentje mee te geven.

Het restaurant met keurig gedekte tafels en vlekkeloos gesteven tafelkleden is deels ondergebracht in een gezellige veranda, waar men ondanks het feit dat de tafels relatief dicht bij elkaar staan, toch voldoende privacy overhoudt. Het andere restaurantgedeelte bevindt zich in het oude gebouw en biedt een eerder nostalgisch karakter.

Het ‘seizoensmenu’ is afgaande op de gebruikte terminologie een perfecte keuze én om de klassieke bereidingen uit te testen én om de moderne vleugjes te ontdekken. De kaart van La Grappa biedt de fijnproevers de kans om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen terwijl eerder geheimzinnige omschrijvingen speculaties qua kookstijl, smaakontbolstering en presentatie aanmoedigen.

Clément promoot volop de lokale producten en wil hiermee een breed publiek aantrekken. In zijn streven naar optimale kwaliteit creëerde hij een aantal recepten op basis van lokale bieren, waardoor de foodpairing ten huize La Grappe d’Or een nieuwe inhoud en uitstraling meekrijgt. Zijn buitenlandse gastseminaries zijn voor hem een absolute verrijking én voor zichzelf én voor zijn team zodat zijn creaties ook over de grenzen heen, een leuke sfeerbeeld uitdragen. Meteen ook een aansporing om de Gaume in al zijn facetten te ontdekken en volop van de unieke lokale levensvreugde te genieten.gaume-1925

Onze ontdekkingstocht van de Gaume werd schitterend ondersteund door enkele creaties  van sterrenchef Clément Petitjean, die reeds 11 jaar zijn restaurant uitbouwt en al vele jaren met een Michelinster werd bekroond.

Bij het aperitief, een pittige rosé uit Torgny van het Domaine du Poirier du Loup, serveerde Clément een knapperige touffaye met veloute van cabu roussi en gerookte forel van Gernelle.

Het voorgerecht werd een heerlijke ragout van witte asperges van Laurent Tona, opgefleurd met morilles, kwarteleitjes en mousseline met hazelnootboter. Voor de pairing selecteerde Clément een Simcoe Lager van brouwerij Ste Helene uit Florenville. Ook het hoofdgerecht bestond uitsluitend uit regionale producten. Een gebraden gigot van chevreau uit Hayon kreeg het gezelschap van grenaille aardappelen van Sommethonne gekookt op hooi en een heerlijke vleessaus écorce de macis. Als pairing een Gengoulf van brouwerij Gengoulf uit Villers-Orval.

Afsluiter van dienst, een Royot gaumais met gelei van whisky, crémeux van melkchocolade en gerookt vanille-ijs.  Een stout de Gaume van brasserie Rulles uit Rulle zorgde voor een overheerlijke pairing. Het absolute slotakkoord werd een leuke crème brûlée op basis van schapenmelk van de Bergerie d’Acremont.

La Grappe d’Or – rue de l’Ermitage 18 – 6767 Torgny

Tel 063-57 70 56 – www.lagrappedor.com

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

succulente en smaakvolle creaties

chef toont rijkdom van lokale producten

ongewone pairing met regionale bieren

attente bediening

Michelin:       1ster

creatieve keuken met goede wijnkelder

kaart met Belgische specialiteiten

elegante auberge met mooie kamers

GaultMillau:  17/20

ambassadeur van Génération W

geëngageerde chef zweert bij lokale producten

Monia zorgt voor vriendelijke en professionele bediening

zonnig terras

Delta:             4 sterren – 3 mutsen

verse markproducten

keuken met Franse invloeden

‘grande table’